Äventyrar sniglar dina hortensior? De mest effektiva lösningarna för att skydda dem

av Titti Carlberg

05 Februari 2024

Äventyrar sniglar dina hortensior? De mest effektiva lösningarna för att skydda dem
Advertisement

Med sitt täta bladverk i ljusgrön färg, överdådiga och färgglada sommarblommor är hortensia drottningen i våra trädgårdar. De odlas i stor utsträckning för dekorativa ändamål både i marken ock i krukor. I särskilt fuktiga och regniga klimat kan dessa underbara växter dock attackeras av sniglar, som äter bladen, skadar eller eliminerar dem helt.

Sniglar är aktiva, särskilt på våren och under hösten, när de tar sin tillflykt till de fuktiga och skuggade områdena i din trädgård, framför allt nattetid. Du kan se spår efter dem genom närvaron av deras silverfärgade slem.

Och om du har sett närvaron av sniglar på dina hortensior, vilka är de användbara medel för att permanent eliminera dem samtidigt som du skyddar dina växter? Det finns många val mellan kemikalier, avvisande växter och andra rovdjur, men idag föreslår vi de mest effektiva huskurerna

Advertisement

Effektiva huskurer mot snigelangrepp i hortensior

Effektiva huskurer mot snigelangrepp i hortensior

botanybword/Reddit

Det finns flera huskurer som kan hålla sniglar borta från dina hortensior, bland de mest effektiva finns:

  • kaffesump: används ofta som gödningsmedel i trädgården, kaffesumpen strös ut under hortensiorna, vilket hjälper till att hålla sniglar borta från växterna. Det skapar en oöverstiglig naturlig barriär;
  • äggskal är också ett utmärkt repellerande medel mot sniglar, förutom att det också är viktiga källor till kväve: smulade och strödda på marken runt hortensiorna kommer det att utgöra en fara för sniglarnas ålande kroppar som därför kommer att hålla sig på avstånd;
  • pulveriserat svavel och mosade nässlor luktar obehagligt för sniglar som kommer att hålla sig borta från alla växter som det har placerats på;
  • slutligen kan koppartråd läggas på marken runt hortensior, för att avskräcka sniglarna genom att irritera dem när de kommer ålandes.

 

Advertisement

Andra användbara medel mot sniglar

Andra användbara medel mot sniglar

Ja_Marcus/Reddit

Ett annat sätt att hålla sniglar borta från våra hortensior utan att eliminera dem är att använda ett bete som lockar dem till en annan plats. Faktum är att sniglar föredrar ruttet organiskt material så därför kan du lägga ut ruttna frukter i ett område långt bort från dina hortensior, så att sniglarna istället dras till det.

Även att odla aromatiska örter som lavendel eller rosmarin i ojämn terräng bredvid dina hortensior kan vara ett utmärkt medel mot sniglar som helst undviker ojämna stigar.

Slutligen, om du föredrar en mer drastisk metod, kan du överväga att introducera snigelrovdjur som paddor, strumpebandssnok och sköldpaddor i din trädgård.

Känner du till några andra medel mot dessa ovälkomna gäster i din trädgård?

Advertisement