Vill du odla orkidéer utomhus? Välj den köldbeständiga arten

av Titti Carlberg

23 Januari 2024

Vill du odla orkidéer utomhus? Välj den köldbeständiga arten
Advertisement

Att odla orkidéer kan vara en väldigt svår uppgift, framför allt om man inte har så mycket erfarenhet eller gröna fingrar. Dessutom kanske orkidéer som odlas utomhus inte överlever vinterns påfrestningar på grund av att de är så känsliga, men om du vill pryda din trädgård eller terrass med dessa underbara växter och deras fantastiska blommor kan du välja en motståndskraftig art.

En Cymbidium är släkt med Orchidaceous från östra Asien, Afrika och Australien. Växter av detta släkte föredrar kalla temperaturer, runt 15-18 grader, även om de tolererar högre temperaturer, upp till runt 30 grader. Dessutom så blommar de på vintern, så länge de utsätts för nätter som har en temperatur runt 10 grader under hösten. 

Växter som är resistenta mot kyla, ganska lättskötta, som kommer att  liva upp din vinterträdgård med sina färger.

Låt oss ta reda på hur man odlar Cymbidium-orkidéen i våra utomhusutrymmen.

Hur man odlar Cymbidium-orkidéen

Hur man odlar Cymbidium-orkidéen

IceMomster/Reddit

Som redan nämnts trivs dessa orkidéer på svala, helst ljusa platser, utan att utsättas för direkt solljus, vars strålar kan bränna bladen, speciellt om temperaturen överstiger 30 grader. Dessa växter tål låga vintertemperaturer bra, även ner till -2 grader, förutsatt att de är skyddade från blåst.

Ett viktigt krav är dock luftfuktigheten, som måste vara konstant året om, särskilt på sommaren och när du ställer in den i huset under vintern, så se upp med kontrasten från värmeelementen. Var också uppmärksam på bevattningen som inte får överdrivas för att undvika att den drabbas av fenomenet rotröta.

Orkidéer är epifytiska växter som kräver god syresättnng av rötterna och jorden måste vara bra dränerande och poös.

Advertisement

Blomning, gödsling och omplantering

Blomning, gödsling och omplantering

Honeysucklerose21/Reddit

Blomning sker som sagt var på vintern, men endast om dessa växter börjar från hösten och den under hela dess varaktighet utsätts för en temperatur runt 10 grader, annars tappar den knopparna. Blomställningarna är spektakulära och når en storlek på 1 meter och den kan bära upp till 20 blommor i olika färger från vitt till rött, från gräddfärgad till brun.

Gödsling måste utföras med specifik näring ganska ofta, var 15:e dag på våren och sommaren, en gång i månaden på hösten och vintern.

Jorden måste bytas ut vartannat eller vart tredje år med en omplantering i en 5 cm större kruka än den föregående för att möjliggöra en korrekt utveckling av rötterna. Om de odlas på rätt sätt kan dessa växter snabbt nå stora dimensioner och kan multipliceras genom att dela busken, varvid man ser till att varje ny växt har minst en pseudobulb, ett komplett rotsystem och många skott.

Har du redan valt ut ett område i din trädgård där du vill ha dessa underbara Cymbidiums?

Advertisement