Farväl till lukten av friterat, några tips för att få ett väldoftande hem igen

av Titti Carlberg

19 Januari 2024

Farväl till lukten av friterat, några tips för att få ett väldoftande hem igen
Advertisement

Det sägs ofta att "allt som friteras är gott", detta uttryck gäller nog bara för maten vi bestämt oss för att äta och definitivt inte för lukten som sprids i hela köket. Vi vet ju alla att varje gång vi bestämmer oss för att steka eller fritera något kommer det att ta flera timmar innan lukten försvinner. Om vi verkligen inte klarar oss utan denna matlagningsmetod finns det några knep som kan hjälpa till att få lukten att försvinna på nolltid.

Advertisement

Några metoder att sätta i praktiken innan du börjar fritera

Några metoder att sätta i praktiken innan du börjar fritera

Pixabay

  • Persilja: om du lägger några blad i oljan ser de till att den klassiska friteringsdoften inte uppstår
  • Citron: i det här fallet måste du droppa i cirka 10 droppar citron i den fortfarande kalla oljan, och som genom ett trollslag kommer den klassiska steklukten inte att genereras när oljan väl har värmts upp
  • Äpple: du kan lägga till några äpplebitar i den kalla oljan, låt dem ligga tills oljan nått önskad temperatur, därefter plockar du bort dem och du kommer att märka att ingen dålig lukt sprids.
Advertisement

Andra knep att använda efter stekningen

Andra knep att använda efter stekningen

senivpetro/Freepik

  • Vinäger: efter att du har stekt klart kan du fylla en kastrull med vatten, häll i ett glas vitvinsvinäger och låt det koka upp. Den dåliga lukten försvinner på ett kick.
  • Sköljmedel: på liknande sätt kan du, på svag värme, koka upp en kastrull vatten med 20 ml sköljmedel. En fräsch ren doft kommer frigöras som övermannar oljans lukt.
  • Blandade kryddor: för den här metoden kan du använda de kryddor du gillar mest eller har hemma, som kryddnejlika eller lagerblad. Även i det här fallet, när de väl har kokat upp kommer de att sprida en välbehaglig doft som gör att lukten av fritering försvinner. En annan intressant kombination är apelsinskal och kanel, värt att prova.
  • Kaffe: du kan lägga kaffesump i en skål i köket, det kommer att absorbera den dåliga lukten av stekt mat.

Andra försiktighetsåtgärder att sätta i praktiken

Andra försiktighetsåtgärder att sätta i praktiken

Pixabay

Det finns också andra försiktighetsåtgärder som kan sättas i praktik. Ha kökdörren stängd om det är möjligt, så att lukten inte sprider sig i hela bostaden. Samtidigt kan du öppna fönstret för att säkerställa ett konstant luftutbyte.

Om det finns en spisfläkt, är det bra att använda den för att extrahera oset så att det inte sprids i rummet.

Ett annat alternatv är att köpa en air fryer, som använder varmluft istället för olja att fritera i. Den är väldigt mångsidig, du slipper diska många kastruller och behöver inte använda en stor mängd olja att kassera efteråt.

Ett sista knep är att använda olja av hög kvalitet, gärna majs- eller fröolja, eftersom de sönderfaller långsammare än olivolja och avger en mindre stickande lukt. Dessutom kan ett försök att diska kastrullerna och stekpannan omedelbart bidra till att begränsa spridningen av den stekta lukten.

Om du följer dessa tips kommer det inte längre vara så hemskt att fritera.

Advertisement