Titta uppåt: 13 idéer för att göra taket till rummets huvudpunkt

av Titti Carlberg

15 Januari 2024

Titta uppåt: 13 idéer för att göra taket till rummets huvudpunkt
Advertisement

Att se upp mot taket för att beundra det konstnärligt dekorerade får en genast att tänka att det är något som vanligtvis finns på museer eller i historiska hus, men det är faktiskt något vi också kan ha i vårt hem, i vilket rum eller miljö som helst - även förbipasserande.

Allt du behöver göra är att hitta rätt material och stil, för att säga farväl till vita eller andra neutrala färger, för att istället ge plats åt anmärkningsvärda dekorationer, som kommer att få alla att höja sin blick!

Advertisement

Trätak

Trätak

nuran duran/Pinterest

Träbeklädnad med synliga bjälkar som stödjer det: detta är inte bara ett priviligeum för rustika miljöer, utan inredningsvalet i ett modernt hus, speciellt i skandinavisk stil, som ger värme till ljusa miljöer.

Advertisement
home-designing.com

home-designing.com

Och det finns inget som hindrar dig att leka med färger även på trätak av denna typ. Titta på denna förtjusande inredning i en barnkammare, med möbler i mjuka toner och sedan taket som verkligen är i en djärv stil.

Kontrasterande bjälkar

Kontrasterande bjälkar

Brandon Architects,Patterson Custom homes/onekindesign.com

Föreställ dig att du älskar strukturen som stöder taket i rummet så mycket att du vill understryka det och se till att de bärande elementen syns tydligt i bakgrunden. Detta är vad du får om du målar i olika färger...

ninafarmerinteriors.com

ninafarmerinteriors.com

... Eller dekorera, även på ett sobert sätt, bara bjälkarna som pryder taket. Inga svårhanterliga färger, utan bara en extra touch som lyckas göra husets arkitektur speciell.

Falska bjälkar

Falska bjälkar

@anthology_creative_studio/Instagram

Nuförtiden, särskilt i lägenheter, är det svårt att ha trätak, men hur ska man kunna motstå charmen med den detaljen? Det finns faktiskt många hus runt om i världen som lägger till synliga, falska träbjälkar i taket.

Advertisement

Dubbel funktion: dekorerat tak som isolerar

Dubbel funktion: dekorerat tak som isolerar

cewood.com

Låt oss överväga andra material, som träull eller kork. Avgjort mindre konventionellt, men absolut funktionellt: i själva verket är de utmärkta för akustiskt isolerade rum. Inga fler irriterande höga ljud, och du kan också tillåta dig själv att höja rösten.

Tapet i taket

Tapet i taket

wdesigncollective.com

Låt oss återvända till tanken på historiska hus, som ofta fick taken målade av någon berömd konstnär. Självklart skulle vi också kunna göra det - med rätt budget och kunskap... Men vi kan uppnå samma resultat på ett enklare sätt genom att använda tapeter, som också lätt kan fästas i taket.

Advertisement
parkandoak.com

parkandoak.com

Det är en idé som inte kostar mycket och du kan äntligen ge ditt hus en touch av karaktär även de delar i huset som lätt ignoreras, såsom entrén, en korridor ett litet gästbadrum och så vidare.

Lacquered ceilings: blanka tak

Lacquered ceilings: blanka tak

navarradesign.com

På engelska säger man "laquered ceilings" för att indikera de tak som är målade med ultrablanka ytfärger, till exempel de med en förglasande beläggning. Ytan blir reflekterande och multiplicerar ljusstyrkan i rummet. Ett val som inte är för alla, men som har sina fördelar!

Advertisement

En vägg som går ända upp i taket

En vägg som går ända upp i taket

plan-home.com

Vi kan också välja att bara dekorera en bit av taket, till exempel genom att förlänga dekorationen av en accentvägg på det. Och därefter projicera ett färgband på det, eller fortsätta täckningen med en tapet eller med träpaneler och så vidare!

... Och taket som faller ner på väggarna

... Och taket som faller ner på väggarna

threeboysandapinkbath.com

Vi kan också tvärtom måla ovansidan av väggarna med en rand i samma färg som i taket, som om färgen hade "runnit ner". Ur en optisk perceptionssynpunkt är det ett sätt att få ett högt tak att verka ännu högre!

Advertisement

Kakel i taket, men av metall

Kakel i taket, men av metall

americantinceilings.com

Har du aldrig funderat på att täcka taket, och inte bara golvet, med kakel? Det är möjligt! Men snarare än de vi använder på golvet talar vi om trä- eller metallrutor. Träet är ofta gjutet medan metallen har reliefdekor, precis som i historiska hus!

Ljussken som pryder taket

Ljussken som pryder taket

alibaba.com

Låt oss säga att vi måste prioritera diffus belysning, då måste vi tänka på ett undertak för att installera spotlights eller något liknande. Men vi skulle också kunna använda undertaket för att skapa ljusa dekorationer som denna moderna och iögonfallande!

Vill du också revolutionera utseendet på ett rum i din bostad genom att förändra taket?

Advertisement