12 intressanta alternativa användningsområden för fönsterputsmedel som du kanske inte känner till

av Titti Carlberg

07 Januari 2024

12 intressanta alternativa användningsområden för fönsterputsmedel som du kanske inte känner till
Advertisement

Varje dag använder vi många specifika produkter i våra hem och med åren har våra skåp successivt fyllts alltmer med rengöringsprodukter specialiserade för ett fåtal funktioner. Men vi glömmer ofta att för att lösa olika rengöringsproblem är det faktiskt möjligt att ta till en enda lösning, vilket sparar pengar och utrymme.

Fönsterputsmedel är ett exempel på detta: skapad för rengöring av glas och speglar på dörrar och fönster. Men detta rengöringsmedel har faktiskt många andra alternativa användningsområden, tack vare dess rengöringsegenskaper. Formuleringen av detta rengöringsmedel gör det till ett utmärkt avfettningsmedel vilket gör det möjligt för oss att erhålla fläckfria ytor utan ansträngning, vilket gör att det också är lämpligt för andra områden både i och utanför hemmet.

Om även du har en flaska fönsterputs i ditt städskåp har du säkert undrat många gånger om man kan använda det på något annat, utöver glas, också för att det är en av produkterna som vi använder sällan. Så, nedan visar vi dig 12 intressanta alternativa användningsområden för detta rengöringsmedel som du kanske inte redan känner till.

Advertisement

1. Bilen

1. Bilen

Marco Verch/Flickr

Om du också kommer ihåg att göra rent i din bil endast vid sällsynta tillfällen, försök då att ha en flaska fönsterputs till hands: det är väldigt praktiskt, men inte bara för rengöring av fönster och vindrutan, utan även för interiören och för att eliminera fläckar på karossen.

Advertisement

2. Insektsmedel

2. Insektsmedel

Julie from Wexford/Flickr

Insekter är väldigt irriterande små varelser, särskilt på sommaren, men du kan enkelt få dem att hålla sig borta utan förorenande insekticider om du har en flaska fönsterputs hemma. Faktum är att det enda du behöver göra är att spraya det direkt mot insekterna för att snabbt elimiera dem. Dessutom, om rengöringsmedlet är baserat på ammoniak kommer dess användning på dörrar och fönster fungera som en slags gräns som förhindrar insekterna att komma in, de flesta insekter uppskattar nämligen inte den lukten.

3. Leksaker

3. Leksaker

Marco Verch/Flickr

Vi vet alla hur pass smutsiga våra barns leksaker kan bli, men om vi kan garantera en viss hygien på de mjuka leksakerna genom att tvätta dem i maskin, hur ska vi göra med hårda plastleksaker? En snabb och enkel lösning är att spraya dem med fönsterputs för att få bort smuts och bakterier. Om ditt barn fortfarande är väldigt litet och gillar att stoppa saker i munnen, är det bara att se till att skölja noga med kallt vatten efter rengöringen så att det inte lämnas kvar några rester på ytan som lätt kan sväljas.

4. Smycken

4. Smycken

PickPik

Även smycken kan återfå sin glans tack vare användningen av fönsterputs: gnugga försiktigt ytan med rengöringsmedlet, använd en gammal tandborste, låt medlet sitta i ungefär 2 minuter: Före rengöringen är det dock viktigt att kontrollera att smycket är kompatibelt med rengöringsmedel som är baserat på alkohol och ammoniak.

5. Magnetisk whiteboardtavla

5. Magnetisk whiteboardtavla

Anders Sandberg/Flickr

Perfekt för att snabbt skriva en anteckning, magnetiska whiteboardtavlor kan dock behålla rester av tusch och mörka märken på ytan även efter att de har raderats: i dessa fall är det bara att spraya lite fönsterputs för att eliminera eventuella rester och få den helt vit igen.

Advertisement

6. Sanitetsinredning och vattenkranar

6. Sanitetsinredning och vattenkranar

Marco Verch/Flickr

Badrumsinredning och alla vattenkranar utsätts lätt för kalkavlagringar och vattenstänk, vilket du enkelt och snabbt kan eliminera med fönsterputs: spraya produkten på ytorna, låt verka någon minut och torka sedan av med en ren trasa.

7. Fläckborttagningsmedel för tyger och mattor

7. Fläckborttagningsmedel för tyger och mattor

Lisa Brewster/Flickr

De mer envisa fläckarna på tyger kan göra ditt liv svårt, speciellt om det är på ett tyg som är svårt att tvätta i tvättmaskinen, som soffor, mattor och möbelklädsel. Lös problemet snabbt med fönsterputs (använd endast den genomskinliga sorten, inte den klassiska blå): spraya på fläcken och låt det verka 10-15 minuter innan du skrubbar med en svamp eller en borste, skölj sedan. Använd inte denna produkt på ull och siden, och testa alltid först om tyget är kompatibelt, på ett litet hörn som inte är så synligt.

Advertisement

8. Små och stora hushållsapparater

8. Små och stora hushållsapparater

PxHere

Det är lätt att ignorera utsidan av våra hushållsapparater när vi städar, men om vi tittar på dem noga kan vi märka att de med tiden tenderar att samla på sig fingeravtryck och smuts, särskilt de vi använder ofta. Låt oss ta för vana att spraya dem med fönsterputs och därefter torka av dem med en ren torr trasa. De blir rena och skinande på ett kick.

9. Trädgårdsmöbler

9. Trädgårdsmöbler

Pat Dalton/Flickr

Det händer ofta, framför allt om vi inte använder dem under en längre period, att trädgårdsmöblerna blir fula och smutsiga på grund av ogynnsamma väderförhållanden. För att få dem rena på ett ögonblick är det bara att spraya dem med fönsterputs och gnugga med en ren tras. För särskilt envisa smutsbeläggnigar kan du låta produkten först verka i drygt 5 minuter.

Advertisement

10. Diskho och köksbänk

10. Diskho och köksbänk

B&M Stores/Flickr

Som redan nämnts för badrumskranar är diskbänken också lätt utsatt för stänk som verkar outplånliga. Få dem blanka igen på ett ögonblick med fönsterputs och en ren trasa. Med samma produkt kan du även göra ren spisen och bänken i ditt kök, samt kakel både i köket och badrummet.

11. Skärmar

11. Skärmar

Marco Verch/Flickr

Skärmarna på våra smartphones, som alltid är i kontakt med vår hud, blir lätt smutsiga, liksom skärmen på datorer, surfplattor, tv-apparaten och elektroniska enheter i allmänhet. För att få dem rena är det bara att spraya lite fönsterputs på en trasa (för skärmar) och torka lätt.

Advertisement

12. Golv

12. Golv

Aqua Mechanical/Flickr

Du kanske tycker att det låter konstigt, men även rengöring av golv, även ömtåliga ytor som marmor och granit, kan torkas med fönsterputs: späd lite i en hink med varmt vatten och torka golvet som vanligt, det blir fläckfritt på ett kick.

Kände du redan till dessa alternativa användningsområden för denna mångsidiga produkt?

Advertisement