En gräsmatta under barrträd är inte omöjligt: upptäck hur man odlar gräs under tallar och granar

av Titti Carlberg

15 Januari 2024

En gräsmatta under barrträd är inte omöjligt: upptäck hur man odlar gräs under tallar och granar
Advertisement

Tallar och granar är underbara träd att ha i sin trädgård. Med tillräckligt mycket utrymme kan du beundra ett majestätiskt barrträd som håller sig grönt året runt, det är ett helt unikt nöje. De är kraftfulla och långlivade, de skyddar mot blåst och den starka solen. Men de är också besvärliga när det handlar om att odla en lummig trädgård under och runt om dem.

Med utgångspunkt från gräsmattan är det ganska utmanande, men inte omöjligt, att se grönt gräs på marken där det står tallar, granar, cypresser, ceder, lärk och så vidare. Vi känner till anledningen som är det kontinuerliga lossandet av barr i olika storlekar och harts som kraftigt försurar jorden, vilket gör det svårt att odla många trädgårdsväxter, såväl som vissa sorters gräsmattor. Så, hur kan vi få en gräsmatta under dessa förhållanden?

Advertisement

Varför är det så svårt att odla i jorden under granar och tallar?

Varför är det så svårt att odla i jorden under granar och tallar?

Pxhere

Som vi nämnde är jorden under granar och tallar sur. Om gräsmattor vanligtvis behöver neutral jord, med ett pH på mellan 6,5 till 7, är den under barrträd mycket surare - med ett värde på till och med 3 - vilket andra växter har svårt att klara.

Det andra problemet är ljuset: dessa träd är tjocka och filtrerar bort mycket av solljuset, vilket innebär att det blir svårt att få fröna att gro och se ett tjockt och frodigt gräsbevuxet täcke.

Slutligen barren. De faller kontinuerligt och, särskilt när det gäller tall, de är långa och skapar en filt som kväver gräsväxterna (och inte bara dem).

Advertisement

Så här kan du hjälpa en gräsmatta att växa under barrträd

Så här kan du hjälpa en gräsmatta att växa under barrträd

Christine Matthews/geograph.org.uk (CC BY-SA 2.0)

Det finns olika försiktighetsåtgärder som kan hjälpa oss att se det gröna under dessa träd.

 • Välj rätt växt: alla sorters gräsmatta är inte lämplig. En rekommenderad är Zoysia tenuifolia (som inte behöver mycket bevattning), eller andra sorter av Zoysia och Eremochloa ophiuroides.
 • Ta bort kronorna på de nedre grenarna: detta är en åtgärd som hjälper när träden står tätt mot varandra och deras kronor skapar ett tak. Att gallra ut bladverket i botten ger marken en chans att nås av solens strålar, speciellt om det är snedhängda grenar. Men om träden står på avstånd från varandra är det väldigt naturskönt att se grenarna hänga ner till marken och det gör inte så mycket att det inte finns någon gräsmatta på just den punkten.
 • Kratta ofta bort barren: det är den mest otacksamma uppgiften, men det gör mycket. genom att kratta bort barrtäcket som kväver och försurar växterna kommer hela gräsmattan att "andas" bättre och nås av solen, med följden att den växer bättre. Det är oundvikligt att se den kämpa under vintern, då bädden av barr fungerar som kompost, som skyddar jorden från kylan, men när temperaturen stiger så är det bara att börja kratta igen.
 • Om du ska så gräsmattan, kom då ihåg att täcka fröna med ett lager jord, som inte är för tjockt. På så sätt kommer de att döljas för giriga fåglars ögon.

Andra växter som kan växa under barrträd

Med de försiktighetsåtgärderna är det möjligt att se gräsmattan under träden, men du får räkna med att den inte är som golfbanan i dina drömmar. En sak som vi rekommenderar att göra istället, som är avgjort mer miljövänligt, är att försöka introducera växter som är mer kapabla att anpassa sig till den typen av förhållanden på egen hand.

Här är några att ha i åtanke:

 • Pulmonaria
 • Digital
 • Lamium
 • Ormbunke
 • Asarum

Eller skapa grupper av krukväxter, eller rabatter (särskilt upphöjda), som innehåller de så kallade acidofila växterna:

 • Hortensior
 • Azaleor
 • Rhododendron
 • Rodgersia

Det är inte omöjligt att ha en vacker trädgård även i skydd av tallar och granar.

Advertisement