Behöver du en torkställning? Med DIY kan du skapa en från en gammal babysäng!

av Titti Carlberg

16 Januari 2024

Behöver du en torkställning? Med DIY kan du skapa en från en gammal babysäng!
Advertisement

Nuförtiden är det viktigt att ha en torkställning för att torka tvätten inomhus, men inte bara för att torka kläderna inne under alla väderförhållanden, utan också för att slippa fylla alla rum med blöta klädesplagg. Det kan också vara den enda möjligheten man har för att få tvätten torr.

Om man inte har en torktumlare eller om man inte har ett utomhusutrymme för att hänga tvätten på ett klädstreck, är man nästan tvungen att hänga den över dörrar och fönster för få den torr, vilket orsakar många organisatoriska svårigheter, för att inte tala om den fula aspekten av kläder utspridda över hela bostaden.

Men vet du att du inte behöver köpa en ny torkställning? Om du rotar igenom ditt garage eller förråd kan du förmodligen hitta ett användbart föremål för ett intressant gör-det-själv-projekt: en spjälsäng.

Men hur gör man en torkställning av en spjälsäng? Det finns 2 enkla sätt, vi förklarar dem nedan.

Advertisement

Skapa en DIY-väggmonterad torkställning av trästrukturen i spjälsängen

Skapa en DIY-väggmonterad torkställning av trästrukturen i spjälsängen

westercoast/Reddit

Om du har en komplett spjälsäng hemma kan du använda dess trästruktur för att skapa ett praktiskt nedfällbart väggmonterat torkställ:

  • lossa helt enkelt sidorna på spjälsängen, vid behov forma dem till rätt storlek för den vägg du ska montera dem på;
  • om du vill ha en specif färg kan du spraya dem med sprayfärg;
  • fäst dem på väggen med gångjärnsfästen eller en träplanka erhållen från samma säng, med 2 gångjärn;
  • säkra sidorna av spjälsängen till den andra änden av gångjärnen;
  • om du väljer att fixera din torkställning i toppen räcker det att välja självlåsande gångjärn, om du istället väljer att torkställningen ska fästas i den nedre delen, med öppningen nedåt, kan du använda kedjor eller hänga en träplanka även i väggens övre del med en krok för att fixera torkställningen när den inte används.

Advertisement

Klädstreck i taket av spjälsängens nät

Klädstreck i taket av spjälsängens nät

Tutorial via practicallyfunctional.com

Om du däremot vill skapa ett takmonterat klädstreck kan du ändå använda en del från spjälsängen:

  • lossa spjälsängens nät och gör noggrant ren det, se till att få bort allt damm och alla eventuella rostfläckar, måla den i den färg du föredrar med sprayfärg;
  • när färgen har torkat helt, fäst den i taket med skruvkrokar och kedjor (som du kan måla i samma färg, eller lämna naturliga), eller med kraftiga buntband och krokar.

Tack vare dessa enkla DIY-projekt kan du hänga din torkställning i taket i tvättstugan eller i badrummet och använda den för att torka din tvätt på en mer praktisk torkställning.

Med lite kreativitet kan du skapa andra projekt som möter dina behov. Du kan till exempel skapa ett ihoppfällbart klädstreck genom att förvandla en gammal spjälsäng eller använda andra råvaror. Vi är ganska säkra på att det i ditt garage eller förråd finns allt du behöver.

Hur föredrar du att hänga din tvätt på tork?

Advertisement