Tonal Interiors: ton-i-ton-färgeri alla rum är unikt och avkopplande

av Titti Carlberg

20 Januari 2024

Tonal Interiors: ton-i-ton-färgeri alla rum är unikt och avkopplande
Advertisement

Det nuvarande modet är tydligt: vi avlägsnar oss från dominansen av neutrala och ofta väldigt ljusa färger för att utforska de mer spännande möjligheterna med djupare och livligare nyanser. För att göra detta krävs alltid noggranna studier av utrymme, ljus och material, men det finns även en inredningsteknik som håller på att bli alltmer populär som gör det lättare att våga med djärva färger.

Oavsett om de är väldigt mörka eller mättade och ljusa toner, om du väljer ett "tonalt" tillvägagångssätt (vi pratar om "tonal interiors"), som består av ton-i-ton-nyanser, kan din bostad bli en värld av fascinerande färger.

Advertisement

Detta innebär "tonal interiors"

Detta innebär "tonal interiors"

studioashby/Instagram

"Tonala" färgkombinationer är de som spelar på ton-i-ton, det vill säga en progression av nyanser som gradvis flyter ut från en färg till en annan, utan skarpa kontraster. Inga fler accentväggar och detaljer som sticker ut, utan allt nedsänkt i en serie nyanser som flyter samman.

Advertisement
thelocalproject.com.au

thelocalproject.com.au

Det är en effekt som till exempel erhålls genom att välja en huvudfärg att starta med och sedan följa den med olika mättningsnivåer av samma färg. Detta är ett tillvägagångssätt som rensar färger som vanligtvis anses vara lite svårare att hantera, eftersom de istället för att dra uppmärksamhet till sig själva mitt i en neutral miljö "dämpas" i blandningen av liknande nyanser.

Det är en allomfattande design

Det är en allomfattande design

Pinterest

Om den görs på rätt sätt ger ton-i-ton-inredningen elegans och visar ett exempel på konstnärlig stil. Detta är också ett viktigt val: du måste vara säker på vilken färgskala du ska välja, eftersom varje element i rummet måste bli i det valda schemat. I själva verket involverar graderingen olika material, vilket de är, med sina specifika konsistenser, som hjälper till med "ändringen av nyans"

Pinterest

Pinterest

Du mäste komma ihåg att varje färg har olika underfärger, att sammanföra färger skapar ibland en rörig effekt. Låt oss tänka på turkos, som innehåller grönt, eller en vinca minor som innehåller lila - om vi kombinerar turkos och lila skapar vi bara en enda röra.

Det är bättre att alltid ha en färgkarta i handen, som de som används när man ska välja färg på en vägg.

Var uppmärksam på ljuset

Var uppmärksam på ljuset

lauraashley.com

Du måste alltid ta hänsyn till hur varje färg kommer att förändras när de mer eller mindre träffas av det naturliga ljuset som kommer in och av de sorters artificiell belysning som sprids i rummet. Alltså måste också styrkan på ljuset från taklampor, bordslampor, spotlights och så vidare väljas för att få fram de olika nyanserna på bästa sätt.

Advertisement

Det finns dock plats för några kontraster

Det finns dock plats för några kontraster

@edwardbulmerpaint/Instagram

När de flesta ytor och synliga föremål följer ton-i-ton-schemat, finns det ingen risk att undergräva det med några kontrasterande accenter, som till exempel individuella prydnadssaker. Vilket alltid ger oss en stor frihet att anpassa varje val efter vår smak - i slutändan är det det som är det viktigaste när vi inreder vårt hem.

Advertisement