4 hemligheter för att maximera utrymmet i ett litet sovrum

av Titti Carlberg

30 Januari 2024

4 hemligheter för att maximera utrymmet i ett litet sovrum
Advertisement

Det är inte alla som har ett stort sovrum till förfogande, kanske även med en klädkammare för att hålla ordning på alla klädesplagg. Allt oftare utrustas bostäderna med alltför små sovrum, som dock kan förvandlas till välkomnande rum med rätt försiktighetsåtgärder, där man kan njuta av en välförtjänt vila.

Välj rätt färg på väggarna

Välj rätt färg på väggarna

Linnéa H. Manaberi (@creamandnavy)/Instagram

Ett av de första faktorerna att tänka på när man inreder ett litet rum är färgen på väggarna.

I det här fallet rekommenderar vi att man väljer en färg som kan göra rummet visuellt större. Därför är ljusa färger som beige eller duvgrå idealiska.

För att inreda ett sovrum rekommenderar vi att inte välja den klassiska vita färgen, utan istället föredra dessa nyanser.

Du kan också välja färger som kan ge ett ljusare utseende till miljön, som lavendel, solgul eller puderblått.

Advertisement

Utnyttja alla utrymmen så gott det går

Utnyttja alla utrymmen så gott det går

Ikea

I ett litet rum är huvudsaken "att utnyttja varje centimeter av det möjliga utrymmet".

Satsa därför på en förvaringssäng där du kan förvara allt som du inte använder så ofta, som till exempel säsongsbetonade garderobsbyten.

Montera TV:n på väggen om det går, istället för att placera den på ett golvstativ, och skaffa ett måttbeställt skåp som passar linjerna och vinklarna i ditt sovrum perfekt.

Slutligen, försök också att dra fördel av de vertikala utrymmena genom att montera upp hyllor eller andra typer av stöd för att få ytterligare tillgängliga ytor att placera föremål på. 

Sätt upp speglar

Sätt upp speglar

Ikea

Speglar reflekterar ljus, därför är det bra att placera dem på en strategisk punkt i sovrummet. Detta hjälper till att göra miljön avsevärt ljusare genom att reflektera det naturliga ljuset som kommer in i rummet.

Dessutom är speglar giltiga allierade för små rum eftersom de låter dig dubbla bilden framför dem.

Så, om vi placerar speglar i det lilla rummet får vi genast uppfattningen om en betydligt större miljö.

Du kan till exempel ersätta garderobsdörrarna med hellånga speglar eller för vackra kompositioner som pryder sovrummet.

Uppmärksamma belysningen

Uppmärksamma belysningen

Amazon

Slutligen är belysningen en viktig faktor att ta hänsyn till när man inreder ett litet sovrum.

Som vi såg ovan kan vi hjälpa oss själva genom att vara uppmärksamma på valet av väggfärgen eller genom att sätta upp speglar. Men rummet kommer till sin natur att användas mer under natten och därför bör vi vara mer uppmärksamma på artificiell belysning.

För ett litet sovrum rekommenderar vi starkt att man använder vägglampor som ska sättas upp på en eller flera punkter i rummet. På detta sätts sprids ljuset vertikalt, vilket gör rummet varmare och mer harmoniskt, samtidigt som det skapar en avkopplande atmosfär, perfekt för att underlätta för sömnen.

Även om sovrummet är ganska litet finns det olika lösningar och knep som du kan ta till dig, för att göra uppfattningen om miljön större och skapa en zon som främjar avkoppling.

Advertisement