Fjällstuga: stugan i dina drömmar för att fly från vardagen

av Titti Carlberg

10 Januari 2024

Fjällstuga: stugan i dina drömmar för att fly från vardagen
Advertisement

Vilken dröm det skulle vara att kunna fly från stadens brus och glömma vardagens besvär genom att kunna ta sin tillflykt till en fjällstuga! Det finns destinationer i hela världen som verkligen är hisnande, inbäddade på sluttningen av något berg, kanske till och med nära en flod eller en sjö, och inte alltid så långt från civilisationen som man kanske tror.

Utöver dessa drömstugor, som också kan hyras för en oförglömlig semester, kan man fortsätta drömma när man tittar på vissa moderna arkitektoniska projekt, som integreras med stil i det omgivande landskapets skönhet. Låt oss ta en titt på några fantastiska platser.

Advertisement

Stugan i snön

Stugan i snön

paradiseridgeretreat/Instagram

Vi är i västra Maine, USA, bara några minuters väg från Sunday River. Ett nybyggt hus, men byggt just för att dess invånare ska fördjupa sig (det går att hyra) i berglandskapets magi, särskilt när det är täckt av snö.

Byggd på en liten höjd har den den klassiska formen med sluttande tak, en träkonstruktion och även en fantastisk terass för att njuta av naturen runt om, om de stora fönstrena inte är tillräckliga. Ser det inte ut som taget ur en film?

Advertisement

Magiska nätter i skogen

Magiska nätter i skogen

the.everwoods/Instagram

Den "idealiska platsen för att se stjärnhimlen, året runt". Inne i skogen i Hocking Hills, Ohio (USA), en stuga som ser ut att komma från ett vykort, både på hösten när den är omgiven av minnesvärda lövverk, och på vintern. Strukturen är enkel och designad för att alltid kunna observera det omgivande landskapet från de stora fönstren. Ungefär som ett enormt tält, med de sluttande taken som når ända ner till marken!

Tiny House: ett eget hörn uppe i bergen

Tiny House: ett eget hörn uppe i bergen

akaydiadesigns.com

Ett Tiny House som inte drar till sig uppmärksamhet, för att gå vilse i den tysta och till synes stilla atmosfären av snötäckta berg. De tunna trädstammarna runt om, som man kan beundra från den lilla verandan som löper längs hela fasaden av byggnaden: detta är ett projekt som kan replikeras in i minsta detalj, skapad av akaydiadesigns. Den är kompakt, men utformad för att maximera den tillgängliga ytan (cirka 46 kvadratmeter inuti och 55 kvadratmeter utanför) för att skapa ett luftigt utrymme i harmoni med den omgivande naturen.

Två timmars väg från New York, skulle inte det vara en dröm?

Två timmars väg från New York, skulle inte det vara en dröm?

@zenhouseny/Instagram

Denna filmuppsättningsvärda byggnad ligger i Livingstone Manor, New York och bara två timmars resväg från The Big Apple. Den omgivande skogen är Willowemoc, mitt i hjärtat av Catskill Mountain. Det är ett avgjort lyxigt boende med en brazier utanför och en hydromassagebassäng i vilken man kan koppla av även på vintern. Och ser du hängmattan, designad för att ligga och titta på stjärnorna?

Trädstugan

Trädstugan

@mttreehouse/Instagram

Lite mer äventyrligt, men utan att ge upp komforten. Denna unika stuga ligger utanför Whitefish i Montana (USA), och byggdes faktiskt med hjälp av det populära TV-programmet The Treehouse Guys (sänds i USA på DIY Network). Därefter utvecklades och berikades det med alla nödvändiga detaljer av ägarna själva, samt med hjälp från deras vänner. Det har blivit ett lyxigt semestermål trots att det är en trädkoja!

Advertisement

En romantisk tillflykt i Dolomiterna

En romantisk tillflykt i Dolomiterna

Mi chalet

Ett exempel på mindre traditionell arkitektur, när det gäller fjällstugor: inget sluttande tak, och istället för den klassiska triangeln ser vi rundade former av en mjuk parabolisk båge. Det finns dock ingen brist på stora fönster genom vilka man kan beundra Dolomiternas skönhet. Vem skulle inte vilja ta sin tillflykt hit för ett tag?

Hisnande design av Olson Kundig - Maxon Studio

Hisnande design av Olson Kundig - Maxon Studio

olsonkundig.com

En av de mest hyllade arkitektsbyråerna i världen är Olson Kundig, och det med goda skäl. Dess kunder kan vara säkra på unika skapelser, designade för att integreras i det omgivande landskapet med en modern och oemotståndlig smak.

Titta på fotot: Tom Kundigs verk är strukturen som står i mitten, "MAxon Studio". Byggnaden med den höga smala formen som... Rör sig på en skena!Det är en konstnärsateljé där ägaren (redan befintlig) till stugan kan ta sin tillflykt. Så under de kalla årstiderna kopplas studion till huvudbyggnaden, vilket inte behövs under de varma när det inte är några problem att gå ut.

Advertisement

Analog House

Detta är istället en stuga som är designad med hjälp av ägaren, även han en arkitekt. Den ligger i en "öken på hög höjd, med oändlig terräng och omgiven av ponderosa tallar, manzanitaväxter och basaltplattor som dyker upp på ytan". Stugan är integrerad mellan alla dessa element, med en form som är skapad speciellt för att bevara befintliga trädexemplar och med en skyddande innergård.

Vermont Cabin

Vermont Cabin

olsonkundig.com

En lite mindre struktur, Vermont Cabin från studion med samma namn, men inte mindre intressant för det. Kompakt och belägen på landsbygden är stugan i fråga avgjort modern. Dess väsentliga och enkla form är utformad för att låta familjen som bor där "fördjupa sig i det trädbevuxna landskapet som omger dem. En grundläggande palett av stål, trä och betong, som är inspirerad från den vilda och oförorenade naturen som lever runt om".

Skulle det inte vara som en dröm att ha en plats som dessa att fly till då och då?

Advertisement