Mörka sovrum: även mörka sovrum har en oemotståndlig charm

av Titti Carlberg

10 Februari 2024

Mörka sovrum: även mörka sovrum har en oemotståndlig charm
Advertisement

Att undvika mörka färger är ett sätt att möblera utan risker, men det betyder inte nödvändigtvis att det alltid är det bästa. De senaste trenderna visar i allt högre grad en förkärlek för mörka och djupa nyanser, i en tydlig vändning jämfört med preferensen för ljusa och skandinavisk-inspirerade miljöer som har varit populära i många år.

En hemmiljö där du kan våga mer med mörka färger är sovrummet: faktum är att det är en stor fördel att omge sig med färger som absorberar ljus eftersom det skapar en atmosfär som kan främja sömn

Advertisement

Från svart till mörkgrått

Från svart till mörkgrått

lemonthistle.com

De första mörka färgerna man tänker på när man frammanar bilden av ett mörkt rum är förmodligen svart eller åtminstone mörkgrått. Den första är i själva verket en extrem färg, som naturligtvis kan användas, men inte överallt. Den bör tonas ner med andra nyanser som är lite mindre dramatiska men som garanterar en subtil progression, utan starka kontraster.

I ett rum där svart dominerar finns det plats för trä eller olika sorters sten och tegel med färger som till exempel drar åt grått.

Advertisement
@moorhousedesign/Instagram

@moorhousedesign/Instagram

Mörka väggar, men ljusa armaturer och neutrala golv, som det här, som har all värme från naturligt trä: detta är en kombination som inspirerar till riktig avkoppling, den får oss verkligen att tänka på att gå in i ett rum som välkomnar oss som en bekväm kokong. Det bör dock noteras att risken att känna sig förtryckt för mörka rum alltid kan avvärjas genom utmärkt naturlig ljusstyrka.

Faktum är att det är startskottet för att kunna ägna sig åt olika intensiva och outgrundliga nyanser som man kan inreda ett utrymme med.

Djupblå

Djupblå

@leebroom/Instagram

Sammet och matt lack: en kombination av elegans, mystik och attraktion. Här finns plats för vita lakan, gyllene detaljer och mjuk belysning. I liknande sammanhang kan även mjuka färger som pärlgrått, ljust trä och satängmetaller få plats utan problem.

Det vilsamma gröna

Det vilsamma gröna

Erica Schlumper/Pinterest

Ett liknande argument kan framföras för det gröna, som blir alltmer utbrett i inredningsval på alla nivåer. Om blått får dig att tänka på havets lugn, för grönt dig omedelbart till en lugn skog, och att kombinera det med trä och detaljer i varma färger (glas, metall med mera) förstärker bara känslan av komfort.

Mörka färger i sovrummet, utan att tynga ner

Mörka färger i sovrummet, utan att tynga ner

nymphsworkshop.com

Om ytan vi dekorerar med mörka färger är stor, kan det då kännas lite anonymt: vi väljer därför att liva upp den med dekorationer (till exempel lister), eller genom att föredra material bearbetade på ett originellt sätt, snarare än att lämna en platt och tom yta.

Advertisement
hellonorden.com

hellonorden.com

Lameller, men också hängande element, eller helt enkelt kombinationen av olika material på intilliggande väggar, utan att störa balansen i rummet med kontrasten som erhålls med accentväggarna. Det är i denna riktning man kan röra sig, utan att orsaka störningar, men sträva efter att skapa en avslappnad och välkomnande atmosfär. 

Vilken är den snyggaste mörka färgen att dekorera sovrummet med enligt dig

Advertisement