Skura golven: låt oss se hur vi går tillväga beroende på vilket material som har valts

av Titti Carlberg

24 Januari 2024

Skura golven: låt oss se hur vi går tillväga beroende på vilket material som har valts
Advertisement

Golven är väldigt viktiga i våra hem. Man kan nästan jämföra dem som ett visitkort. De tar stor plats inne i rummen, de går inte obemärkt förbi, utan ger karaktär åt vår inredning. Faktum är att det är i enighet med golven som vi planerar hela kompositionen av vårt hem och väljer vilka material som ska infogas. Golvet är också ett av de områden som måste rengöras ofta. Vi kliver på det med ytterskorna, damm samlas och det faller ner smutsrester uppifrån bord och bänkar, allt som lägger sig på denna yta måste elimineras. Men hur går man bäst tillväga vid rengöring av golv?

Allt beror på vilket material golvet är i: natursten, vinyl, trä, heltäckningsmatta eller något annat. Beroende på vad vi har för golv finns det olika sätt och frekvens.

Advertisement

Plattor

Plattor

@thetileshop/Instagram

Denna typ av golv är den i särklass mest utbredda och även den som är enklast att rengöra. Få ingredienser, lite ansträngning och sedan är man klar. Utöver specifika produkter från marknaden kan vi även ta till DIY-metoder.

  • Först och främst sopa eller dammsug för att få bort lös smuts.
  • Blanda sedan vatten, vitvinsvinäger och några droppar diskmedel, blöt moppen i denna blandning och passera den på golvet.
  • När det är klart låter vi det torka med fönstren öppna för att släppa ut all fukt.

Om vi märker att springorna mellan plattorna är särskilt smutsiga kan vi fortsätta med en djuprengöring med en tandborste, vatten och bikarbonat, eller natriumperosid om smutsen är mer motståndskraftig.

Advertisement

Trä

Trä

@v4woodflooring/Instagram

Trägolv är den typ som är mest ömtåligt och överdrivet mycket vatten kan orsaka problem. Låt oss rengöra det på ett sätt där vi undviker fuktinträngning och svullnad.

  • Sopa eller dammsug noga, det finns sopkvastar som är speciellt avsedda för detta material. Det är viktigt att undvika repor som lämnar märken på golvet.
  • Om golvet inte är för smutsigt räcker det om vi använder en lätt fuktad trasa som enkelt får bort smutsresterna.
  • Vid hård smuts är det bara att fortsätta med trasan, men blötlägg den först i en blandning av vatten och vitvinsvinäger. Var alltid noga med att vrida ur trasan rejält för att inte låta vattendroppar tränga in mellan trä- parkett eller till och med bambuplankorna.

 

Laminat

Laminat

bestlaminate.com

Laminat är likt trä, men med en annan sammansättning. Det är ett motståndskraftigt men samtidigt ömtåligt material som måste behandlas varsamt och utan att överdriva med vatten.

  • Vi kan få det rent genom att använda en torr mjuk trasa för att få bort hår, damm och smutsrester. 
  • För att skura golvet finns det specifika produkter, men i avsaknad av dem kan vi skapa ett DIY-rengöringsmedel genom att blanda vatten, denaturerad alkohol och några droppar diskmedel. Doppa moppen i blandningen och vrid ur den ordentligt innan du för den över hela ytan. Var alltid noga med att inte överdriva med vatten för att undvika infiltration och svullnad.
  • När du är klar måste du låta det torka helt. Kom också ihåg att för att undvika överdriven användning av produkter och vatten, är det bra om man dagligen är uppmärksam på fläckar och eliminerar dem så fort de uppstår för att undvika eventuella ansamlingar.

Natursten

Natursten

naturalstoneconsulting.co.uk

Ett poröst och ömtåligt material, sten måste ständigt behandlas för att undvika ansamlingar av smuts. Rådet är att regelbundet sopa, ta bort eventuella fläckar som bildats med en fuktig trasa. Eftersom detta är ett material som håller kvar fukt och även andra ämnen som det kommer i kontakt med, är det alltid bättre att undvika alltför aggressiva produkter, men framför allt syror. Använd inte blekmedel, vinäger, ammoniak, utan främst vanligt vatten. Blötlägg moppen, vrid ur den ordentligt och om det finns några envisa fläckar, använd ett milt rengöringsmedel som diskmedel eller neutral såpa.

Heltäckningsmatta

Heltäckningsmatta

Laverty S/Pinterest

Heltäckningsmatta är ett av de mest bekväma golven på grund av sin mjukhet, värme och den sköna känslan den ger när huden kommer i kontat med den, men den är också en av de mest komplicerade att rengöra. Det som rekommenderas att göra ofta är att dammsuga med borstar som är specifikt indikerade för denna yta till förmån för "sidan" av tyget, för att inte förstöra det.

Undvik att tvätta den med vatten, utan använd ångtvätt och specifika produkter för att få bort obehagliga märken. Om det finns fläckar på mattan ska man absolut inte gnugga, utan dutta på det drabbade området med fuktigt hushållspapper och "fånga upp" överskottsvätskan. På så sätt förhindrar vi att den tränger in och lämnar en permanent fläck.

Advertisement

Vinyl

Vinyl

@bm_stores/Instagram

Elegant och hållbart, dessa golv har blivit alltmer populära och älskade. Underhållet är inte komplicerat och det räcker med en konstant veckostädning. I de flesta fall räcker det med att sopa och torka med en mopp indränkt i vatten och ett neutralt rengöringsmedel.

När det gäller fläckar och beroende på dess natur kan vi välja att använda lite denaturerad alkohol blandat i vatten för att behandla grova fläckar, eller vatten och vinäger om man till exempel har spillt olja. Det viktiga är att det inte förblir fuktigt mellan springorna, för då blir golvet förstört och vi rekommenderar alltid att man först testar i ett undangömt hörn innan man fortsätter över hela ytan.

En rengöringsmetod för varje golv...

Så, varje golv har sin egen rengöringsmetod, låt oss säga att det finns två stora grupper: de som behöver rengöras mer "torra" och de som kan rengöras med vatten. I vilket fall som helst kan vi agera med en fuktig trasa på alla sorters golv, men se till att den är ordentligt urvriden för att inte orsaka någon skada.

Nu återstår det bara att önska er alla trevlig städning!

Advertisement