Upptäck knepen med att alltid ha skärbrädor av trä och plast perfekt rena

av Titti Carlberg

25 Januari 2024

Upptäck knepen med att alltid ha skärbrädor av trä och plast perfekt rena
Advertisement

Felaktig rengöring av skärbrädor kan vara ganska skadligt för hälsan eftersom ett stort antal bakterier och mikrober kan fastna och föröka sig på dessa redskap. Låt oss därför se vilka som är de bästa metoderna för oklanderlig rengöring av både trä och plast.

Advertisement

Hur gör man ren skärbrädor som är av trä?

Hur gör man ren skärbrädor som är av trä?

Freepik

Skärbrädor av trä är de som är svårast att rengöra, eftersom det är ett organiskt material, vilket utgör en utmärkt grogrund för bakterier och mikrober som kan ta sig in i de trånga skårorna efter kniven. Och just på grund av den här typen av hygienproblem har skärbrädor av trä inte längre någon plats i restaurangkök!

Den nämnda risken är inte ett problem om redakapet bara används till att skära bröd, men det blir ett problem om samma skärbräda används till att skära grönsaker, kött och fisk.

Det idealiska vore att använda olika skärbrädor för varje typ av livsmedel för att undvika kontaminering.

Det är dock ofta inte möjligt och därför måste största möjliga försiktighet vidtas vid rengöringen av detta redskap

För en djuprengöring av en skärbräda i trä:

  1. Blötlägg den i en balja varmt vatten och diskmedel.
  2. Gnugga med en svamp för att få bort alla matrester.
  3. Skölj den noga.
  4. Torka skärbrädan med en trasa och se till att den blir helt torr för att undvika mögelbildning.
  5. Ha den stående i vertikalt läge.

En annan metod för djuprengöring beroende på vilket livsmedel som har skurits på skärbrädan. Om du till exempel har styckat lite rått kött är det bra att hälla lite väteperoxid för att desinficera den och sedan använda en blandning av vitvinsvinäger och väteperoxid. När du har gjort detta kan du fortsätta med den rutinmässiga rengöringen som anges ovan.

Advertisement

Hur rengör man skärbrädor som är av plast?

Hur rengör man skärbrädor som är av plast?

Pexels

Som vi såg ovan kräver skärbrädor av trä en ganska komplicerad rengöring för att säkerställa fullständig desinficering.

Det är också av denna anledning som alltfler börjar använda skärbrädor som är av plast, vanligtvis av polypropen som möjliggör bättre hygien och snabbare rengöring.

Rengöring av skärbrädor i plast kan utföras dagligen med vanligt diskmedel eller diskas i diskmaskinen.

Men även i det här fallet, om du använder det här redskapet för att skära kött är det en bra idé att gnugga skärbrädan efteråt med en lösning på citron och bikarbonat, särskilt där kniven har lämnat märken och sedan fortsätta med ditt vanliga sätt att diska den.

För en djuprengöring, som vi rekommenderar varannan eller var tredje vecka, kan du använda en blandning av etylalkohol och vatten, och sedan fortsätta med den vanliga disken av den. 

Genom att följa dessa praktiska råd som vi har gett dig i den här artikeln kommer du att kunna rengöra dina skärbrädor av trä och plast utan att riskera kontaminering.

Advertisement