Återvinn glasburkar för att göra söta lyktor att ha både inomhus och utomhus

av Titti Carlberg

11 Februari 2024

Återvinn glasburkar för att göra söta lyktor att ha både inomhus och utomhus
Advertisement

Att dekorera sitt hem  och sin trädgård med lyktor är alltid en bra idé, det har den dubbla funktionen att lysa upp mörka hörn, skapa rätt atmosfär i trädgården eller i rummen och samtidigt göra din hemmiljö vackrare och mer välkomnande. 

Du kan enkelt skapa en lykta med kreativ återvinning av en glasburk, ett föremål som säkerligen alla har i sitt hem och som för dess mångsidighet lämpar sig för många olika DIY-projekt. Du behöver bara lite material, gärna återvunnet, för att skapa underbara element för att dekorera inomhus eller utomhus.

Att skapa lyktor av glasburkar är enkelt och roligt, du kan även involvera dina barn i dessa fantastiska projekt. Nedan föreslår vi 10 söta inomhus- och utomhuslyktor som kan skapas med återvinning av glasburkar.

Advertisement

1. Lyktor med mossa

1. Lyktor med mossa

Tutorial via lilblueboo.com

För att dekorera bordet eller soffbordet i naturens anda kan du skapa några vackra lyktor med mossa. Att förbereda dem är enkelt, ta bara de tomma glasburkarna och fyll dem med mossa, sätt sedan i batteridrivna ljusslingor i dem. Enstaka eller i komposition blir de en naturlig dekoration som lyser upp.

Advertisement

2. Hängande lyktor utomhus

2. Hängande lyktor utomhus

Tutorial via oldsaltfarm.com

Skapa några hängande lyktor för att romantiskt lysa upp din uppfart: sätt i några batteridrivna ljus och skapa ett handtag för att bära och hänga dem, eller häng dem genom att binda ett snöre runt dem. Du kan också göra stödet av trä i valfri storlek.

3. Hängande lyktor inomhus

3. Hängande lyktor inomhus

@raphsyruèdaddy/Instagram

Hängande lyktor passar också perfekt inomhus, för att lysa upp din interiör, framhäva hörnen som annars är mörka: gör ett trä- eller metallstöd och häng din lykta med hjälp av glödlampskabeln som är fäst i locket.

4. Lyktor med silkespapper

4. Lyktor med silkespapper

Tutorial via masonjarofmemories.com

Barnen kommer att tycka att det är jätteroligt att göra lyktor dekorerade med silkespapper. Klipp eller riv bitar av färgat silkespapper och limma fast det på glasburken med decoupagelim. Sätt ett batteridrivet ljus i burken och komplettera med ett snöre och pärlor efter önskemål för att göra handtaget.

5. Oljelykta

5. Oljelykta

Tutorial via apieceofrainbow.com

Enkla att göra och vackra att se på, oljelyktor är säkrare än ljus, lyser upp och håller länge, de kommer dessutom att lägga till en romantisk stämning som hjälper till att skapa en trevlig atmosfär i dina rum. 

För att göra dem behöver du glasburkar, vegetabilisk olja, en veke som flyter, vatten och naturliga dekorationer som frukt, blommor, blad, småsten, kottar och små kvistar. Börja med att fylla burken med dekorationsmaterialet och vatten, häll på ett ytskikt olja och sist den flytande veken. Nu är lyktan klar.

Advertisement

Lyktor med torkade blommor

Lyktor med torkade blommor

Tutorial via happyhooligans.ca

Måla burken med en valfri färg och dekorera den med torkade blommor och blad för att få en vacker dekorativ lykta.

7. Moderna rustika lyktor

7. Moderna rustika lyktor

Tutorial via mountainofmodernlife.com

Dekorera en vägg med enkla moderna rustika lyktor: för att göra dem behöver du träplankor, glasburkar, kopparfolie, guldfärgade blad, fästen för blomkrukor, batteridrivna ljus och dekorativa stenar. Förbered plankorna genom att slipa och måla dem, limma de guldfärgade bladen och kopparplåten på basen, fäst krukstödet och häng upp burkarna med de dekorativa stenarna och ljusen 

Advertisement

8. Lyktor med sagotema

8. Lyktor med sagotema

Tutorial via adventure-in-a-box.com

Gör ditt barns nätter magiska med sagomotiv på lyktorna. För att göra dem behöver du glasburkar, sprayfärg, vanligt eller svart papper, utskrivbara ritningar, tejp och vinyllim. Börja med att måla burkarnas utsida med sprayfärg, skriv ut den valda designen och klipp ut den, var försiktig om du använder vitt papper så att du inte lämnar kanten, limma sedan fast den på den torra burken. Sätt i ett batteridrivet ljus och lyktorna är nu redo för ditt barns drömmar.

9. Vinterglittrig lykta

9. Vinterglittrig lykta

@daydreaming_butterfly/Instagram

För att lysa upp i vinter kan du göra en söt glittrig snögubbelykta. Täck en glasburk med vitt glitter, måla sedan en snögubbes ansikte eller limma på några förtryckta teckningar. Sätt ett ljus eller en batteridriven ljusslinga i burken och din vinterlykta är klar att användas.

Advertisement

10. Rustika trädgårdslyktor

10. Rustika trädgårdslyktor

Tutorial via diyinspired.com

Gör några rustika lyktor till verandan eller terrassen. Fyll helt enkelt burkarna med dekorativa småstenar, sätt i ett ljus och gör en hållare med snören. Häng upp dina lykter i lusthuset, på veranden eller terrassen.

Vilket av dessa projekt kommer du att göra först?

Advertisement