Tvätta stora föremål: om de inte får plats i tvättmaskinen finns det alternativa metoder att sätta i praktik

av Titti Carlberg

20 Januari 2024

Tvätta stora föremål: om de inte får plats i tvättmaskinen finns det alternativa metoder att sätta i praktik
Advertisement

Maskintvätt är det som är mest populärt. En apparat som finns i allas hem, viktig för att tvätta snabbt och som hjälper oss mycket med denna syssla. Vi vet dock att det finns sådant som inte får plats i tvättmaskinen. Bortsett från ömtåliga saker som måste hand- eller kemtvättas, finns det även de som är för stora för att få plats i trumman. Men hur ska vi tvätta dem?

Kuddar, täcken och mattor hör till det som är svårt att tvätta i tvättmaskinen och som kanske behöver andra behandlingar för att bli rena, väldoftande och som nya. Hur når vi det målet?

Advertisement

Täcken

Täcken

Eider & Ivor/Wayfair

Duntäcken och täcken, såvida de inte är för en enkelsäng, kan vara för stora för att få plats i tvättmaskinen. Så för att få dem rena måste vi tvätta dem för hand. Det första steget är att alltid kontrollera tvättetiketten, för att se om det det finns saker som inte bör göras på just det tyget. Efter att ha fastställt att det kan tvättas med vatten och att det inte finns några specifika indikationer, kan vi fortsätta.

 • Oavsett om det är dun eller syntetiskt är det första vi gör att leta efter fläckar som vi tar bort med en trasa och en blandning av bikarbonat och vatten att gnugga på det drabbade området. När detta är gjort går vi vidare med den fullständiga tvätten. 
 • Fyll badkaret med kallt vatten och en mild tvättsåpa, lägg ner täcket helt i det, rör runt och gnugga med händerna för att få bort all smuts och rester som har samlats i fibrerna. Det kommer att ta lite tid att behandla hela ytan. När vi är klara går vi vidare till sköljfasen.
 • Töm badkaret och fyll det med rent vatten, vrid täcket lite för att krama ur tvättmedelsrester och kvar, och håll det sedan under den direkta vattenstrålen.
 • Slutligen vrider vi ur täcket så gott det går - det är alltid bäst att be om hjälp med denna operation - häng det sedan på tork utomhus.
 • Tänk på att altid skaka på täcket för att göra det enhetligt, framför allt om det är ett duntäcke, och för att få det att torka bättre. Solen och den friska luften låter fukten avdunsta och lämnar en ren och fräsch doft.

Advertisement

Kuddar

Kuddar

Needpix

Efter täckena går vi vidare till kuddarna. Det är en av de saker vi använder mest, under alla årstider och under alla förhållanden, därför bör de tvättas ofta för att undvika en ansamling av sporer och bakterier. Det finns kuddar som får plats i tvättmaskinen, men om de är för stora eller om etiketterna indikerar något specifikt om att inte tvätta i maskin, hur får vi dem då rena? Tvätta dem för hand enligt denna procedur: 

 • Avlägsna örngottet och borsta bort lösa hårstrån från kudden, gör en noggran kontroll efter fläckar.
 • Vi går sedan vidare till tvättfasen. Vi fyller på med ljummet eller varmt vatten - om etiketten inte indikerar något annat - i badkaret eller en stor balja. Tillsätt några droppar tvättmedel och lägg i kudden.
 • Tryck ner kudden under vattnet och påbörja behandlingen. Gnugga med händerna eller använd en mjuk borste för att eliminera ihållande fläckar eller märken.
 • Därefter fortsätter vi med att skölja den och helt eliminera alla spår av tvättmedelsrester.
 • Krama den ordentligt för att se till att få bort vattnet. Lägg den sedan på tork bredvid en värmekälla eller utomhus så att den naturliga luften och solen sköter denna sista fas.

 

Mattor

Mattor

Arbosofe Store/Amazon

En annan sak som inte är lätt att lägga i tvättmaskinen är mattor, speciellt de enorma som vi använder för att täcka en stor del av golvet. Hur hanterar vi detta? Många väljer att ta sin matta till kemtvätten för en mer noggrann rengöring, men det är inte alltid det rätta valet. Faktum är att det går att tvätta den hemma med goda resultat. Vi rekommenderar dock att du noggrant läser etiketten med tvättråd innan du fortsätter för att inte orsaka skada.

 • Det första du ska göra är att dammsuga hela ytan noga för att eliminera allt damm, hår och smuts i allmänhet.
 • Därefter fortsätter du med tvätten, vilket du kan göra på två sätt. Det första innebär användningen av vatten och diskmedel som alltid är lite mildare. Men överdriv inte dosen för då blir det väldigt svårt att få bort skummet, utan endast några droppar. Gnugga mattan lätt med en trasa.
  Som ett alternativ till detta tillvägagångssätt kan du strö bikarbonat över den torra ytan. Låt det verka en stund, spraya sedan en blandning av vatten och tvättmedel över ytan för att sedan fortsatta rengöringen med en trasa.
 • När det föregående steget är gjort ska du använda en ren trasa och vatten för att få bort alla tvättmedelsrester, fortsätt tills du är säker på att de är borta. Om du har tillräckligt med utrymme utomhus kan du tvätta den med en direkt vattenstråle så blir rengöringen ännu bättre.
 • Oavsett vilken metod du har använt för att tvätta mattan är nästa steg att få den torr, för att få bort all irriterande lukt av fukt.
 • Slutligen borstar du fibrerna och lägger tillbaka den på sin plats.

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Adam Lederer/Flickr

Nu har du sett att det finns alternativ för att tvätta sådant som är för stort för tvättmaskinen och de är enkla att använda. Allt som krävs är lite tålamod och gott om tid.

Hur brukar du tvätta dessa 3 saker?

Advertisement