Det räcker med bara en ingrediens för att få mikrovågsugnen att se ut som ny igen

av Titti Carlberg

28 Januari 2024

Det räcker med bara en ingrediens för att få mikrovågsugnen att se ut som ny igen
Advertisement

Vi känner alla till det och vi brukar vanligtvis förknippa det med desinficering av sår, vi pratar om väteperoxid, allmänt känt som vätesuperoxid.

Idag kommer vi att upptäcka ytterligare en användning som kan göra rengöringen enklare och snabbare.

Advertisement

Men vad exakt är väteperoxid?

Men vad exakt är väteperoxid?

Pexels

Väteperoxid är en kemisk förening som består av två väteatomer och två syreatomer. Det har olika funktioner, från desinfektionsmedel till blekning och det är därför den används i många olika områden.

Det finns olika koncentrationer av väteperoxid på marknaden (dock inte i Sverige, där det bara är tillåtet med 3%ig), vilka anges i form av volymer. Vi kommer att välja koncentrationen utifrån vilken användning vi ska ha den till. Ju högre volym desto högre blir koncentrationen av väteperoxid.

Som vi alla vet används väteperoxid ofta som desinfektionsmedel, både för sår och skrubbsår, och för att sterilisera olika instrument. Det kan även användas för att tvätta frukt och grönsaker, men skölj dem noga med dricksvatten innan du äter dem.

Inom kosmetika används det ofta för att bleka tänder och hår tack vare dess blekande kraft.

Förutom dessa användningsområden kan väteperoxid också användas i hushållsstädningen.

Advertisement

Smutsig mikrovågsugn? Det tar väteperoxid hand om

Smutsig mikrovågsugn? Det tar väteperoxid hand om

Pexels

Väteperoxid är också bra för rengöring av hushållsapparater. Det kan till exempel hända att mikrovågsugnen blir smutsig när man värmer upp rester eller att det finns fläckar på ytan. Späd bara ut lite väteperoxid med vatten och spraya lösningen direkt på ytan, vänta några minuter tills den reagerar och löser upp smutsen. Skölj sedan med en ren trasa. Resultatet blir en skinande ren yta.

Du kan också använda det för att rengöra metall- och stålytor, och till och med förhindra mögelbildning i de fuktigaste delarna av huset.

Är det säkert att använda väteperoxid?

Är det säkert att använda väteperoxid?

Pexels

Det är dock bra att veta att väteperoxid kan vara skadligt vid felaktig användning. Var försiktig med vilken koncentartion du använder, för om den är för stark kan den lätt irritera huden och orsaka brännskador. Var även försiktig med att använda det på färgade tyger eftersom det har en kraftig blekande effekt och lämnar irriterande fläckar.

Det är därför viktigt att du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder, såsom att använda gummihandskar och skydd, för att undvika långvarig kontakt med huden.

Å andra sidan är väteperoxid dock ett utmärkt alternativ till de klassiska rengöringsmedlen eftersom det är en eco-friendly produkt som inte skadar miljön, hållbart och biologiskt nedbrytbart.

För att få en ännu mer kraftfull bakteriedödande verkan kan väteperoxd spädas ut med citronsaft, på så sätt blir inte ytorna bara rengjorda utan även steriliserade.

Detta är en produkt med tusen användningsområden, lätt att hitta och och säker, efter att ha provat det kommer du inte längre klara dig utan det.

Advertisement