Den ovärderliga skönheten i trädkantade uppfartsvägar: de 8 bästa växterna att plantera bredvid trottoarer

av Titti Carlberg

17 Januari 2024

Den ovärderliga skönheten i trädkantade uppfartsvägar: de 8 bästa växterna att plantera bredvid trottoarer
Advertisement

En promenad längs en trädkantad aveny är som en romantisk filmscen som vi lätt kan återskapa i allmänna parker och på vissa stadsgator, men några av oss kanske vill replikera det hemma längs ens egen uppfart. Det är ett lätt projekt att uppnå, så länge man studerar det noggrant och uppmärksammar några viktiga detaljer.

Faktum är att innan du påbörjar planteringen är det nödvändigt att noggrant studera landskapets form: fråga dig själv hur det kan se ut om 10 år, med hänsyn till förekomsten av elektriska kablar ovanför och vatten- och gasledningar under marken. Var också uppmärksam på alla strukturer som finns i omedelbar närhet: förutom trottoaren som du vill omge med träd, finns det även andra stigar, murar eller strukturer? 

Välj träd som har en djup rottillväxt eftersom arter med breda rötter kan skada intilliggande strukturer och höja trottoaren.

Så vilka är de bästa träden att plantera bredvid trottoarer.

Advertisement

1. Körsbär

1. Körsbär

kappakingtuts/Reddit

Alla har vi drömt om de blommande körsbärsträden i Japan. Varför inte omge din uppfart med dessa fantastiska växter? De kommer att vara en fröjd för ögat på våren med sina vackra rosa blommor och en glädje för din gom på försommaren med sina välsmakande frukter, samtidigt som de ger en behaglig skugga.

Advertisement

2. Tamarind

2. Tamarind

Luigi Strano/Flickr

En växt som är motståndskraftig mot kyla och salt luft, tamarind är särskilt lämplig på sandiga och torra jordar vid kustområden. Liksom körsbärsträdet kommer det att ge oss en underbar blomning med små rosa blommor på våren

3. Lind

3. Lind

NorthernGuyFred/Reddit

En prydnadsväxt som anpassar sig till vilken miljö som helst och som kan rena luften. Linden är en väldigt utbredd växt som prydnad av stadsgator och som också kan skänka skugga på din uppfart, dess söta gula blommor sprider dessutom en underbar doft.

4. Vitek

4. Vitek

MostKaleidoscope77/Reddit

En långlivad växt med ett kraftigt bladverk, den odlas sällan som prydnadsväxt på grund av sin enorma storlek, men om du har tillräckligt med utrymme är det värt att ta hand om den för att njuta av dess regenrerande skugga.

5. Cypress

5. Cypress

PRPOLI87/Wikimedia Commons

Cypressen är en typisk växt i det centrala italienska landskapet och i synnerhet i Toscana. Den är en av de mest använda arterna för att skapa trädkantade avenyer tack vare sin vertikala växt som gör att den bildar långa precisa rader

Advertisement

6. Ginko Biloba

6. Ginko Biloba

avalanche617/Reddit

Denna växt är det äldsta levande trädet i världen, den är väldigt uppskattad för prydnadsändamål på grund av dess väldigt speciella solfjäderformade blad. Lätt att odla och det är bättre att föredra hanplantan, eftersom honplantan producerar frukter, omgivna av gult fruktkött, som på hösten faller och sprider en illaluktande odör.

7. Prunus

7. Prunus

Wikimedia Commons

Även känd som blommande körsbär, men det är ett prydnadsplommonträd, denna växt är perfekt om du vill omge din uppfart med färg: den fylls med rosa blommor under mars månad, som på sommaren ersätts av lila blad. Perfekt för din utomhusinredning.

Advertisement

8. Sackarinlönn

8. Sackarinlönn

James St. John/Flickr

En typisk växt i kanadensiska trädgårdar som kan skapa majestätiska rader. På hösten skänker den ett oupprepbart spektakel med dess fantastiska röda och orangea löv.

Vilket av dessa träd föredrar du på din uppfart?

Advertisement