De 3 mirakulösa allierade för att återuppliva färgerna på blekta kläder

av Titti Carlberg

28 Januari 2024

De 3 mirakulösa allierade för att återuppliva färgerna på blekta kläder
Advertisement

Tvätt efter tvätt, även de snyggaste kläderna kan tappa glansen i sina färger och bli förstörda. När detta händer blir många motvilligt frestade att göra sig av med dessa plagg. Men innan man tar till den drastiska lösningen är det bra att veta att det finns tre naturliga produkter som kan rädda dina kläder.

Advertisement

Knepet med salt för att återställa färgen på blekta kläder

Knepet med salt för att återställa färgen på blekta kläder

Pexels

Det finns olika naturliga medel för att återställa liv till kläderna som med tidens gång har förlorat sin ursprungliga färg. Ett av de mest effektiva är bordssalt, en ingrediens som praktiskt taget alla har hemma.

Tillsats av salt under en normal tvättprocess gör att tvättmedelsresterna löser upp sig, framförallt pulvertvättmedel, som samlas i tygerna. Faktum är att det är dessa rester som är den främsta orsaken till att kläderna förlorar sin glans.

Vi rekommenderar att du använder cirka 150 gram salt direkt i tvättmaskinstrumman och starta sedan tvättcykeln.

Det går också bra med ultrafinsalt, men du bör absolut undvika grovsalt, eftersom det inte löser upp sig helt i tvättmaskinen, vilket förvärrar problemet med ansamlingar. 

Advertisement

Återuppliva färgen på dina gamla kläder med vitvinsvinäger

Återuppliva färgen på dina gamla kläder med vitvinsvinäger

Pexels

En annan avgjort effektiv allierad för att förnya klädesplagg som har tappat sin ursprungliga färg och återställer sin glans och livlighet är vitvinsvinäger. Denna naturprodukt är faktiskt kapabel att eliminera tvättmedel och kalkrester.

Om du har en toppmatad tvättmaskin rekommenderar vi att du häller 120 ml vitvinsvinäger direkt i trumman. Annars, om du har en frontmatad tvättmaskin, är det bäst att hälla vinägern i sköljmedelsfacket.

Lagerblad, vatten och bikarbonat: den perfekta blandningen för att rädda dina kläder

Lagerblad, vatten och bikarbonat: den perfekta blandningen för att rädda dina kläder

Pexels

Lagerblad är en aromatisk vintergrön växt som ofta används i matlagning för sin distinkta doft och smak. Men den är också en perfekt naturprodukt för att rädda färgen på vilken klänning som helst.

För att använda det för detta ändamål behöver du 10 lagerblad, vatten och 4 matskedar bikarbonat.

Lägg lagerbladen och bikarbonat i en kastrull, fyll den med vatten och låt koka upp.

När det väl kokar kan du sänka värmen något och låta det koka i ytterligare 20 minuter, på så sätt hinner bikarbonatet lösa upp sig helt och lagerbladen frigör alla sina egenskaper.

Efter 20 minuter, låt blandningen svalna något och häll den i en balja, var försiktig så du inte bränner dig.

Blötlägg sedan klädesplagget i det och låt det ligga i blöt i 24 timmar, skölj och tvätta det antingen för hand eller i maskinen.

Vid det här laget kommer du att kunna beundra färgerna som har blivit otroligt mycket klarare. 

Om du har kläder i din garderob som har förlorat sin färg på grund av ålder, innan du kastar dem, se till att prova dessa metoder som vi har förklarat här. Vi är säkra på att dina kläder kommer att tacka dig!

Advertisement