TV:n ovanför den elektriska kaminen: låt dig inspireras av snygg vardagsrumsinredning

av Titti Carlberg

14 Januari 2024

TV:n ovanför den elektriska kaminen: låt dig inspireras av snygg vardagsrumsinredning
Advertisement

Om hjärtat i ett vardagsrum engång var eldstaden, är nu allas uppmärksamhet istället riktad mot TV:n, hemmets underhållningscentrum för allt man kan se på den, vilket aldrig misslyckas

Dessutom är nästan allaTV-apparater som normalt används nu väldigt tunna och med stora skärmar. Och den öppna spisen? Den finns fortfarande: moderna värmesystem ger oss möjligheten att möblera effektivt genom att nyttja det estetiska och kompakta hos elektriska kaminer, som gör sin plikt utan allt krångel med de traditionella.

Nu kan vi därför på samma vägg göra något som tidigare var otänkbart: sätta en öppen spis nedanför TV:n.

Advertisement

En svart vägg, kaminen, hyllan och TV:n: vad kan man mer önska sig?

En svart vägg, kaminen, hyllan och TV:n: vad kan man mer önska sig?

elpetersonblog.com

Rent estetiskt är kombinationen av elektriska kaminer, så ultramoderna och reducerbara till ett fönster med väsentliga former, och moderna TV-apparater, som på något sätt replikerar utseendet, är idealisk.

Men är det säkert att placera TV:n så nära en värmekälla som den som produceras av en elektrisk kamin? 

Alla tillverkare av denna typ av värmekälla är överens om att det är säkert. Faktum är att när man installerar en elektrisk kamin i väggen, förblir den producerade värmen inte instängd runt värmekällan, inte ens ytan på väggen värms upp, som man skulle kunna tro. Och även när värmen sprids framför kaminen räcker det inte för att förstöra TV:n som sitter för högt upp.

I vilket fall som helst är det bättre att placera TV:n lite längre bort och inte precis bredvid kaminen - vilket också är snyggare ur en estetisk synpunkt.

Advertisement

Kamin + TV-vägg med tunna överdrag

Kamin + TV-vägg med tunna överdrag

avforums.com

Vi har nu sett det spridas i utformningen av design sedan en tid tillbaka: väldigt tunna överdrag, de så kallade lameller, de med ränder, gjorda med träremsor som tillåter en glimt av bakgrunden som de sitter på. Det finns beklädnadspaneler gjorda med en isolerande bas (även akustiskt och inte bara temperaturmässigt), med dessa lameller på. Helt enkelt perfekta för den här typen av väggar.

Pinterest

Pinterest

Och se så vacker kombinationen är mellan den släta väggen med TV:n och den öppna spisen, bredvid den med lameller. Och de två delarna förenas av en praktfull trähylla som löper på tvären nedtill.

tracylynnstudio.com

tracylynnstudio.com

Vi det här laget har du säkert märkt det: i nästan alla dessa arrangemang saknas det inte en hylla ovanför kaminen, som förutom att ha ett oumbärligt estetiskt värde, också är praktiskt för att placera något på om det någonsin skulle vara nödvändigt i farten  (eller för en tillfällig prydnad!), den hjälper till att skydda TV:n från den värme som kan stiga upp från glaset på kaminen.

Klassisk uppställning

Klassisk uppställning

covethouse.eu

Dessa eldstäder är helt moderna, de behöver ingen rökkanal, ändå återskapas alltid intrycket av en stor förbränningskammare som också har ett utlopp uppåt, vilket leder eldstaden in i arkitektoniska strukturer som sticker ut från den bakre väggen, precis som med traditionella eldstäder.

Och se hur snygg den är när den återskapar utseendet på en klassisk och stilfull öppen spis.

Advertisement

Tusen DIY-projekt för att skapa dessa väggar

Tusen DIY-projekt för att skapa dessa väggar

ourtravelhome.com

På webben kan man hitta många exempel på folk som har byggt dessa reliefväggar med gör-det-själv, där man kan sätta in eldstaden och sedan montera TV:n ovanför, eller en tavla (eller TV:n som ser ut som en tavla). En av de beläggningar som föredras är den som kallas shiplap, det vill säga de breda brädorna som de som används till båtar, ihopmonterade.

Svart är ett smart val

Svart är ett smart val

contemporist.com

Vi nämnde tidigare att svart är ett utmärkt valför dessa väggar, men det betyder inte att andra färger är mindre utmärkta. Det är bara det att för vissa, att se den svarta bakgrunden när man tittar på den glänsande TV:n och med kaminen under, sticker ut mer jämfort mot vita bakgrunder... Till slut kan man ledsna på det, men om man istället har allt i svart, allmänt ogenomskinliga väggar märks det inte så mycket.

 

 

Advertisement
rebeccacraigdesign.blogspot.com

rebeccacraigdesign.blogspot.com

Detta skapar automatiskt en accentvägg som drar uppmärksamheten till sig, men utan att vara full av distraherande former och färger.

Vill du njuta av värmen från en öppen spis samtidigt som du tittar på TV i ditt vardagsrum?

Advertisement