Hur man organiserar i köket med stil och elegans: här får du 13 användbara tips

av Titti Carlberg

13 Januari 2024

Hur man organiserar i köket med stil och elegans: här får du 13 användbara tips
Advertisement

Att upprätthålla ordning och reda i köket innebär inte bara att förvara "lager" på rätt sätt, utan också att organisera  dem så att miljön inte framstår som rörig utan alltid med stil. Design är därför inte alltid bara reserverad för "representativa" utrymmen, utan i vilket rum som helst, och varför inte, även i köket. Men hur organiserar man det så att det blir estetiskt snyggt och samtidigt funktionellt?

Advertisement

1. Magnetiska organisatörer

1. Magnetiska organisatörer

Carwiner Store/Amazon

Vår önskan är att få bort hyllorna från väggen: vi gillar dem inte längre och vi vill förändra. Men hur gör vi det på ett originellt sätt för att få köket att se snyggt ut? Dessa magnetiska behållare kan vara det vinnande valet. Praktiska, minimalistiska, stilfulla och funktionella, de kommer inte bara tillåta oss att "städa upp" på väggen, utan också ge en touch av modernitet.

Advertisement

2. Hängande grytor

2. Hängande grytor

TheBrassDesigns/Etsy

Att ordna kastruller och grytor är alltid komplicerat. Det verkar aldrig finnas tillräckligt med utrymme. För att inte nämna hur irriterande oväsendet är när vi behöver den som står längst ner i stapeln. Vill vi lösa detta problem? Låt oss använda dem som dekoration. Vi kommer att behöva en klassisk stång med fasta krokar, eller krokar som vi själva fäster på väggen, och det är allt. På detta sätt skapar vi en "bild" av kokkärl som hjälper oss att hålla dem i ordning och ger en touch av originalitet till köket.

3. Utrustad vägg

3. Utrustad vägg

Emily Wright Kitchen/Pinterest

Vem har sagt att bokhyllor och höga skåp med fack bara är för vardagsrummet? Dessa kan också användas i köket för att organisera i skafferiet. Ett användbart val då allt kommer att finnas till hands, men också estetiskt optimalt, då de synliga föremålen, kryddorna och konserverna kommer att göra miljön livlig, färgstark och nästan till en popkonstmålning.

4. En platta för knivar

4. En platta för knivar

WoodAllGood/Etsy

Detta är ett av föremålen som man bör ägna mer uppmärksamhet åt i köket, hur ska man ordna dem för att skapa ordning på ett snyggt och säkert sätt? Vi ser ofta behållare med ett mjukt hjärta som de ställs i. Det finns dock andra lösningar och den magnetiska plattan är en av dessa. Vackert, stilfullt och funktionellt, vi kan välja så att den matchar till resten i köket och sedan fästa knivarna på den. Vad tycker du?

5. Halvö behållare

5. Halvö behållare

jenloumeredith.com

Är vi passionerade av DIY och gillar vi tanken på att omvandla saker för att återanvända dem? Här kan vi arbeta med att skapa en egen halvö som ska placeras mitt i köket eller i ett hörn för att få en extra stödpunkt, men också som en behållare för våra förberedelser. Vi kan välja om vi vill ha lådor i den eller luckor för stängda utrymmen och varva dem med öppna hyllor. Omvänt kan vi även stänga allt eller exponera allt. Valet är vårt. Det viktiga är att ytan är stadig nog att "stödja" allt vårt arbete.

Advertisement

6. Synliga hyllor

6. Synliga hyllor

@the_house_acc/Instagram

De möblerar, kompletterar, förskönar och är väldigt användbara. Synliga hyllor är det mest praktiska och väldigt stilfullt i ett kök. Inte bara för prydnadsföremål, utan framför allt för att arrangera burkar eller andra föremål som finns i detta utrymme. Ibland verkar det aldrig räcka till och det händer att vissa saker ligger överallt, skapar oreda och kaos, men att använda väggarna, alla och på höjden, innebär att vi får större utrymme och undviker att förvandla köket till det rörigaste rummet i bostaden.

7. Hängande nätpåsar

7. Hängande nätpåsar

MboxForYou /Etsy

Miljön är liten och vi vet inte var vi ska göra av saker och ting. Låt oss använda hängande behållare. Det finns många olika sorters, och dessa jutekassar är väldigt söta, samtidigt som de är praktiska. Vi skulle kunna skapa en sorts rörlig design genom att lägga till fler än en, kanska nära varandra, så att de inte bara är behållare, utan också snygga inredningstillbehör.

Advertisement

8. Utdragbar vagn

8. Utdragbar vagn

hammacher.com

Vart ska vi "gömma" de mindre föremålen för att inte låta dem ligga synliga på bänken? En djup smal vagn kan vara något för oss. Det finns många på marknaden och det går att måttbeställa dem för det där lilla utrymmet som vi inte kan utnyttja på annat sätt, men som skulle kunna lösa ett stort problem  för att få ordning i köket och göra det trevligare.

9. Låt oss visa upp

9. Låt oss visa upp

@the_house_acc/Instagram

Varför funderar vi inte på "laterala" hyllor i en kontrasterande färg mot ytan där vi kan applicera dem och som gör oss till rymddesigners? Vi tänker ofta inte på det, men att förvandla köket till något som liknar en utställningsmiljö är inte alls komplicerat. Det räcker med några enkla detaljer för att förvandla det. Den här lösningen städar upp miljön, men på ett stilfullt och unikt sätt.

Advertisement

10. Korgar och behållare

10. Korgar och behållare

@nycneat_louisa/Instagram

Vi vet väl hur dessa föremål är användbara för att organisera våra utrymmen. För att göra dem till "inredning" är det dock nödvändigt att välja vackra, kanske genomskinliga eller flätade, så att de är ett nöje för ögat. Om de placeras i sikte gör de utrymmet allt vackrare och mer personligt, samt att de innehåller allt som krävs för våra förberedelser.

11. Vart lägger vi lock och kastruller

11. Vart lägger vi lock och kastruller

kevinandamanda.com

Kastruller och lock kan vara ett stort problem, vilket vi nämnde tidigare, de riskerar att skapa kaos. Naturligtvis är de ofta instängda och gömda i möbler, men det är obehagloigt att öppna dessa utrymmen och se dem huller om buller i en enda röra. Låt oss montera hyllor som kan förvara dem på ett ordnat sätt. Utdragbara lådor med fack kan vara idealiskt. Varför inte testa?

Advertisement

12. Vitrinskåp... så stilfullt!

12. Vitrinskåp... så stilfullt!

bakesandkropp.com

Många tycker att det är ett tecken på föråldrad och "urgammal" stil, men det är inte det. Glasskåp i köket är en evergreen som gör att vi alltid kan inreda med stil. Låt oss tänka på exponerade och synliga dricksglas och hyllorna kanske är upplysta med LED-lister gömda i möbeln. Ingen tokig idé att omsätta i praktiken, eller hur?

13. Var ska vi gömma sophinken?

13. Var ska vi gömma sophinken?

dropoutcabinets.com

Även detta är ett föremål som förvisso är praktisk, men inte trevligt att se på. I det här fallet blir en förvaringsmöbel väsentlig för att dölja sophinken och se till att den inte skapar onödigt kaos i vårt "kulinariska" utrymme.

13 idéer att inspireras av för att ge en touch av nyhet i köket och för att behålla den stil och design som vi gillar så mycket i andra rum.

Vilken lösning gillar du mest och som du skulle vilja ha i ditt hem?

Advertisement