På marken eller i krukor, krysantemum växer frodigt och glatt med dessa metoder

av Titti Carlberg

07 Februari 2024

På marken eller i krukor, krysantemum växer frodigt och glatt med dessa metoder
Advertisement

Traditionellt förknippad med minnet av de avlidna är krysantemum en blomma med en sällsynt skönhet som förskönar våra hem och trädgårdar på ett enkelt sätt. Den tillhör familjen Asteraceae eller Compositae, samma som kamomill, och krysantemum är infödd i Europa, Afrika och Asien, den finns i över 200 arter som kännetecknas av väntan på dess blomning.

I trädgården eller i lägenheten är krysantemum väldigt uppskattad och allmänt odlad för prydnadsändamål, vilket livar upp under de dystra vintermånaderna. När du väljer sort, orientera dig mellan de arter som lämpar sig för krukodling om din önskan är att odla dem inomhus eller på balkongen, medan andra arter kan odlas i jord i trädgården.

Denna underbara växt är väldigt enkel att odla och vi kommer att förklara hr man ger den rätt uppmärksamhet så att den växer välmående och lycklig.

Advertisement

Plantera och odla krysantemum

Plantera och odla krysantemum

HellsJuggernaut/Reddit

Krysantemum kan både odlas i marken och i en kruka, men om du väljer det andra alternativet behöver den kontinuerlig och konstant gödsling för att garantera rätt tillförsel av näringsämnen, och det bästa är att föredra en medelstor kruka eftersom denna växt kan bli upp till 50 centimeter hög. Lägg lera i botten på krukan för att säkerställa dränering.

Men om du istället vill plantera den i marken, se då till att placera den i fullt solsken, men skydda den också med skugga om sommaren är extremt varm och kvav. Krysantemum tål vinterns temperaturer runt noll, men täck gärna marken med kompost, samma sak om du odlar den i kruka måste du täcka med kompost under de kalla månaderna. Fleråriga arter måste omplanteras på våren, när växtsäsongen återupptas.

Se till att hålla jorden alltid fuktig genom att vattna den flera gånger i veckan under de varma månaderna, men undvik vattenstagnation som kan orsaka rotröta.

Advertisement

Vanliga problem och förökning av krysantemum

Vanliga problem och förökning av krysantemum

lobishop/Reddit

Man kan dock stöta på flera problem när man odlar krysantemum:

  • torra blad som tyder på vattenbrist, medan dåligt utvecklade eller färgade blad kan tyda på antingen brist eller överskott av vatten eller näringsämnen:
  • om växten har för långa och ljusa, till och med vita, kvistar kan orsaken vara brist på ljus:
  • bristen på ljus och vatten visar sig också med tidig uttorkning och fallande knoppar;
  • krysantemum kan angripas av parasiter, såsom bladlöss, trips, kochenille, mjöldagg eller gråmögel.

Om växten odlas korrekt och får all nödvändig vård, är det dock osannolikt att dessa problem utvecklas.

Vill du få din krysantemum att föröka sig? Du kan göra det genom att klippa eller plocka basala skott i februari eller mars. Eller genom att dela på tuvorna, dela rotsystemet av tidigt utvecklade exemplar på våren.

Tack vare dessa tips kommer din krysantemum alltid vara välmående och glad!

 

Advertisement