Kasta inte askan från vedkaminen: 12 möjliga användningsområden som du kanske inte känner till

av Titti Carlberg

08 Februari 2024

Kasta inte askan från vedkaminen: 12 möjliga användningsområden som du kanske inte känner till
Advertisement

Vedkamin är ett värdefullt alternativ till uppvärmning av bostäder förutom att den också är ett mysigt sällskap under kyliga eftermiddagar och långa mörka kvällar, men vi kanske inte vet att dess användbarhet slutar med vedförbränning.

Faktum är att askan från kaminen ofta slängs i soppåsen, även om denna värmeavfallsprodukt kan visa sig vara väldigt användbar både inne i huset och i trädgården.

Använd från 1700 till 1900-talet för framställning av kaliumklorid, en alkalisk kalium förening som är användbar som råvara i industrier. Men aska återvanns ofta av våra mor- och farföräldrar för olika användningar både inomhus och i trädgården.

Från rengöring till gödselmedel, nedan föreslår vi 12 möjlig användningar som du kanske inte kände till om aska från kaminen.

1. Lut

1. Lut

Trapped_in_a_hug/Reddit

Den första och mest kända användningen av aska från eldstaden är beredning av lut, en blandning som enkelt kan tillverkas genom att blanda askan med kranvatten till ett starkt blekmedel, som man kan använda både som förbehandling och läggas direkt i tvättmaskinstrumman.

Advertisement

2. Gödsel

2. Gödsel

lalalalicia/Reddit

Du kan lägga till en handfull mängd aska direkt i komposten för att tillsätta några viktiga näringsämnen till dina växter; alternativt kan du ha askan i blöt i 4-5 dagar och sedan använda vattnet för bevattning. Använd aska i små mängder för att undvika att jorden blir alltför alkalisk och var uppmärksam på surhetsgraden för dina växter.

3. Absorbera lukt

3. Absorbera lukt

Rubbermaid Products/Flickr

På samma sätt som bikarbonat kan askan från den öppna spisen också vara användbar för att absorbera lukt. Fyll en liten skål med aska och placera den i kylsjkåpet, skohyllan, garderoben, klädkammaren eller vilket rum som helst för att eliminera problemet med dålig lukt.

4. Förvara frön

4. Förvara frön

needpix

Om du har köpt frön som ännu inte ska sås, så kan du förvara dem i aska: häll ett lager aska i en lufttät behållare, lägg fröna ovanpå askan och täck med ytterligare ett lager aska innan du stänger igen behållaren.

5. För att släcka eld

5. För att släcka eld

Walid Mahfoudh/Flickr

Askan bildar en barriär som hindrar elden att spridas. Detta kan vara användbart för att släcka elden i den öppna spisen eller för att släcka en lägereld. Men även för att kväva en brand i avsaknad av brandsläckare eller andra användbara verktyg.

Advertisement

6. Tvätta fönster

6. Tvätta fönster

needpix

Känner du till den där mörka envisa hinnan som täcker glaset i den öppna spisen eller kaminen? Det är enkelt att få bort den med aska: gnid askan lätt på glaset med en svamp och skölj sedan. Glaset blir lika genomskinligt och skinande som ett nytt!

7. Håller sniglar borta

7. Håller sniglar borta

Pexels

Genom att strö aska i rabatten, runt växterna i din trädgård eller grönsaksodlingen kan enkelt förhindra att sniglar närmar sig. Detta skadar varken naturen eller djuren.

Advertisement

8. Skapa friktion

8. Skapa friktion

PickPik

Liksom grus kan aska även strös ut på hala underlag för att skapa friktion och underlätta framkomligheten för fordon.

9. Göra tvål

9. Göra tvål

Pexels

Med lut av aska är det möjligt att förbereda en effektiv och mångsidig hemgjord såpa som du kan använda i städningen av ditt hem.

Advertisement

10. Eliminerar lukten av skunk

10. Eliminerar lukten av skunk

Smithsonian's National Zoo/Flickr

Om du, en familjemedlem eller ditt husdjur någonsin har haft ett möte med en skunk, vet du säkert hur svårt det är att bli av med dess vidriga lukt. Förutom tomatjuice är aska en väldigt användbar allierad, som är mer bekväm för att eliminera lukten från ditt husdjurs päls. Faktum är att det räcker med att endast gnida pälsen med aska för att få bort lukten från skunken.

11. Polera metall

11. Polera metall

freeimageslive.co.uk

Aska blandad med vatten bildar en lätt slipande kräm som både rengör och polerar silver och andra metaller: använd det för att polera bestick, prydnadsföremål, brickor och smycken, de kommer att bli skinande på ett ögonblick.

Advertisement

12. Eliminera fläckar från uppfarten

12. Eliminera fläckar från uppfarten

Jeff Djevdet/Flickr

Om din bil läcker olja eller om du av misstag har fläckat din uppfart, för att få den ren är det bara att strö ut lite aska på den färska fläcken: låt det verka några timmar för att absorbera oljan, därefter är det bara att sopa bort askan med en kvast.

Kände du redan till dessa användningsområden för aska från kaminen?

Advertisement