Är det dags att plantera om växterna? Prova detta användbara knep

av Titti Carlberg

14 Januari 2024

Är det dags att plantera om växterna? Prova detta användbara knep
Advertisement

Inom trädgårdsskötsel kan man välja mellan att köpa redan färdiga växter eller att få tillfredsställelsen att se sina växter växa från frön och utvecklas frodiga och robusta. Om du hade bestämt dig för att testa dig fram med att så dem själv och har nu nått ett utmärkt resultat är det nu dags att omplantera dina nya växter i större krukor så att de får bättre utrymme att växa sig ännu mer frodiga och robusta. 

Att plantera om sina växter utan att använda några redskap kanske inte är en så bra idé, du kan skada vävnaden om du försöker dra upp dem med händerna, eller till och med bryta sönder växten...

Så hur planterar man om en växt på rätt sätt? Du kan prova detta oväntade knep med hjälp av vanligt köksredskap.

Advertisement

Plantera om dina växter med hjälp av en gaffel

Plantera om dina växter med hjälp av en gaffel

Evenmore: Eden Restored/YouTube

För att plantera om på rätt sätt måste du först vänta tills de första bladen har bildats helt och rötterna har vuxit tillräckligt; i allmänhet är den rätta tidpunkten när du ser rötterna sticka ut från sin behållare.

Det finns några enkla steg som gör att du på bästa sätt förbereder din växt för att flyttas till en större kruka:

  • vattna växten rejält dagen innan, det gör det lättare för dig att arbeta med den;
  • för att dra upp växten från krukan, använd en gaffel, även en av plast; sätt försiktigt ner gaffeln i jorden under växten;
  • genom att sedan försiktigt dra upp växten och en liten jordklump med gaffelns hjälp, behålls rötterna och stammen intakta;
  • hantera växten varsamt, håll den i bladen och inte i dess stam;
  • när du har planterat den i sin nya kruka måste du vattna den och skydda den från ljus under två dagar för att ge den tid att återhämta sig från omplanteringen.

Advertisement

Gaffelns användbarhet i trädgården

Gaffelns användbarhet i trädgården

wi_voter/Reddit

Bekvämligheten med att använda en gaffel istället för ett klassiskt trädgårdsredskap i denna operation är huvudsakligen kopplad till två faktorer:

  1. eftersom gaffeln är utrustad med tänder tränger den lättare in i jorden, anpassar sig bättre till växtens konformation och respekterar dess rötter, som inte riskeras att brytas av redskapet som används vid omplanteringen.
  2. Dessutom, genom att föredra plastgafflar hjälper du inte bara miljön genom att flera gånger återvinna en produkt som annars anses vara en engångsprodukt, utan du får också ett flexibelt redskap till ditt förfogande, som anpassar sig till jordens och krukans struktur, vilket orsakar mindre skada på din växt.

Men nyttan med gafflar slutar inte med det: det är vanligt att sticka ner gafflar i jorden runt plantorna - i det här fallet även gamla metallgafflar, lämpliga för ändamålet - med tänderna vända uppåt. Denna praxis har flera fördelar:

  • genom rörelse i jorden möjliggör den luftning och underlättar för vattnet att sjunka in i den;
  • den håller parasiter och sjukdomsvektorer borta, samt hindrar fåglar från att äta växterna och frön, som helt enkelt håller sig borta från trädgården när de ser dessa hinder;
  • Användningen av en gaffel tjänar i slutändan till att förbättra jordens kvalitet eftersom den stimulerar dess biologiska aktivitet.

Har du redan börjat samla gafflar till din trädgård?

Advertisement