Ludd och knott på kläder: en snabb och enkel metod att få bort det

av Titti Carlberg

11 Januari 2024

Ludd och knott på kläder: en snabb och enkel metod att få bort det
Advertisement

Favorittröjan som man klär sig i varje vinter eller sweatshirt och joggingbyxor med mera: förr eller senare, som ett resultat av för mycket tvättande av dem, blir många klädesplagg fyllda av ludd och knott (pilling-fenomenet) och får ett sjaskigt utseende, de ser gamla ut och mer slitna än de egentligen är. Vissa föremål av sämre kvalitet blir fulla av ludd efter bara några tvättar. Men färgerna och formen är fortfarande intakta, så man vill inte gärna sluta klä sig i dem. Vad ska man göra?

Vi kan ta till en väldigt enkel och snabb huskur, eller till och med köpa några verktyg för just detta ändamål. Låt oss se vad det handlar om.

Advertisement

Använd pimpsten för att få bort luddet

Använd pimpsten för att få bort luddet

Creativo

Vi känner alla till pimpsten: den är lätt, porös och ljusgrå när den är torr och mörktgrå när den är blöt. Dess mest kända användning är för pedikyr, speciellt för att eliminera död hud och skrapa bort förhårdnader. I det fallet ska den användas blöt, för att vara lite mer mild mot huden, annars är den väldigt slipande.

Dess slipförmåga är också användbar som en nödåtgärd [verkligen] på kalkstensbeläggningar som inget annat hjälper på sanitetsarmaturer, speciellt på toalettstolen. Men även i det fallet måste den först blötläggas och sedan gnuggas på beläggningen som ett suddgummi, med medvetnheten om att det är ett ganska aggressivt medel på ytan av keramik och porslin.

Och det kan även hjälpa mot luddMetoden är väldigt enkel: ta bara en helt torr pimpsten och stryk den försiktigt över tröjans yta. Den kommer att fånga upp luddet på ytan av sig själv, sedan är det bara för dig att rensa stenen.

Det krävs lugn och lätthet, men det fungerar och är ett enkelt sätt!

 

Advertisement

Inte bara pimpsten: andra verktyg vi kan använda mot ludd och knott

Inte bara pimpsten: andra verktyg vi kan använda mot ludd och knott

celsious.com

Det är inte omöjligt att hitta produkter gjorda baserade på pimpsten i affärer, eller andra med liknande egenskaper, (på engelska kallas de sweater stones, det vill säga sten för tröjor). De kan även ha ett bekvämt handtag och en form som gynnar denna typ av användning.

Alternativt finns det även andra enheter, mekaniska eller elektriska som kan användas för att få bort ludd från kläderna.

Till exempel rakhyvlar eller kammar för ludd: de kallas "luddborttagare" (lint remover), men var försiktig, de är ganska aggressiva på ömtåliga tyger. Många är designade mer än något annat för att avlägsna djurhår (eller annat hår) från klädseln och även då kan de ibland förstöra tygerna. På vardagliga sweatshirt och joggingoveraller kan de dock fungera, så länge man använder dem försiktigt och utan brådska.

Elektriska luddborttagare är avgjort mer pålitliga, även om det alltid är viktigt att först läsa instruktionerna angående metoder och användningsfall. De ser ut som elektriska rakhyvlar, de är ganska billiga och du behöver bara stryka dem över ytan på kläderna, inte i direkt kontakt, för att få bort allt ludd och knott.

I vilket fall som helst kan dessa operationer inte göras för ofta: de har alltid en negativ inverkan på fibrerna och i det långa loppet sliter de ut dem.

Lite säkrare, men bara på ludd och hår är de klibbiga klädvårdsrullarna.

Vilken metod föredrar du?

Advertisement