Har du tomma glasflaskor hemma? Återvinn dem med dessa 8 kreativa projekt

av Titti Carlberg

03 Februari 2024

Har du tomma glasflaskor hemma? Återvinn dem med dessa 8 kreativa projekt
Advertisement

Glas är utan tvekan ett långvarigt och helt återvinningsbart material, men vi slänger årligen oproportionerligt mycket av det, inklusive flaskor och burkar. Vi pratar ofta om tusen och ett sätt att återanvända tomma glasburkar, men ämnet återanvändning av tomma glasflaskor tas aldrig upp. Vatten, mjölk, fruktjuicer och alkohol: det finns många olika sorters drycker som utgör innehållet i glasflaskor och såvida butiksägarna inte har återupptagit användningen av pant på glasflaskor, fyller dessa tomma flaskor successivt våra sophinkar för att slängas.

Har du aldrig tänkt på att glasflaskor kan få ett nytt liv i ditt hem? Se dig omkring: det finns många föremål i vår inredning som lätt kan ersättas av en enkel glasflaska.

I dag föreslår vi 8 kreativa projekt för att återanvända tomma glasflaskor, så sätt igång att diska dem och lägg dem sedan åt sidan.

1. Lampskärmar

1. Lampskärmar

Pinterest

Håller du på att möblera om i ditt hem och inte vet hur du ska lysa upp rummen? Prova en ljuskrona av glasflaskor: en utan tvekan ekologisk och originell idé.

Advertisement

2. Fågelkrubba

En glasflaska kan lätt förvandlas till en praktisk fågelkrubba: bland de möjliga sätten att skapa en kan du använda ett snöre, en bit tyg och en platta av kork. Skapa en bricka av korkplattan och snöret, fyll flaskan med fågelfrön och bind den vid brickan, lämna den något svävande så att fröna distribueras på brickan.

3. En självbevattnande blomkruka

3. En självbevattnande blomkruka

Tutorial via Handimania/YouTube

Om du gillar trädgårdsarbete kommer du att uppskatta en självbevattnande blomkruka. Att skapa en av en glasflaska är väldigt enkelt: skär några centimeter under punkten där halsen smalnar, stick in ett bomullssnöre i halsen ända ner till botten som är fyllt med vatten. Fyll flaskan med jord och plantera din växt: bomullsnöret, som blir blött, transportar vattnet till jorden och vävtens rötter.

4. Aperitifbrickor

4. Aperitifbrickor

Pinterest

Överraska dina gäster med originella och kreativa aperitifbrickor gjorda av tomma glasflaskor: du kan skapa små skålar genom att skära några centimeter från basen eller lägga flaskorna och skära dem i sidled. Låt fantasin bestämma.

5. Ljusstakar

5. Ljusstakar

Tutorial via Over 60 Crafter/YouTube

Det är väldigt enkelt att skapa ljusstakar av glasflaskor med DIY: det finns många projekt som du kan utföra med enkel återanvändning av glasflaskor. Som till exempel ljusstakar genom att helt enkel sätta ett stearinljus i halsens öppning, till att skära bort den nedre delen, som du kan använda som en behållare för tändstickor, men också för att täcka ljusen. Använd flaskorna naturligt eller dekorera dem efter valfri önskan.

Advertisement

6. Glas

6. Glas

Tutorial via ToDIYFor/YouTube

Om det fattas glas i ditt kök är det inte nödvändigt att köpa nya. Återvinn glasflaskor genom att skära dem till den höjd du föredrar, du kan skapa underbara personliga glas som verkligen är unika! Allt du behöver göra är att välja dina favoritflaskor och börja samla in dem. Hur många glas behöver du?

7. Vinglas

7. Vinglas

Tutorial via DaveHax/YouTube

Och om det inte är dricksglas utan vinglas som saknas? Även dessa är lätta att göra av glasflaskor: skär av både den övre och nedre delen av flaskan, sätt en kork i den övre delen för att täta ordentligt och limma fast den nedre delen på halsen: ditt glas är klart!

Advertisement

8. Dekorativ mandala

8. Dekorativ mandala

Tutorial via Lydia May/YouTube

Slutligen kan du helt enkelt förvandla en flaska till en underbar dekorativ mandala genom att helt enkelt måla den med tempera och tuschpennor: skapa en design du gillar med dina favoritfärger. Din flaska kommer att bli ett underbart konstverk.

Vilket projekt vill du börja med? 

Advertisement