Träd för att få skugga i trädgården: vilka är bäst? 4 sorter att föredra och 4 att undvika

av Titti Carlberg

09 Januari 2024

Träd för att få skugga i trädgården: vilka är bäst? 4 sorter att föredra och 4 att undvika
Advertisement

Höga buskiga träd ger många fördelar i ens trädgård: förutom avskildhet skänker de oss också en uppfriskande skugga. Träd är faktiskt underbara landskapsdekorationer som förbättrar kvaliteten på luften vi andas, vilket gör dem särskilt användbara i urbaniserade områden där det finns stor trafik med höga föroreningsnivåer.

Det är dock inte alla sorters träd som är lämpliga att odla i trädgården till ditt hus. Snabbväxande träd kan till exempel ha för breda rötter eller så skuggar de för mycket och hindrar det naturliga ljuset att ta sig in i huset. Andra sorter kan ha frukter som skapar smuts eller drar till sig irriterande insekter, medan andra kan ha otroligt krävande skötselbehov.

Så vilka är de bästa träden som vi kan använda för att dra nytta av deras fördelar i trädgården? Nedan föreslår vi de 4 som är att föredra och de 4 som är bättre att undvika.

Advertisement

1 Granatäpple

1 Granatäpple

JadedType/Reddit

En medelhavsväxt som de senaste åren har upplevt en enorm uppskattning för sina frukter med viktiga näringsegenskaper, granatäppleträdet är en växt med ett högt dekortivt värde. Dess orangeröda blommor blommar länge, från sen vår och hela sommaren, och dess frukter som dyker upp på hösten är också väldigt dekorativa. Den kan odlas både som träd eller som buske och når 2-3 meter i höjd.

Dess rötter upptar ett litet utrymme och kan därför planteras nära huset.

Advertisement

2. Mexikansk palm

2. Mexikansk palm

Sundavar_Dreki/Reddit

Washingtonia robusta, en växt urprungligen från Mexiko och mycket populär i södra USA, kännetecknas av sin långa flexibla stam och frodiga intensiva solfjäderformade bladverk. Den är snabbväxande och kan bli ett viktigt arkitektoniskt inslag i trädgården, samt pryda de med dess vackra krämfärgade blommor.

Denna växt föredrar tempererade klimat med varma somrar och milda vintrar och även fast den når en imponerande höjd kan den odlas i kruka.

3. Cedar

3. Cedar

sm4llcur10/Reddit

Ett majestätiskt träd som är perfekt för de som har stort utrymme tillgängligt och vill försköna det med en vintergrön Cedar. Den kommer inte bara förse trädgården med sitt imponerande bladverk, utan också sprida en en behaglig väldoftande parfym av sitt trä. Odlad i tusental år för sin frukt kan cederträ lätt pryda din trädgård om du bor i ett tempererat klimat, eftersom det inte tål temperaturer på över 25 och under 2 grader.

4. Magnolia

4. Magnolia

Nkdly/Reddit

Slutligen, om man föredrar en magnifik explosion av färgglada blommor på våren och framför allt gröna blad året runt, då är magnolian det perfekta valet. Bladen formar en gnistrande buske på sommaren, som fortsätter leva kvar under vintern om klimatet är milt. Vissa sorter är mer resistenta mot kyla än andra, men i allmänhet är magnolian ett snabbväxande träd och den kommer att pryda trädgården på kort tid.

5. Kaki

5. Kaki

angie75014/Reddit

Dess saftiga oranga frukter färgar hösten på ett storslaget sätt och gläder oss med sin söta smak, men Kaki-plantan rekommenderas inte för odling nära hus, eftersom dess frukter faller lätt, både på sommaren, när de fortfarande är omogna med risken att de skadar människor, djur och föremål, och på hösten när de faller efter mognad med risken att de smutsar ner mycket.

Advertisement

6. Gråtpil

6. Gråtpil

strawhat068/Reddit

Även om det är ett väldigt uppskattat träd för sitt höga dekorativa värde rekommenderas det att inte odla en gråtpil nära byggnader, eftersom dess rötter växer på ett imponerande sätt, vilket lätt kan orsaka skador på strukturen och grunden.

7. Mimosa pudica

7. Mimosa pudica

Sinnamon Buttons/Reddit

Av en liknande anledning bör även Mimosa pudica undvikas nära hus, såvida du inte har tid att kontinuerligt sköta den. Faktum är att denna planta växer inte så mycket, den överstiger inte 40-50 cm i höjd, men om den hittar gynnsamma klimatförhållanden och jord kan den lätt förvandlas till ogräs.

Advertisement

8. Svartpoppel

8. Svartpoppel

strangehitman22/Reddit

Slutligen är det bäst att akta sig för Poppel, framför allt den svarta, vars rotsystem sprider sig väldigt snabbt på ett aggressivt sätt, vilket kan skada grunden på närliggande byggnader.

Har du valt vilket träd du ska plantera i din trädgård?

Advertisement