Supereffektiv rengöringsmetod? Prova detta praktiska "top down"-metoden

av Titti Carlberg

30 Januari 2024

Supereffektiv rengöringsmetod? Prova detta praktiska "top down"-metoden
Advertisement

Att städa sitt hem känns ibland som en omöjlig uppgift att utföra. Rummen är många, så är även föremålen som måste flyttas, hyllorna att dammtorka är nästan omöjliga att räkna, kort sagt, vi vill bara försvinna och återvända när allt är klart. Men man skulle behöva vara utrustad med magiska krafter för att kunna städa utan att vara närvarande, det är säkert möjligt, om än bara i tecknade filmer. Låt oss inte lura oss själva utan låt oss istället finna ett sätt att lyckas med denna mödosamma uppgift.

Det finns många yrkesverksamma som använder internet för att ställa sina kunskaper till människors tjänst för att på något sätt försöka lätta på denna börda. Så därför tänkte vi berätta om en teknik i synnerhet, ett knep som kan visa sig vara avgörande för städrutinen.

Advertisement

Ett titaniskt företag

Ett titaniskt företag

Pixahive

Vi ställer en fråga till dig: hur brukar du städa? Var börjar man, från vilken möbel, i vilket rum? Alla har en egen metod och följer så att säga en strategi för att få städningen utförd så fort som möjligt. Ändå kommer det alltid att finnas något vi glömt att göra, en dammig taklampa, överdelen på ett skåp i ett sovrum eller fönstren.

Så hur säkerställer man att inget utrymme eller yta glöms bort? Först och främst, gör inte allt på samma dag. Risken är att du blir galen i onödan och funderar på att fly från ditt hem. Och, låt oss inse det, det skulle vara synd eftersom det är då huset skulle vara städat. Då är det bättre att planera städningen och dela upp den.

När "arbetsplanen" är gjord, kan vi sätta igång. Och det är nu vi återgår till den föregående frågan: var ska man börja? Det finns en metod som heter top down som kan vara väldigt användbar.

Advertisement

Top down-metoden

Top down-metoden

Karolina Grabowska/Pexels

Top down-metoden är en speciell procedur som används för att bättre organisera sin städning. Den består av att gå tillväga på ett exakt och metodiskt sätt, att inte ens utelämna det mest avlägsna hörnet i rummet där vi befinner oss. Städningen börjar från de övre delarna av rummet och fortsätter gradvis neråt, tills man når golvet. Så, uppifrån och ned, passera genom de gradvisa höjderna, för att desinficera och polera alla ytor.

Vi börjar alltså med taket och går över taklamporna, den övre delen av alla möbler - känner du till de där mörka grottorna dit inget ljus når, och som vi låtsas att vi inte ser? - alla hyllor ska torkas både in- och utvändigt, och så vidare neråt, tills vi når golvet. En order som inte bara kommer att ge dig möjligheten att inte glömma "planerna", utan som även kommer att låta oss spara dubbla ansträngningar.

Om vi istället skulle börja med golvet och därefter damma - vilket många av oss gör, det förnekar vi inte - skulle vi slösa dubbelt så mycket tid eftersom dammet faller ner på golvet, vilket blir smutsigt på nytt och tvingar oss att torka det igen. Att börja uppifrån, gynnar tvärtom en mer schematisk städning och utan att behöva passera flera gånger på ett område.

Inte bara uppifrån och ner...

Inte bara uppifrån och ner...

cottonbro studio/Pexels

Men att använda top down-metoden innebär inte att bara flytta från de övre till de nedre delarna, utan också från höger till vänster och vice versa. Vad menas? Det betyder att vi inte bara går vidare på enbart känsla, utan även på ett matematiskt sätt. Så om vi börjar från höger, kommer vi att rengöra allt som vi passerar tills vi når den motsatta sidan. Vi kanske till och med väljer att använda det här knepet i kombination med det föregående, för att vara så noggranna som möjligt.

När vi gör iordning varje hörn i det rum som vi utgår ifrån - och uppenbarligen även de följande - bör vi använda mjuka trasor för att dammtorka, eventuellt ljummet vatten för att tvätta, vitvinsvinäger eller bikarbonat för desinficering. Alla hörn kommer att skina efter den här passagen.

En extra touch...

För en ännu noggrannare städning skulle vi kunna bestämma oss för att tvätta möbelklädseln, damma och tvätta soffkuddarna, mattan vi har i vardagsrummet eller sovrummet, göra detsamma med sängkuddarna och kanske överkastet. Kort sagt, vi drar fördel av top down-metoden för att inte utelämna något. Självklart kommer tröttheten att göra sig påmind, men vi försöker att inte tänka på den, om vi istället fokuserar på målet så kommer tröttheten inte längre vara vår ständiga följeslagare.

Ett nytt och användbart knep för att säga farväl till delvis-städning och njuta av ett uppfräschat och förnyat hem i varje hörn. Och, om vi vill, efter så mycket hårt arbete, varför inte sätta oss ner i den dammade och doftande soffan för att njuta av en välförtjänt drink till ljudet av vår favoritmusik?

Advertisement