Kök i trä? 7 förslag för att välja det som passar bäst

av Titti Carlberg

03 Februari 2024

Kök i trä? 7 förslag för att välja det som passar bäst
Advertisement

Alla kök oavsett vilken stil man väljer, kännetecknas av en bänk, det vill säga en arbetsyta som man placerar ingredienserna och redskapen vi behöver för att förbereda maträtterna på. Detta är en detalj i köket som inte bara är användbar för det praktiska, utan också för att försköna utrymmet, göra det unikt och personligt.

Bland de olika sorterna av bänkar finns det många av trä. Låt oss titta på 7 av dem och välja den som passar bäst.

1. Bok

1. Bok

houseofworktops.co.uk

Bok är ett väldigt hållbart material. Det överlever ute i naturen under olika klimatförhållanden, även när det bearbetas och används till exempel till köksbänkskivor, är det en utmärkt produkt. Det kännetecknas av att det är billigt, kraftigt och för sin ljusa färg, detta trä är lämpligt för moderna kök och de som vill ha neutrala toner i kombination med andra, kanske mer färgglada detaljer.

Advertisement

2. Wenge

2. Wenge

topworktops.co.uk

Wengeträ kommer från Afrika och det kännetecknas av en mörk färg som kan göra ditt kök unikt och väldigt originellt. Beständig över tid, inte särskilt deformerbar och inte särskilt dyr, detta material gör att du kan skapa en bänkskiva som är stark och tål daglig stress. Dess ådror och omisskännligt varma färg gör den till ett djärvt, men också elegant och okoventionellt val.

3. Ek

3. Ek

topworktops.co.uk

Ek är ekens trä. Detta trä är robust och motståndskraftigt, och en symbol för styrka. Hur kan man undvika att välja det som material till köksbänken? Dess ådror, naturliga knutar och nyanser är dess bästa egenskaper ur en estetisk synvinkel, och bidrar till att naturligt berika utrymmet där det sätts in. I olika toner och nyanser är ek väldigt motståndskraftigt mot tidens gång. Det enda som ek inte tolererar är för mycket vatten, så det är tillrådligt att inte lämna det överdrivet exponerat för detta element för att inte orsaka oåterkalleliga skador.

4. Ask

4. Ask

houseofworktops.co.uk

Askträ är ett speciellt trä som vi finner främst i ljusa nyanser, de naturliga, men som även kan uppträda i mörkare nyanser som i det här fallet. Detta träslag används, tack vare dess motståndskraft men också för dess formbarhet, ofta vid tillverkning av möbler och kan inte saknas i köket. Perfekt för att fungera som en köksbänk, det kommer att vara det rätta valet både i mjuka och mörkare färger för att ge karaktär till miljön, men också för att ha en bänk som inte bleknar med tiden och inte visar tecken på slitage om man tar bra hand om det. Det är heller inte orimligt dyrt.

5. Valnöt

5. Valnöt

www.topworktops.co.uk

Ett av de mest dyrbara träslag som finns. Dess kostnad är hög, men varje krona som spenderas på detta val är en summa som återbetalar sig. Starkt, värdefullt och motståndskraftigt, detta trä repar inte lätt, det varken sväller eller deformeras, utan behåller sina egenskaper intakta även med passagen av tid och trots försök från externa agenter. I övervägande mörka färger kan detta trä även hittas i ljusare nyanser, uppenbart bearbetade för att berika vårt utrymme på ett klanderligt sätt.

Advertisement

6. Iroko

6. Iroko

houseofworktops.co.uk

I likhet med valnötens egenskaper är iroko en träsort som är hållbar över tid, det deformeras inte lätt, missfärgas inte och behöver inte alltför många behandlingar under årens gång. Närvaron av en stor mängd olja gör det till ett högpresterande trä som inte gynnar bildandet av mögel oh bakterier, utan stöter bort dem på något sätt, med andra ord gynnar det en djup och långvarig hygien. Färgerna varierar från mörkbruna toner till vagt gyllene nyanser. Ett val som kommer att pryda köket och som kommer att gå i arv med åren.

7. Mahogny

7. Mahogny

glumber.com

Elegant, naturligt rikt och kungligt, detta trä är idealiskt om du vill ge en definitiv touch av charm till ditt kök. Det finns ingen anledning att berika det ytterligare, eftersom dess färg, briljans och prakt kommer att göra det till en idealisk inredningsdetalj. Mahogny förändrar inte form under årens gång, men kan modifiera sin nyans, det kan bli lite mörkare men det ger bara en extra touch till rummet. Perfekt för bänkskivor, detta är det rekommenderade valet om du vill ha något unikt i din miljö.

Advertisement

Köksbänkar av trä, det idealiska valet

Det finns många material för att komponera bänkskivor i köket, men vi vet mycket väl att trä är ett av favoritelementen för att skapa möbler, och i inredning i allmänhet. Du skulle inte kunna klara dig utan, så varför inte ha det i köket. Utöver de alltid viktiga estetiska egenskaperna är det motståndet och hållbarheten över tid som gör det till ett av de mest populära valen. Låt oss också tänka på att trä i mer eller mindre mörka nyanser kan matcha många olika stilar, från de mest klassiska till de mest moderna och passeras definitivt inte obemärkt.

Vilken av dessa träsorter gillar du bäst och skulle vilja ha i ditt kök?

Advertisement