Originella idéer för att renovera ditt hem: vad sägs om att välja kork på väggarna?

av Titti Carlberg

12 Januari 2024

Originella idéer för att renovera ditt hem: vad sägs om att välja kork på väggarna?
Advertisement

När vi ska renovera hemma är det första vi tänker på att ändra utseendet på väggarna. Det är normalt eftersom de tillsammans med golvet är det som tar mest plats av allt och du ser dem direkt du kommer in genom dörren. Men vad skulle du kunna tänka dig att välja som inte känns banalt och tråkigt?

Det finns ett sätt och det är att använda ett naturligt men ovanligt material för att skapa unika och verkligt avundsvärda hörn. Vi pratar om kork: skulle du någonsin ha tänkt på det? Det rekommenderas dock inte så ofta på grund av dess isoleringsförmåga, men - oavsett om den är rå eller bearbetad och i olika färger - inreder på ett unikt sätt. 
Låt oss se några lösningar.

1. Idé... tegelstenar

1. Idé... tegelstenar

cancork.com

Om man tittar på bilden skulle man kunna tro att väggen är gjord med tegelstenar, men det är den inte. Dessa är korkrektanglar placerade bredvid varandra för att skapa en struktur som påminner om klassiska tegelstenar. Att renovera ena väggen på detta sätt medan de andra utmärker sig med en neutral färg är det perfekta valet för originalitet.

Advertisement

2. Kornig konsistens

2. Kornig konsistens

cancork.com

Effekten av den här typen av kork är förtrollande och det känns verkligen som att ha en bit av naturen i sitt hem. Låt oss tänka på kontrasten mellan det vita i rummet och ett enda hörn, eller en hel vägg av kork. Vad fantastiskt!

3. Kromatisk variation

3. Kromatisk variation

naturewall.com

Kork är ett mångsidigt och motståndskraftigt material, men det är också ett naturmaterial som har en underbar kromatisk variation i sig. De ljusa och mörka nyanserna som kännetecknar den är en väldigt viktig faktor när du ska välja ny inredning. Det kommer att vara just de naturliga nyanserna som kommer att ge den saknade touchen till ditt utrymme.

I badrummet: varför inte?

I badrummet: varför inte?

cancork.com

I form av kakel eller plankor kan kork användas i badrummet. Du skulle kunna tänka på att täcka väggen bakom handfatet med detta material, eller om du föredrar en annan vägg och, om du gillar det kan du också belysa den på ett speciellt sätt. Skulle inte det vara en riktigt fin touch?

5. Druvkork

5. Druvkork

amcork.com

Vi brukar oftast tänka på kork med bruna, honungs- och khakifärger, men i verkligheten kan man leka med detta material. I det här fallet har vi en förening mellan den klassiska färgen och inläggens druvlila. Men du kan variera från den här nyansen till vermillion, kanske till och med till svart eller andra färger som passar bra till dina möbler. Det är upp till dig.

Advertisement

6. Men vilken elegans!

6. Men vilken elegans!

corkway.com

Vi kan inte förneka att valet av en sådan här täckning i sovrummet berikar det på ett unikt och otroligt sätt. Kolla in effekterna av de naturliga nyanserna, nästan som ett 3D-spel, den kromatiska som blandar väggen som smälter samman med resten av inredningen. Hur kan man inte ha ett sådant sovrum?

7. Temavariationer...

7. Temavariationer...

cancork.com

Kork har en speciell och igenkännbar färg, vilket vi nämnde tidigare, men den kan också presentera sig på andra sätt. Bearbetningen av detta material har nått maximala toppar och alla nyanser som existerar. I det här fallet har vi kuber av grå kork där texturen är en sammanflätning av små grafiska figurer. Ett skådespelsom man kan hyptnotiseras av.

Advertisement

8. Nyanser av grönt

8. Nyanser av grönt

cork-shop.co.uk

Och om du väljer en blandad kork med grönaktiga färger? Beroende på i vilken miljö vi placerar den kan den matcha möbelklädseln eller förstärka mikrodetaljer som är utspridda något slumpmässigt i utrymmet. Tänk så roligt det är att leka en sorts färgskattejakt. Roligt och med en unik charm.

9. Barkeffekt

9. Barkeffekt

cork-shop.co.uk

Kork kan bearbetas på många sätt och de former som den presenterar sig på är verkligen många. I det här fallet kan vi se hur fängslande den träiga konsistensen är. Det ser nästan ut som om en stock har "rullats upp" och lagt sig på väggen. Den mörka bakgrunden matchar perfekt med den andra enfärgade väggen, där hyllor utmärker sig som påminner om ljuset från kork. Obeskrivligt!

Advertisement

10. Gyllene ljuspunkter

10. Gyllene ljuspunkter

cancork.com

Färgen på den klassiska korken verkar reflekteras och fortplantas i rummet i en förtrollande "gyllene" effekt. Kontrasten med ljuset i rummet och sängen accentuerar bara honungstonerna och gör vila i detta "söta" utrymme.

11. Det går också bra med en full city-stil

11. Det går också bra med en full city-stil

naturewall.com

Färgerna och den mycket schematiska och moderna layouten på möblerna matchar perfekt med den rökiga färgen på korken som är placerad på väggen. Skuggorna som skapas inuti skänker ett underbart spel och accetuerar skönheten hos varje föremål i rummet. Till och med citronerna i fruktskålen är underbara och utmärker sig bland neutrala nyanser.

Advertisement

12. Grov som sten

12. Grov som sten

amcork.com

Det verkar som en kontinuerlig upprivning av stenar placerade ovanpå varandra. Men det finns inget av det elementet, det är snarare kork som är boss. Effekten är förstås annorlunda, men den uppnås tack vare materialets mästerliga utförande som transformerar, anpassar och gör alla hörn värdefulla. Användbart i alla rum, det kommer att göra dina gäster mållösa. Även de kommer att vilja ha samma inredning.

13. Lika mjuk som en smekning

13. Lika mjuk som en smekning

cork-shop.co.uk

Vit, med en tät men lätt textur, elegant och omslutande, kork i denna nyans är perfekt om du vill skapa en välkomnande, men samtidigt avkopplande och mjuk miljö. I det här fallet ser vi den placerad i ett sovrum, men föreställ dig den i ett badrum, kanske bredvid ett hydromassagekar där du kan återhämta dig från dagens stress, eller bredvid en modern öppen spis, där du vanligtvis går vilse i sidorna av en bok.

Kork är ett miljövänligt material, mångsidigt i både form och färg och perfekt anpassningsbart i det rum du vill ha det i. Och ändå används det inte så mycket, så att ha en vägg av kork i ditt hem kommer att göra din bostad originell och okoventionell.

Vad säger du: kommer du att välja det inför din nästa renovering?

Advertisement