Luftdrag i bostaden: ta reda på var de finns och hur man löser problemet permanent

av Titti Carlberg

22 Januari 2024

Luftdrag i bostaden: ta reda på var de finns och hur man löser problemet permanent
Advertisement

Det är inte ovanligt att vi uppfattar en "vind" av varm eller kall luft, beroende på årstid, hemma trots att luftkonditioneringen eller värmeelementen är påslagna. Varför uppstår detta fenomen? Det är välkända och fruktade, men vanliga, luftdrag som orsakas av olika faktorer. Det är fullt normalt att de skapas över tid, och det viktiga är att kunna identifiera och förstå hur man bekämpar dem.

Låt oss tillsammans se hur man kan åtgärda ett besvär som inte bara är irriterande utan också väldigt kostsamt.

Advertisement

Varifrån drar det?

Varifrån drar det?

Reddit

Luftens passage från fönster, dörrar eller andra "ingångar" är kopplat till olika faktorer och främst till tidens gång. Detta beror på att ramar, tätningar och material försämras under årens gång och gynnar skapandet av små eller stora springor genom vilken kall eller varm luft, beroende på årstid, ständigt passerar.
Vilka är de mest känsliga punkterna?

  • Fönster och dörrar. Håll dem alltid under kontroll för att förstå om det är från dem som det drar. Oftast är det därifrån, kanske för att materialen de är gjorda av har "slitits ut", eller för att packningarna som tätar är i dåligt skick.
  • Skorstenen. Även denna, när den inte används, kan vara en inkörsport till kylan, eller till värmen på sommaren. Så vad ska man göra åt den? Vi måste vara försiktiga och inte lämna den öppen, utan skapa ett stängningssystem som isolerar åtkomstpunkten.
  • Eluttag eller ventiler. Detta är också två "känsliga" punkter i alla bostäder. Och om det är sant att de sistnämnda är funktionella och tjänar till att förhindra att oren luft stagnerar inomhus, så är det lika sant att de förstnämnda måste hållas under uppsikt för att undvika att de förvandlas till en enkel passage för utomhusluft.
  • Husets struktur. Väggar, tak, källare eller vind kan vara idealiska ingångar för drag. Och även i detta fall är konstant övervakning och korrekt underhåll idealiska för att bekämpa fenomenet.

 

Advertisement

Hur identifierar man de "kritiska" punkterna?

Hur identifierar man de "kritiska" punkterna?

@baltinerdist/Reddit

För att lösa problemet med luftdrag är det inte bara viktigt att veta att det drar, utan naturligtvis också veta varifrån det drar. Men hur kontrollerar man om det finns ett "otillåtet" inträde av kall luft från en dörr, ett fönster eller någon annan punkt? Vi har några små knep du kan omsätta i praktiken.

  • Stearinljus. Detta föremål är faktiskt väldigt användbart för att enkelt och billigt identifiera om det finns punkter i bostaden från vilka luft infiltrerar. Om vi misstänker att ett fönster inte är väl förseglat eller att andra punkter inte är väl förseglade är det bara att närma sig med ett tänt stearinljus, en tändsticka eller helt enkelt en tändare för att se om lågan fladdrar. Om den förblir stilla är allt som det ska vara och det drar inte från den punkten, men om lågan fladdrar är det dags att ta till en åtgärd.
  • Lampa. Ljuskällor är också väldigt användbara i denna mening, de kan tala om för oss om det finns någon passage för drag, kanske genom en dörr. Placera helt enkelt en ficklampa eller något liknande. Du ska lysa upp ett rum och från ett motsatt kontrollera att ljusskenet inte syns. Om detta skulle hända betyder det att det finns en springa som är tillräckligt stor för att släppa igen luftdrag.
  • Kontrollera. Du måste utföra kontinuerliga kontroller i alla rum. Det finns specialutrustning för att se om det finns energispridningar eller inte, men det går okså att lomtrollera med blotta ögat. Du kommer då märka om allt är okej, att det inte finns några springor i väggar. fönsterkarmar, eller i isoleringen av källare och vind. Ta en rundtur i hela huset och förbise ingen punkt.

 

Tillvägagångssätt...

Tillvägagångssätt...

Creativo

Efter att ha gjort detta och konstaterat att det finns en passage av drag i ett visst område är det dags att åtgärda det.

  • Reparera. Vi kontrollerade alla fönster och dörrar och upptäckte att luft passerade genom några eller alla. Vi kan verifiera att de är väl monterade och fixerade, och att isoleringspackningarna fortfarande är funktionella och ganska nya. Men om det inte är så kan vi lösa det med lite ansträngning till en låg kostnad genom att helt enkelt byta ut dem. Vi kommer att märka en tydlig skillnad jämfört mot tidigare.
  • Ersättning. Om det inte är möjligt att reparera eller täta en springa som det drar från, bör vi ersätta dörren eller fönstret med en ny. Det är dock ett långt och mer krävande jobb, men det kommer ge resultat när det gäller kommande månaders besparing. Låt oss därför inte avskräckas utan vi kavlar upp ärmarna och sätter igång. Och om det är möjligt väljer vi att sätta dubbelglas i fönstrena så att vi blir mer skyddade.

Alternativa lösningar på problemet

Om vi inte kan fortsätta med en helrenovering eller om de kritiska punkterna inte är i ett så väldigt dåligt skick att det är nödvändigt med en så drastisk lösning, kan vi lösa problemet själva med några tillbehör för att bättre skydda inomhustemperaturen. Vi kommer att behöva isolerande gardiner för dörrar och fönster för att bättre bibehålla värmen, men var noga med att inte hålla dem fördragna på dagtid, framför allt om det är soligt. Naturligt ljus som tränger in främjar nämligen större värmeackumulering, särskilt på vintern och hjälper oss att bekämpa kylan.

Omvänt kan vi använda "korvar" av tyg, som placeras i nedre kanten av fönster och dörrar. Det är väldigt användbart för att blockera överkottsluften. Ett annat alternativ är gummikuddar som är extremt lätt att fästa på punkter som släpper in drag, de skapar en tjocklek som stoppar inträde av kall irriterande luft.

Vi kontrollerar, identifierar och vidtar åtgärder mot drag som smyger sig i i bostaden och får oss att frysa eller känna oss för varma, men framför allt som gör att vi använder mycket mer energi än nödvändigt, vilket tynger ner räkningen i slutet av månaden. Låt oss inte slösa mer tid på prat, utan sätt igång med att lösa problemet.

Advertisement