Bönor: när och hur man ska odla dem för ett utmärkt resultat

av Titti Carlberg

04 Februari 2024

Bönor: när och hur man ska odla dem för ett utmärkt resultat
Advertisement

Att odla växter och blommor är en bra avslappningsmetod, skänker tillfredsställelse och framför allt får oss att njuta av de frukter som jorden ger och som vi själva har bidragit till att odla. Det är alltså inte ovanligt att man kan känna en lust att experimentera med sina "odlingskunskaper", försöka odla så mycket som möjligt och inte bara i trädgården, utan också på terrassen.

Har du till exempel aldrig tänkt på att odla bönor? Nej? Varför inte göra det då, följ dessa enkla råd.

Advertisement

Vad vi behöver känna till

Vad vi behöver känna till

Needpix

Bönväxter växer sig frodiga under de varma årstiderna, och de ska också skördas under dessa. För att säkerställa att de växer frodigt och bär mycket frukt är det viktigt att följa några grundläggande regler.

  • Perioden att så. Fröna bör planteras när jorden inte är för kall och ett par månader innan den riktigt varma årstiden. Därför är det att föredra att sådden görs i april månad, men om man bor i ett varmare land kan man flytta fram denna process med en månad och börja redan i mars.
  • Jord. Vi nämnde att jorden inte får vara för kall, men den får heller inte vara för fuktig. För att få den att torka kan vi röra runt i den, föredra en blandning av de ämnen som ligger under jorden, eliminera lerklumpar och förbereda jorden för att välkomna fröna så att de växer så bra som möjligt.
  • Placering. När vi har förberett basen för sådd ska vi placera fröna på exakta platser, det vill säga på ett djup som är cirka 2,5 centimeter och 15-20 centimeter från varandra. På så sätt, oavsett om växten är en klättrare (i det fallet kommer de behövas stöd av pinnar att tvinna sig runt) eller om de är buskar, kommer de att ha tillräckligt med utrymme för att växa frodigt och få all näring de behöver från jorden. Var uppmärksam på att de är i ett mycket soligt läge, men också täckta av halvskugga vissa tider under dagen, för att växterna inte ska brännas.
  • Groddar. För att säkerställa att de dyker upp snabbt bör vi vattna fröna regelbundet under de 3 första månaderna. När de väl har grott ska vi implementera en konstant bevattningsrytm som upprepas varannan eller var tredje dag, för att inte låta jorden torka ut helt, men inte göra den möglig.

 

Advertisement

Plantans växt

Plantans växt

Needpix

Oavsett om vi planterar den i trädgården, i egen jord eller i krukor på terrassen, efter att ha förberett sådden och placerat den, måste vi se till att plantan inte ruttnar eller torkar ut. Målet är naturligtvis att få den att växa frodigt, vilket gynnar en utmärkt skörd. Så låt oss engagera oss och först och främst skydda jorden genom att täcka den med "poröst" material som kan upprätthålla jordens näringsämnen och fukten under utmärkta förhållanden, vilket främjar växtens och dess rötters välbefinnande.

Ändra och anpassa stöden för klätterväxten och gödsla vid behov, för att se till att de alltid trivs. Vi kan använda både kemiska, men helst naturlig kompost. Var dock noga med att området runt växterna alltid är rent och fritt från ogräs, för att det inte ska ta näringen som är till för bönväxterna och för att inte uppmuntra till eventuella sjukdomar.

När detta är gjort, efter att den nödvändiga perioden har passerat och framför många laddade baljor är det bara att börja skörda.

Låt oss skörda frukten av vårt arbete

Låt oss skörda frukten av vårt arbete

Pickpik

Japp, efter mycket arbete, lång väntan och oro för att få dem att växa, kommer ögonblicket då vi äntligen ska skörda våra bönor. Beroende på hur vi föredrar dem kan vi ta bort dem från växten förr eller senare. Om vi vill njuta av dem möra i en god sallad, skördar vi dem när de fortfarande är små och tunna, dessa berömda bönor. Om inte så väntar vi lite längre.

Om vi vill ha de klassiska bönorna som vi äter direkt från baljan, så väntar vi tills den yttre delen är tillräckligt vissen och att baljväxtens form är lätt att urskilja inuti. När vi har nått denna punkt fortsätter vi med skörden och ser till att vi inte skadar plantan när vi tar bort bönan. På detta sätt skyddar vi plantan för nya bönor och skörd.

Så, vi håller i de enskilda bönornas fäste och lossar utsprånget med en rak gest, efter det rengör vi bönorna och frigör dem från skalet.

Nu återstår det bara att njuta av dem

Våra bönor är äntligen klara och nu återstår det bara för oss att tillaga dem efter eget önskemål, och njuta av dem på ett sätt som vi bara drömde om under vår väntan.

Vad säger man: utmärkt jobbat... och smaklig måltid!

Advertisement