Är ditt vardagsrum för litet? Med dessa 12 inredningsknep kan du få det att se större ut

av Titti Carlberg

12 Januari 2024

Är ditt vardagsrum för litet? Med dessa 12 inredningsknep kan du få det att se större ut
Advertisement

Ett litet vardagsrum kan lätt verka kaotiskt och rörigt, men det finns många inredningsknep som kan göra att rummet ser större, rymligare och mer välkomnande ut. Från korrekt användning av färg till rätt arrangemang av möblerna kommer du säkerligen enkelt att kunna hitta de knep som passar dina behov och utrymmen bäst.

Har du bestämt dig för att möblera om i vardagsrummet för att göra det mer välkomnande och mindre rörigt? Då kan du ta en titt på dessa 12 inredningsknep, det finns säkert ett som passar dig.

Advertisement

1. Använd ljus

1. Använd ljus

@littlerenohouse/Instagram

Ljus är en grundläggande komponent i rummen och i ett som är litet får det ännu större betydelse eftersom det kan få det att kännas större och luftigare. Utnyttja det naturliga ljuset som kommer in genom fönstren och placera lampor eller ljuskällor på golvet eller på möblerna på strategiska punkter, för att inte lämna några mörka hörn. Ditt vardagsrum kommer genast att kännas större.

Advertisement

2. Ta hjälp av speglar

2. Ta hjälp av speglar

@ourfirsthome_moseley_/Instagram

Speglar reflekterar utrymmen och ljus ökar dem och om du har några i ditt vardagsrum kommer det att få rummet att se större ut genom att multiplicera dess bredd.

3. Använd väggarna

3. Använd väggarna

@our_house_our_home45/Instagram

Häng allt du kan på väggarna, från TV:n till bokhyllor och möbler, och lämna så många fria ytor som möjligt på golvet. Ditt vardagsrum kommer säkert att bli större när du har mer yta att gå på.

4. Stora mattor

4. Stora mattor

@shaunaglenndesign/Instagram

Att välja stora mattor, som täcker hela golvytan i ditt vardagsrum, kan vara ett annat användbart knep för att få det att se större ut, framförallt om de är färgglada och mönstrade, vilket ger dig den kromatiska inspirationen för restan av inredningen. Alternativt kan du använda mattor för att dela upp de olika områdena i ditt vardagsrum, för att få dem att se större och mer distinkta ut.

5. Grönt ljus för vitt

5. Grönt ljus för vitt

@niobytrivett/Instagram

Denna typiska neutrala färg kan användas, förutom på väggar och tak, även på mjuka möbler och som den dominerande färgen i svartvita konstverk. Rummet kommer att bli ljusare och du kan också ha en speciell möbel som ett accentelement i en mer mättad färg.

Advertisement

6. Måttbeställda möbler

6. Måttbeställda möbler

@easyrelooking/Instagram

Välj möbler som är lite mindre i storlek och undvik att ställa allt mot väggen. Att lämna lite utrymme bakom soffan hjälper till att få rummet att kännas större. Och genom att välja en mindre soffa kan du få plats med andra inredningstillbehör som gör vardagsrummet mer välkomnande.

7. Förvaringssoffbord

7. Förvaringssoffbord

@thesierrashome/Instagram

Ditt soffbord kan bli ett extra hjälpmedel för att förvara föremål om du väljer en modell med behållare.

 

Advertisement

8. Höga tak, en oväntad hjälp!

8. Höga tak, en oväntad hjälp!

@vivianaventers/Instagram

Framhäv höjden på dina rum med gardiner som når taket och med höga möbler som har raka linjer för att få ditt vardagsrum att kännas större.

9. Omfamna färger

9. Omfamna färger

@snyggehygge/Instagram

Det finns ingen anledning att bara förlita sig på en palett med neutrala färger i ditt vardagsrum. Oavsett om det är en accentvägg eller den övre halvan av väggarna, soffan eller en tv-bänk. Välj en detalj av din favoritfärg och matcha den med mjukare och mer omslutande nyanser.

Advertisement

10. Material som dekoration

10. Material som dekoration

@alickofpaint/Isntagram

Undvik stök men utan att anta minimalism genom att använda material med högt dekorativt värde som en skinnsoffa med kuddar, ryamattor och mjuka omslutande tyger som dekoration i soffan.

11. Mörka väggar

11. Mörka väggar

@ireneburg7/Instagram

Måla en eller fler väggar i en mörk, blank nyans för att framhäva ljusa eller mättade möbler och göra dem värdefulla. Om du använder samma nyans i taket kan du uppnå en större intimitet, men om du istället väljer att måla väggarna i kontrasterande färger, kanske randigt, skapar du rörelse. Vertikala ränder hjälper dig att få rummet att se högre ut, medan horisontella ränder får det att kännas rymligare.

Advertisement

12. Använd vertikalt utrymme

12. Använd vertikalt utrymme

@superlimao/Instagram

Sätt upp skåp och hyllor ända upp till taket för att dra nytta av allt utrymme som finns tillgänligt. Ställ växterna på de övre hyllorna för att liva upp ett annars tråkigt hörn, lägg till vita ytbehandlingar på golv och tak för att få ljusare.

Och du, vilka knep har du använt för att göra ditt lilla vardagsrum rymligare?

Advertisement