Stearinfläck på mattan: upptäck hur du kan eliminera den

av Titti Carlberg

11 Januari 2024

Stearinfläck på mattan: upptäck hur du kan eliminera den
Advertisement

Vi ställer ett stearinljus på soffbordet i vardagsrummet, eller kanske på sängbordet i sovrummet, och det ligger en skön matta på golvet: en varm och intim atmosfär garanteras. Men vad ska man göra när en del av det smälta ljusvaxet, på grund av en oförutsett händelse, hamnar på mattan? Även om vi agerar extremt snabbt, finns i allmänhet vissa rester kvar bland mattans fibrer, och om vi inte märker det omedelbart, fastnar vaxet i mattan och blir svårt att få bort.

Det är dock inte omöjligt: det enda som krävs är lite tålamod för att eliminera stearinfläcken från mattan. Låt oss se hur.

Advertisement

Eliminera stearinfläcken med kyla

Eliminera stearinfläcken med kyla

Freepik

Stearin som har hamnat på tyg kan i allmänhet elimineras när det har kallnat helt, eller genom att värma det igen för att få det att smälta på nytt. Låt oss se hur man går tillväga i det första fallet: det kanske är den minst effektiva metoden, men om fläcken lyckligtvis inte är särskilt stor, eller om stearinet bara finns på spetsarna av en tjock matta, är det värt att prova metoden. Om den inte lyckas kan du gå vidare med den andra metoden.

Utrusta dig med: isbitar i en plastpåse, eller en isförpackning för medicinskt bruk, eller de man använder till förvaring av livsmedel. Du behöver också en kniv med trubbig spets och en borste eller ännu hellre en dammsugare.

Tillvägagångssättet:

  1. Lägg isbitarna på stearinet, och låt det ligga tills det stelnat.
  2. När det är tillräkligt hårt, lyft hela stearinbiten försiktigt för att lossa det och därefter skrapa bort varje bit som inte lossnade.
  3. Borsta och samla upp resterna, eller dammsug upp dem.

Denna metod kan vara tillräcklig, men om den inte är det kan du prova en med värme.

Advertisement

Eliminera en stearinfläck från mattan med värme

Eliminera en stearinfläck från mattan med värme

Freepik

För att få bort stearinet genom att smälta det med värme kan vi använda 2 olika metoder:

  • Använd hårfönen: ta lite absorberande papper och, efter att ha använt fönen på 15-20 cm avstånd från fläcken, börja dutta med pappret direkt på stearinet, gnugga inte, fortsätt tills den har försvunnit helt.
  • Med strykjärn: i det här fallet behöver du, förutom absorberande papper även bakplåtspapper att täcka fläcken med. Placera det varma strykjärnet på det i ungefär 5 sekunder. ta sedan bort bakplåtspappret och dutta på fläcken med hushållspapper. Upprepa dessa steg tills du har eliminerat alla rester.

På liknande sätt kan du också använda ett vertikalt ångstrykjärn, kanske lägga lite hushållspapper eller några mikrobiberdukar runt själva fläcken. Strålen av varm luft kan orsaka att det varma stearinet sprider ut sig i det omgivande området.

Stearinfläckar kommer inte längre vara jobbiga!

Advertisement