Vad ska man använda för att rengöra tegelstenarna i eldstaden så att de ser ut som nya?

av Titti Carlberg

08 Januari 2024

Vad ska man använda för att rengöra tegelstenarna i eldstaden så att de ser ut som nya?
Advertisement

Vi säger det direkt: det är normalt att den öppna spisens tegelstenar svartnar och förblir smutsiga praktiskt taget för alltid. Men det betyder inte att det inte finns ett sätt att rengöra dem regelbundet på, för att få dem nästan som nya igen. Detta är en typ av rengöring som känns särskilt meningsfull. Hela den yttre tegelramen, såväl som för de stenar som finns närmast skorstensmynningen, de som är mer synliga och mindre konstant utsatta av lågorna och inte så påverkade av den svarta hinnan som svärtar hela botten av eldstaden.

Så, hur får man dessa tegelstenar rena? Du har säkert redan allt du behöver hemma!

Advertisement

Skorstensrengöring som du kan förbereda själv hemma

Skorstensrengöring som du kan förbereda själv hemma

pvproductions/Freepik

Det finns specifika rengöringsmedel skapade för att göra ren tegel i olika sorters vedeldade eldstäder som inte förstör materialet. Men man kan även förbereda ett eget rengöringsmedel, men före användning är det alltid bra att testa det på en fläck för att se om man blir nöjd med resultatet.

Med diskmedel: det första du ska prova är ett som är milt. Prova att använda 60 ml diskmedel, gärna ofärgat och utan olika tillsatser. Späd det i 1 liter vatten, och det kommer inte att skapa några problem eller förstörelse på dina tegelstenar.

Med ättiksprit: det är surare och rekommenderas därför på nyare tegelstenar. Om eldstaden är över 20 år gammal är det bäst att undvika använda det. Blanda lika delar ättiksprit och vatten, du kan även hälla i 1 droppe diskmedel.

För envisa beläggningar kan du använda mer aggressiva medel som dock kan förstöra ömtåliga eller gamla tegelstenar.

  • En matsked borax och 500 ml vatten, med en tesked diskmedel.
  • 120 ml ammoniak utspädd i 1 liter vatten och 3 matskedar diskmedel.

Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

Tom Fisk/Pexels

Uppenbarligen ska rengöring av eldstaden göras när den är kall och släckt, även om den finns på en uteplats. Om den ska göras ren invändigt måste du tömma den på all aska, med sopborstar och sopskyfflar och därefter dammasuga. Gå sedan tillväga enligt följande:

  1. Använd en svamp eller skurborste för att täcka tegelstenarna med blandningen du har valt.
  2. Börja med att skrubba ett par tegelstenar i taget med en borste som ha en hård plastborst.
  3. Innan du går vidare till nästa par tegelstenar måste du först skölja med en ren svamp och en hink eller skål med vatten.
  4. Fortsätt med att skrubba små områden och ge inte upp om fläckarna inte försvinner direkt. 

Om det finns några hårda beläggningar kan du börja med att blanda bikarbonat och vatten tills det får en krämig konsistens och gnugga det med en svamp eller borste. Efter 10 minuter sköljer du och smutsen bör ha försvunnit.

Denna typ av rengöring kan utföras ett par gånger under vintern, och speciellt när man inte ska använda eldstaden mer efter vårens ankomst, för att förbereda den så bra som möjligt inför nästa vinter.

Är du redo att få din eldstad att se ut som ny?

Advertisement