Om duschmunstycket är täckt av kalk, befria det med dessa enkla tips

av Titti Carlberg

11 Februari 2024

Om duschmunstycket är täckt av kalk, befria det med dessa enkla tips
Advertisement

Duschmunstycket är alltid i kontakt med vatten och fukt och utsätts därför lätt för ansamling av kalkavlagringar, vars hastighet beror på vattnets hårdhetsgrad. Ett duschmunstycke med kalkavlagringar kommer oundvikligen att skapa olägenheter under vår stund av avkoppling i duschen, eftersom vattnet inte kommer att drivas ut med tillräckligt tryck och obstruktionerna av porerna kommer att leda till en brist på homogenitet i diffusionen. Närvaron av beläggningar och fukt kommer också att göra duschmunstycket till en bördig grund för spridning av mögel och bakterier, därför är det en hygienisk nödvändighet att lösa detta problem.

Lyckligtvis är det inte nödvändigt att byta ut duschmunstycket helt för att lösa detta problem med beläggningar, men regelbunden rengöring är tillräckligt för att alltid garantera rätt tryck på vattenstrålen och vi kan njuta av duschen i fullständig avkoppling.

Det finns olika ingredienser i skafferiet som kan hjälpa oss med denna uppgift och det är enkelt att anpassa dessa lösningar till vilken typ som helst av duschmunstycke som du har i din duschkabin.

Advertisement

Rengör duschmunstycket utan att ta bort det

Rengör duschmunstycket utan att ta bort det

John Loo/Flickr

Om ditt duschmunstycke sitter fast eller om du inte vill ta bort det, kan du ändå rengöra det utan svårigheter, med en enkel metod som använder enkla och naturliga ingredienser som säkert alla människor har i sitt skafferi. För att eliminera kalkavlagringar är de mest effektiva medlen vitvinsvinäger och citronsyra, som med sin surhet kommer att kunna lösa upp avlagringarna och underlätta borttagningen av dem. Om man vill kan man också lägga till bikarbonat för att effektiviteten ska bli ännu större.

Fyll en plastpåse med 250 ml vitvinsvinäger eller en 20% citronsyra, lägg till 50 gram bikarbonat och för in duschmunstycket i påsen, fäst den med en gummisnodd. Låt verka över natten innan du tar bort påsen, skölj rent och torka med en mjuk trasa.

Advertisement

Djuprengöring av duschmunstycket

Djuprengöring av duschmunstycket

Geoffrey Fairchild/Flickr

Om ditt duschmunstycke kan avlägsnas från duschslangen och du vill utföra en djuprengöring på det kan du gå tillväga enligt följande:

  • lossa duschmunstycket från slangen och doppa det i en lösning på lika delar vatten och vitvinsvinäger eller i en 20% citronsyra ;
  • tillsätt 2 matskedar bikarbonat och låt verka i minst en timme, om nödvändigt, även under en hel natt;
  • skrubba duschmunstycket med en tandborste, tillsätt ättika om det är nödvändigt;
  • om du fortfarande ser kalkavlagringar, använd en tandpetare i hålen på duschmunstycket;
  • vid behov kan man demontera duschmunstycket och doppa de enskilda delarna i en lösning av vitvinsvinäger eller citronsyra och bikarbonat;
  • torka duschmunstycket noga och sätt tillbaka det på sin plats.

Utför denna rengöring regelbundet, åtminstone en gång i månaden, så kommer ditt duschmunstycke alltid vara fritt från kalkavlagringar.

Advertisement