Höga krukväxter: 8 ovanliga och fascinerande arter för ditt hem

av Titti Carlberg

02 Februari 2024

Höga krukväxter: 8 ovanliga och fascinerande arter för ditt hem
Advertisement

För att dekorera rummen med så lite ansträngningen som möjligt är få saker så effektiva som krukväxter: med dess blad i en livlig färg är de inte bara dekorativa, utan de hjälper oss också att rena luften, tillföra elegans och vitalitet till tråkiga och opersonliga rum och, i öppna utrymmen, för att separera de olika ytorna utan att göra möblerna för tunga.

Särskilt höga krukväxter drar till sig blicken, vilket gör att det kan verka som att små utrymmen är större och rymligare än vad de är. De är idealiska för att fylla tomma utrymmen, dekorera väggarna och berika utrymmena, höga krukväxter är också väldigt lätta att sköta.

Man kan variera brett när det gäller att välja den mest lämpliga växten, ta en redan upptrampad väg med en av de mest kända och vanligaste växterna eller föredra någon mer sällsynt och speciell, som ger originalitet åt utrymmena.

Här föreslår vi 8 höga krukväxter, ovanliga och fascinerande för att dekorera ditt hem.

Advertisement

1. Schefflera arboricola

1. Schefflera arboricola

silentmangosandpears/Reddit

Även känd som paraplyväxt på grund av formen på dess sammansatta och palmerade blad, är Schefflera en tropisk växt, ursprungligen från Sydamerika och Stillahavsöarna. Den kräver ordentlig exponering i indirekt ljus och även om den kan anpassa sig till ett mer skuggat område, tenderar den att tappa bladens variation, så placera den bredvid ett fönster för att se den snabbt växa sig robust. Den idealiska temperaturen är 20-25 grader, undvik kalluft och drag och var dessutom uppmärksam på luftfuktigheten som bör ligga på 50-60%.

Advertisement

2. Alocasia zebrina

2. Alocasia zebrina

Darwindario/Reddit

En mindre känd art av det utbredda släktet Alocasia, denna växt kännetecknas, som namnet antyder, av sina stjälkar med gulsvarta ränder och sina stora glänsande, pilformade mörkgröna blad. Den trivs inte i kyla, kräver temperaturer som alldid överstiger 15 grader och bra ljusstyrka, annars kan den inte utföra fotosyntes. dess jord bör alltid hållas fuktig, var dock uppmärksam på stagnation, vilket kan orsaka rotröta och svampsjukdomar. Var också uppmärksam på luftfuktigheten i din miljö: denna växt är av tropiskt ursprung och kräver en luftfuktighet på 50-60%

3. Polyscias scutellaria

3. Polyscias scutellaria

dooderino18/Reddit

En föga känd växt med ett högt dekorativt värde. Polyscias är särskilt uppskattad för sin motståndskraft som krukväxt och för sin höjd som sällan överstiger 150 cm. En hög växt, men inte för hög, däför bra för att dekorera med stil och fylla tomma utrymmen på ett graciöst sätt. Denna växt kräver temperaturer på över 10 grader och placering i ett väl upplyst område, men inte i direkt sol. Den kräver konstant vattning särskilt under de varma månaderna och man bör spraya bladen för att hålla rätt fuktighetsnivå.

4. Polaskia chichipe

4. Polaskia chichipe

halfhere1198/Reddit

Förgrenad kolumnformad kaktus, ursprungligen från Mexiko, detta är en växt som kräver riklig exponering av solljus, även direkt. Den föedrar höga temperaturer och låg fuktighet. Och med tanke på att den är van vid torka är det bättre att undvika överdriven vattning.

5. Oliv

5. Oliv

gryffintiggy/Reddit

En växt som traditionellt odlas utomhus, olivträdet kan även odlas som en krukväxt i en lägenhet. En väldigt långsamt växande planta, olivträdet är motståndskraftigt och kräver en rejäl exponering för intensivt direkt ljus, så det bästa är att undvika den om lägenheten inte får in mycket naturligt ljus. Efter det första året måste den vattnas var 15:e dag, när jorden är torr på ytan, men när den är mogen räcker det med en gång i månaden.

Advertisement

6. Beaucarnea

6. Beaucarnea

wanderingsheppard/Reddit

Beaucarnea är en långsamtväxande suckulent som kännetecknas av den typiska svullnaden vid basen av stjälken och långa bandblad. Den gillar inte att byta position, så man måste fundera noga på var man vill ställa den. Den föredrar ett ljust och lätt uppvärmt läge, med en temperatur på mellan 8-12 grader, och regelbunden vattning när jorden är torr, men endast på våren och sommaren.

7. Pachira aquatica

7. Pachira aquatica

droooooooooooooool/Reddit

Kastanjeväxten är av familjen Bombaceae, som älskar temperaturer på mellan 18-25 grader och ljusa områden men med indirekt ljus för att inte bränna bladen. Det tolerar värmen på ett bra sätt, men det är viktigt att upprätthålla luftfuktigheten med kontinuerliga nebuliseringar. Vattna generöst men var noga med att låta jorden torka mellan en vattning och nästa.

Advertisement

8. Euphorbia trigona rubra

8. Euphorbia trigona rubra

Over_Regular_8696/Reddit

En prydnadskaktus som har sitt ursprung i Östafrika. Den är väldigt uppskattad för det speciella utseendet på bladen och för att den inte kräver mycket skötsel. Den kräver regelbunden vattning ungefär en gång i veckan, lite oftare under de varmare årstiderna, och vill stå 6-8 timmar om dagen i direkt solljus för att den ska kunna utvecklas.

Vilken av dessa växter är din favorit?

Advertisement