Vilken är den rätta längden på gardiner? Råd från inredningsexperter

av Titti Carlberg

05 Januari 2024

Vilken är den rätta längden på gardiner? Råd från inredningsexperter
Advertisement

När det handlar om inredning är det att välja de mest lämpliga gardinerna för fönsterna ett grundläggande och fundamentalt viktigt ögonblick. Beslut om vilka det är som har den mest lämpliga längden för fönsterna är i själva verket avgörande för att definiera det slutliga utseendet av ens rum. Faktum är att det finns en del faktorer man bör ta hänsyn till för att hitta de som är mest lämpliga för rummet man ska inreda: höjden på både taket och fönstret, gardinens funktion och de strukturella arkitektoniska elementen. Men även inredningsdetaljerna är grundläggande för att bestämma den mest lämpliga gardinen för ett fönster.

En gardin i fel längd kan faktiskt förstöra det slutgiltiga utseendet av ett rum och det vill man absolut inte vara med om. Men inte bara: den valda modellen och tyget kommer också att ha en stark visuell påverkan och kommer att förändra atmosfären i hela miljön.

Så hur kan man välja rätt gardiner till rummen i ens bostad? Vi följer experternas råd.

Advertisement

Hur man mäter längden på gardiner

Hur man mäter längden på gardiner

Freepik

För att mäta den mest lämpliga längden på gardiner är det bara att utrusta sig med ett måttband och mäta från golvet till den punkt där gardinstången sitter. Det brukar vanligtvis räcka med en höjd på 10 centimeter över fönstret, men genom att  fortsätta upp till några centimeter från taket kommer rummet att verka rymligare och ljusare.

En annan aspekt att ta hänsyn till är höjden från golvet:

  • en gardin som ligger på golvet i minst 4 centimeter kommer att tillföra mjukhet i inredningen och göra atmosfären mer romantisk, men förlorar praktiska egenskaper eftersom det är sannolikt att den kommer att samla damm och smuts, framför allt i badrum och kök;
  • en gardin som bara nuddar golvet är det vanligaste och mest enkla valet, framför allt i vardagsrummet;
  • en fönsterbrädgardin är det som är lämpligast i köket och badrummet, där fönstret vanligtvis är upphöjt från golvet och ett mer praktiskt val;
  • slutligen, en gardin som slutar cirka 10 centimeter under fönsterbrädan är idealisk om man har ett värmeelement under fönstret.

Advertisement

Även bredd och tyg är viktigt

Även bredd och tyg är viktigt

@quintanagram/Instagram

När längden har valts är det viktigt att bestämma den lämpliga bredden, vanligtvis beräknad genom att multiplicera fönstrets bredd med 1,5 till 3 gånger. Rätt bredd är avgörande för att gardinerna ska kunna ha rätt inverkan på rummets utseende.

Slutligen måste valet av tyg också kunna ta hänsyn till rummets egenskaper: faktum är att ett tyg kan vara mer lämpligt än ett annat för mer eller mindre ljusa eller mer eller mindre formella rum, där fönstren har mer eller mindre drag:

  • sammet är idealiskt för till exempel mörkläggningsgardiner som också skyddar mot värme och kyla;
  • bomull är perfekt för alla inredningsstilar, det är lätt att hålla rent och låter ljuset filtrera igenom;
  • linne, som bomull, filtrerar rätt mängd ljus, men är svårare att underhålla;
  • polyester är det mest vanliga valet, billigt, hållbart och lätt att rengöra.

Vilka gardiner föredrar du till dina fönster?

Advertisement