Odla vitlök i plastflaskor för att alltid ha ett förråd hemma redo för användning

av Titti Carlberg

06 Januari 2024

Odla vitlök i plastflaskor för att alltid ha ett förråd hemma redo för användning
Advertisement

En lökväxt som ofta används i matlagningen för att smaksätta våra rätter är vitlök som dessutom är ett effektivt botemedel för vårt välbefinnande och dess många fördelaktiga egenskaper. Den nyttjas inom naturmedicin för att främja vårt immunförsvar men också för välbefinnandet hos det kardiovaskulära systemet.

Vi kanske alla vill ha ett utbud av alltid färsk vitlök tillgänglig hemma och med några enkla steg är det lätt att skapa en liten hemmaodling av denna värdefulla växt. Även om vi är nybörjare på odling eller tycker att vi inte har några gröna fingrar. För att aldrig mer behöva köpa vitlök räcker det med att ha en som du kan replikera kontinuerligt.

För att skapa denna lilla hemmaodling behöver du några plastflaskor, kreativt återvinna dem och minska deras miljöpåverkan, och en vitlök.

Vill du ha ett förråd av vitlök alltid redo att användas, men förstår inte hur du ska kunna odla dem i plastflaskor? Läs vidare för vi förklarar det för dig nedan.

Advertisement

Tillvägagångssätt för att odla vitlök i plastflaskor

Tillvägagångssätt för att odla vitlök i plastflaskor

eatanything/Reddit

Förbered din vitlöksodling i plastflaskor genom att först och främst skära toppen av flaskorna, där halsen börjar. Fyll den nedre delen av flaskan med vatten och lägg den bortklippta halsen i den, med den övre delen nedåt.

Nu är det dags att förbereda löken: ta bort hela det yttre höljet, lämna bara det tunna inre skalet på klyftorna, och se till att den korta stjälken är intakt, skär sedan de 2 övre och nedre ändarna med en vass steriliserad kniv. Sätt ner löken i flaskans hals, men endast den nedre delen ska vara i kontakt med vatten.

Byt vatten regelbundet så att det inte stagnerar, vilket gynnar spridningen av mikrober. Tack vare denna metod kommer de individuella vitlöksklyftorna att utveckla robusta rötter på bara några dagar och bli redo att sättas i jord, vilket du gör genom att först försiktikt sära de enskilda klyftorna.

Plantera de enskilda klyftorna på cirka 3 centimeters djup i väldränerad jord, minst 6 cm från varandra. Vattna regelbundet så att jorden alltid är fuktig och placera plantorna på en solig plats.

För större lökar, skär bort den växande luftdelen och använd den i matlagningen.

Advertisement

Att odla vitlök i flaskor. ytterligare en metod

Att odla vitlök i flaskor. ytterligare en metod

DIY Garden Ideas/YouTube

Det finns faktiskt många olika metoder för att odla vitlök i en flaska,och en väldigt intressant sådan består i att borra hål längs flaskans sidor, där man för in enskilda vitlöksklyftor, dock efter att man har avlägsnat det yttre skalet och klippt bort de två ändarna. Fyll botten av flaskan med vatten och placera den i en kruka med jord. Placera en andra, större, flaska ovanpå den första efter att ha tagit bort botten på den.

På detta sätt skapar du en växthusefekt som gör att vitlöksklyftorna får rötter redan efter 2 eller 3 dagar och blir redo att sättas i jord efter 10 dagar.

Vilken metod föredrar du för att alltid ha vitlök redo? 

Advertisement