Krukodling och skötsel av Yuccapalmen, tips för att hålla den nöjd

av Titti Carlberg

08 Januari 2024

Krukodling och skötsel av Yuccapalmen, tips för att hålla den nöjd
Advertisement

Yuccapalmen är en av de mest populära inomhus- eller utomhusväxter för dess otroliga dekorativa utseende och enkla skötsel. Även känd som "Lyckans stam" ges denna växt ofta som gåva vid speciella tillfällen som en flytt, bröllop, födsel eller byte av arbetsplats, och därför vanlig i många hem och trädgårdar.

Dess släkt består av 40 arter av vintergröna fleråriga buskar varav endast ett fåtal odlas som krukväxter. De kännetecknas av tjocka stjälkar där de lagrar vatten och svärdformade löv samlade i rosetter i änden av stammen eller på stjälkarna.

Dess tillväxt är väldigt långsam och den kräver inte speciellt mycket skötsel och därför rekommenderas den starkt till de som älskar växter men inte har erfarenhet av odling, eller redan har visat sig inkompetenta med andra växter. Dess robusthet gör att den kan överleva även de mest ogynnsamma förhållandena, så länge man respekterar några enkla regler.

Men vilket är det bästa sättet att vårda en Yuccapalm? Låt oss se några tips för att hålla den nöjd.

Advertisement

Skötsel av en Yuccapalm

Skötsel av en Yuccapalm

@beardsanddaisies/Instagram

Som redan nämnts är denna växt väldigt lätt att sköta, det räcker om du uppmärksammar den lite då och då:

  • plantera om den direkt efter köpet och därefter vartannat år, välj en kruka som är dubbelt så stor;
  • ställ den på en ljus plats, den tolererar dock en plats i skuggan, men växer då dåligt;
  • temperaturen i bostaden får inte överstiga 18-20 grader, den trivs även bra i ouppvärmda rum på runt 10-15 grader;
  • bevattning bör ske sällan under vintern, endast när jorden är torr, för att undvika rotröta, men oftare och rikligtsommaren. Det är lämpligt att spraya bladen var 3-4 dag om den står inomhus;
  • näring är inte nödvändigt, men kan ges på vintern var 25-30 dag och under våren och sommaren var 10-12 dag, växten kommer att reagera omedelbart med nya blad.

Advertisement

Möjliga problem med Yuccapalmen

Möjliga problem med Yuccapalmen

@laura_pigeon/Instagram

Och om din växt trots all din omsorg ger dig problem? Det finns flera möjliga problem som kan visa sig hos denna växt, men de är ganska enkla att åtgärda:

  • närvaron av gråa fläckar på dess blad indikerar närvaron av gråmögel, som noggrant måste elimineras från ytan med en lösning på vatten och bikarbonat: flytta växten till en ventilerad plats;
  • den blommar bara om den står utomhus, men om du inte ser till några blommor på den trots att du ställer den på balkongen under sommaren, kan orsaken vara bristen på sol eller din växts unga ålder;
  • om bladen blir bruna på spetsen eller helt och hållet ligger orsaken i brist på fukt, viket du kan åtgärda genom att öka frekvensen av bevattning och spraya bladen;
  • blad som antar en gul färg, främst vid plantans bas, är istället ett symptom på brist på ljus, vilket kan lösas genom att flytta plantan till en ljusare plats.

Med dessa försiktighetsåtgärder kommer din Yuccapalm alltid vara välmående och nöjd!

Advertisement