Trädgårdar och terrasser som blommar med Impatiens: när och hur odlar man dem

av Titti Carlberg

06 Februari 2024

Trädgårdar och terrasser som blommar med Impatiens: när och hur odlar man dem
Advertisement

Från små fina blommor, med ljusa färger som sträcker sig från rött till rosa, från vitt till blått, med ljusgröna blad. Impatiens är den perfekta växten för att göra trädgården unik, eller försköna terrassen. Denna växt är aldrig överdriven utan det är mestadels bara "utfyllningsblommor", men de lyckas verkligen göra utrymmet förtrollande.

Låt oss se när det är rätt period för att plantera dem och få dem att växa sig frodiga.

Advertisement

När och var ska man plantera dem

När och var ska man plantera dem

James Gaither/Flickr

Impatiens: en delikat tropisk blomma, detta är en växt som föredrar fuktigt klimat men den tål inte kalla perioder, därför måste man vara strikt uppmärksam på att årets kallaste årstid har passerat innan man planterar den. Den trivs bäst i områden mellan ljus och skugga, den föredrar att inte stå i direkt solljus, men den trivs när det finns en balans mellan morgonljus och eftermiddagsskugga. Detta gäller särskilt under den varmaste årstiden och när temperaturen är väldigt hög. Så, låt oss leta rätt på den idealiska platsen, kanske till och med under ett träd eller bredvid andra höga växter, som kan skydda den och förhindra att dess blommor och blad blir brända.

Men låt oss också minnas vikten av att placera den på en ständigt blåsig plats. Även detta fenomen kan orsaka en försämring hos den.

Advertisement

Jord och plats

Jord och plats

Needpix

För att få dessa växter att blomma konstant är avståndet mellan dem också viktigt. Tänk på att inte placera dem på för långt avstånd från varandra, men inte heller för nära varandra. Mycket beror också på hur man vill att de ska växa. Med tanke på att de är ganska små till storleken och att de nästan aldrig överstiger en halv meter på höjden kan vi ändå välja om vi ska få dem att växa på höjden, och i det fallet måste avståndet vara drygt 15 centimeter, eller på bredden, som små buskar, då ska de placeras på något större avstånd, kanske det dubbla på 30 centimeter.

Jorden är viktig för Impatiens. Välj en som är väldränerad, som har bra förutsättningar för att stödja växten och som inte gynnar spridning av mögel, vilket gör att blommans rötter ruttnar. Detta är en fara som de lätt utsätts för, så vi måste vara försiktiga. Försök placera den i en jord som är rik på näring och innan man fortsätter med att plantera den är det bra att berika basen med kompost.

När vi väljer en kruka är det alltid bättre att välja en som inte är för kompakt, utan en som främjar konstant dränering av vattnet.

Skötsel av Impatiens

Skötsel av Impatiens

Sarbast.T.Hameed/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0 DEED

För att uppmuntra till större blomning och motståndskraft hos dessa blommor måste vi se till att jorden är fuktig, att den aldrig blir för torr och att den inte lider av en gassande sol. Så:

  • Vattna den regelbundet.
  • Gödsla varannan vecka.
  • Skydda den mot parasiter genom att placera aromatiska växter bredvid den.
  • Täck plantorna med ett skyddande lakan under vintern för att förhindra att rötterna fryser eller flytta in den inomhus.

Alla dessa försiktighetsåtgärder är avsedda för de mer vanliga Impatiens. Det finns en art från Nya Guinea, som är mer motståndskraftig mot värme. Den kan planteras på soliga platser och man behöver inte oroa sig för mögelbildning, eftersom den är avvisande mot det, den kan nå mer än en meter i höjd och har större blommor.

Slutligen...

Valet är ditt när det gäller vilken art du vill ha, men de är i vilket fall som helst lättskötta växter, de kräver ingen överdriven skötsel och är ganska motståndskraftiga och färgglada växter som berikar våra uteplatser.

Vad tror du, kan det vara blomman du väljer till nästa vår?

Advertisement