Visste du att salt är en utmärkt allierad för rengöring? Här är metoderna för att få ut det mesta av dess kapacitet

av Titti Carlberg

10 Februari 2024

Visste du att salt är en utmärkt allierad för rengöring? Här är metoderna för att få ut det mesta av dess kapacitet
Advertisement

Trött på att använda de vanliga rengöringsprodukterna och sugen på att hitta en naturlig ingrediens som kan hjälpa oss i vardagen? Gå till köket, öppna skafferiet och ta fram saltet. Exakt! Denna produkt som används för att göra våra maträtter välsmakande ska inte användas som ett alternativ endast för diskmaskinen, vilket är vanligt, utan är även en utmärkt allierad för att rengöra, desinficera och ta bort fläckar i köket och badrummet, samt för tvätt.

Låt oss då se hur vi kan använda det både enskilt och i kombination med andra produkter.

Advertisement

Hur man använder salt i tvätten

Hur man använder salt i tvätten

Creativo

Salt är en naturlig produkt som vi vanligtvis använder för att laga luncher och middagar. Det smaksätter, berikar och gör varje maträtt godare. Men egenskaperna hos salt är många andra och av denna anledning används det som ett huvudelement i många DIY-rengöringsknep. Til exempel för att behandla kläderna.

 • Vin och kaffefläckar. Det är mörka fläckar, motståndskraftiga och svåra att få bort, inte om vi använder salt. Så fort det kommer en fläck på kläderna måste vi agera snabbt genom att täcka dem med denna produkt. Låt det verka i minst en halvtimme, ta bort det och tvätta i tvättmaskinen eller för hand. Annars, och detta är särskilt lämpligt för kläder som inte är alltför ömtåliga kan vi blanda saltet med varmt vatten och blötlägga dem i det: låt dem ligga i minst en timme innan du tvättar dem med tvättmedel.
 • Svettfläckar. För att behandla dessa irriterande gulaktiga fläckar kan vi gå tillväga på två olika sätt. Blötlägg tyget i en blandning av varmt vatten i vilket du har löst upp salt och låt det dra tills du ser att fläcken börjar blekna.
  Alternativt kan du skapa samma blandning, men med en indränkt svamp duttar du på det drabbade området utan att blötlägga plagget.

Advertisement

Använd salt i badrummet

Använd salt i badrummet

Creativo

Vi har sett hur effektiv den här produkten är i tvätten, så låt oss nu gå vidare till ett annat rum i ditt hem: badrummet. Precis som i andra rum är det som gör salt till en utmärkt allierad är dess nötande egenskaper och dess förmåga att bekämpa dålig lukt, fett och bakterier. Låt oss se hur man använder det i badrummet:

 • Rensar avloppet. Det blir smutsigt, tvålrester och skräp samlas och för att hindra att de täpps till helt agerar vi förebyggande med salt. Vi skapar en blandning av natriumbikarbonat och vinäger, i lika delar, och häller blandningen i avloppet. Låt det verka i cirka 15 minuter, varefter vi häller på varmt vatten så att det inte bara sköljer bort saltblandningen utan även skräpet som "lossnar" från väggarna.
 • Eliminerar vattenfläckar från kranarna. Vi kombinerar salt med citronsaft, skapar en pasta och applicerar den på vattenfläckarna som finns på kranarna. Låt det verka i cirka 10 minuter och skölj rent. Du kommer att se hur skinande kranarna blir.
 • Eliminera fläckar och tvål från badrumsinredningen. Tillsammans med vinäger är salt utmärkt för att rengöra badrumsinredningen från smuts, tvålrester och kalkavlagringar. Skapa helt enkelt en blandning med dessa två ingredienser och gnugga det lätt på det drabbade området. Därefter är det bara att skölja rent.

Och i köket?

Och i köket?

Creativo

Slutligen tar vi oss till köket. Utrymmet i huset där detta naturliga element vanligtvis används, men som i det här fallet inte kommer att användas för att smaksätta rätter, utan för att få våra föremål och hyllor att glänsa.

 • Kylskåpet. Vi skapar ett naturligt rengöringsmedel med salt och vinäger, eller salt och bikarbonat, eller helt enkelt med bara salt och vatten. Vi fuktar en svamp och passerar blandningen med den över hela kylskåpets yta. Vi kommer inte bara att eliminera smuts, utan också bakterier och dålig lukt.
 • Stekpannor och kastruller. Perfekt för avfettning, salt är också utmärkt för dess slipande kraft. Strö ut saltet på botten och börjar gnugga lätt med en fuktig svamp, speciellt på fläckar. Skölj rent och det är allt.
 • Muggar. De kan bli fläckiga av te och kaffe, så hur rengör man dem? Att använda salt som kombination med vinäger ser till att de mörka fläckarna försvinner från muggarna.
 • Skärbrädor. Ett väldigt ömtåligt föremål som aldrig bör diskas i diskmaskinen, framför allt inte om den är av trä. Låt oss diska den i en lösning av salt och citron. De absorberande egenskaperna hos saltet kommer att garantera att ämnet som har "fångats" i träet kan absorberas vilket eliminerar problemet medan citronen verkar mot lukt.
 • Ugnen. Fett, såser och smaktillsatser av alla slag har läckt från formerna? Inga problem, vi agerar omedelbart genom att strö ut salt, se till att det bildas en slags skorpa som du sedan avlägsnar med vatten och en mjuk trasa.

En unik allierad

En unik allierad

Rawpixel

Vi har nu sett hur viktig denna ingrediens är i hushållsstädningen. Den eliminerar fläckar, desinficerar, rengör grundligt och är även utmärkt på tyger. Naturligtvis, för dessa specifikt, men även i köket är det alltid bäst att läsa tillverkarens beskrivning för rengöring av produkterna eller testa på ett undanskymt hörn för att kontrollera att inga problem uppstår.

Med det sagt är det enda som återstår för oss är att önska alla ett gott arbete och lycka till med städning!

Advertisement