Om strykjärnet fläckar dina kläder kan det bero på att vattenbehållaren måste göras ren

av Titti Carlberg

09 Januari 2024

Om strykjärnet fläckar dina kläder kan det bero på att vattenbehållaren måste göras ren
Advertisement

Att stryka tvätten är en av de tråkigaste och mest tröttsamma hushållssysslorna och av denna anledning är det många av oss som har övergett den, även tack vare ny tvätteknik och nya sorters tyg som finns tillgängliga idag, som är skrynkelfria. Men det finns fortfarande många människor som regelbundet stryker all sin tvätt och det kan hända att det ibland uppstår fläckar på kläderna på grund av strykningen.

I dessa fall är det strykjärnets fel och brukar tillskrivas kvarvarande smuts på stryksulan, men ofta är denna del av strykjärnet oskyldig. Faktum är att även vattenbehållaren, precis som många andra föremål, utsätts för smuts och i synnerhet kalkavlagringar, särskilt om man använder hårt kranvatten.

Den senaste generationens strykjärn är utrustade med speciella antikalksystem, men ibland kan det vara en god idé att regelbundet göra ren denna komponent i strykjärnet. Det är viktigt att förhindra att kalkavlagringarna fläckar plaggen, men framför allt för att föremålet ska behålla dess maximala effektivitet.

Så, hur rengör man strykjärnet på ett korrekt sätt?

Advertisement

Korrekt rengöring av strykjärnet

Korrekt rengöring av strykjärnet

Marco Verch/Flickr

För att göra ren strykjärnets vattenbehållare ordentligt är det bara att öppna skafferiet och rota igenom det, det är nämligen i det som du kan hitta de mest effektiva produkterna mot kalkavlagringar: vinäger och citronsyra.

  • Om du väljer att använda vitvinsvinäger ska det blandas ut med lika delar vatten, fyll behållaren på ditt strykjärn med den erhållna lösningen. Slå på strykjärnet och låt det värmas upp, spruta sedan ut ångan tills du har fått bort all kalkavlagring. Du kan då stänga av strykjärnet och vänta tills det har kallnat helt innan du tömmer vattenbehållaren för att även eliminera eventuella kalkrester som fastnat inuti.
  • Om du istället föredrar citronsyra kan du förbereda en lösning på 200 gram och 1 liter vatten, häll det i behållaren och fortsätt enligt anvisningarna som med vinäger.

Tack vare denna enkla procedur kommer alla inre delar av strykjärnet att vara helt fria från smuts och strykjärnet kommer inte smutsa ner dina kläder.

Advertisement

Men om kläderna fortfarande fläckas?

Men om kläderna fortfarande fläckas?

Rawpixel

Om dina kläder fläckas trots denna noggranna rengöring av strykjärnets inre delar, bör även stryksulan göras ren.

För detta finns det flera möjliga lösningar:

  • aluminiumfolie: skrynkla ihop ett ark och gnugga det hårt på stryksulan;
  • en kräm på bikarbonat, vatten och citronsyra: förbered krämen genom att blanda ingredienserna och applicera den sedan på stryksulan, låt verka över en natt, nästkommande morgon avlägsnar du det med en svamp;
  • vitvinsvinäger: värm lite vitvinsvinäger i en kastrull och använd en slipande svamp för att gnugga stryksulan rejält; för en ännu bättre effekt kan du tillsätta grovsalt.

Applicera dessa medel på ett kallt och urkopplat strykjärn, och ha det så trevligt med strykningen!

Advertisement