Illaluktande sophinkar attackerade av knott: så här eliminerar du problemet

av Titti Carlberg

04 Februari 2024

Illaluktande sophinkar attackerade av knott: så här eliminerar du problemet
Advertisement

Med tillkomsten av separat sophantering är vi alla mycket mer försiktiga med hur vi slänger vårt avfall. Detta är försiktighetsåtgärder som vi inte bara riktar mot miljön, utan till oss själva som lever i denna miljö. Det innebär att den som är noga med att lägga skräpet i rätt soptunna är uppmärksam på sitt välmående.

Förutom insamling och uppdelning av avfall vet vi väl att soporna kan sprida dålig lukt och locka till sig irriterande knott, framför allt när det gäller organiskt avfall. Så hur kan vi förhindra detta irriterande fenomen?

Advertisement

Låt oss se till att det inte börjar spridas en dålig lukt

Låt oss se till att det inte börjar spridas en dålig lukt

Creativo

Skräp i sig är inte väldoftande, förutom torrt skräp som det praktiskt taget är omöjligt att känna någon som helst lukt ifrån. Särskilt det våta, det vill säga matavfall, skal, tepåsar äggskal och så vidare är den jobbiga delen. I själva verket, när dagarna går, kan det ge upphov till en dålig lukt som drar till sig irriterande knott. Låt oss tillsammans förstå hur man kan undvika detta och få köket att lukta gott, trots att sophinken vanligtvis står under diskbänken.

  • Rengöring. Vi ser till att hinken för organiskt avfall alltid är ren och att vätska och rester inte stagnerar på botten.
  • Byt soppåse. Vi väntar inte på att den ska fyllas helt, utan vi tömmer hinken och byter påse flera gånger i veckan. Då kommer det inte att samlas för mycket avfall och det kommer inte att finnas några obehagliga ångor som drar till sig knott.
  • Stängd behållare. Vi använder inte öppna sophinkar, utan de med lock för att hålla lukten instängd. De med pedal är perfekta eftersom vi då inte behöver röra locket med händerna som i många fall kan vara smutsiga och lämna ytterligare rester.
  • Vi använder papper. För att förhindra att det finns överskott av vätskor eller att hinken blir kladdig i botten, fodrar vi den med absorberande papper, vilket vi byter vid varje påsbyte och vi ser även till att pappret absorberar alla vätskor.
  • Dubbel påse. De biologiskt nedbrytbara påsarna som vi alla använder för denna typp av avfall är lite för tunna. Det är kopplat till uppgiften de utför, men det är inte ovanligt att de släpper igenom avfall. Vi kan förhindra detta enkelt genom att använda dubbla påsar.

 

Advertisement

Fortsatt dålig lukt?

Fortsatt dålig lukt?

Creativo

Vi har tillämpat alla försiktighetsåtgärder som listats, men det luktar fortfarande illa från sophinken. Hur gör man då? Vi kan använda några doftknep.

  • Citrusskal. Vi vet hur väldoftande det är, låt oss lägga lite i botten på soptunnan, så att doften motverkar den dåliga lukten och ersätter den i luften.
  • Kaffe. Kaffebönor kännetecknas specifikt av en omisskännlig och unik arom. Det är därför, om vi föredrar det framför citrusfrukter, kan lägga en handfull under påsen och låta lukten sprida sig i rummet.
  • Natriumbikarbonat. Alltid en utmärkt allierad, vi kan lägga en eller två matskedar, beroende på hinkens storlek, på botten. Det absorberar fukt, håller knotten borta och motverkar dålig lukt.
  • Kattsand. Det stämmer. I slutändan är dess funktion, om vi tänker efter, just att motverka och absorbera lukter. Så varför inte lägga det i sophinken för samma ändamål?

 

Andra användbara tips...

Andra användbara tips...

Lisa Fotios/Pexels

De tips vi har sett hittills är användbara speciellt för hinken med organiskt avfall, men även de andra hinkarna som är avsedda för plast, metall och odifferentierat avfall behöver också underhållas. När det till exempel gäller odifferentierat avfall skulle vi kunna använda exakt samma metoder, för att undvika dålig lukt. För plast, metall och även glas är det viktigt att du alltid diskar förpackningarna innan du slänger dem. Lukten av mat drar till sig knott och orsakar obehagliga ångor.

Och, för alla, rekommenderas konstant och kontinuerlig rengöring av sophinkarna, för att undvika stagnation, rester, avlagringar och allt som kan omöjliggöra livet för vår näsa.

Alla till uppgiften!

Advertisement