Rengör din luftfuktare på ett korrekt sätt för att alltid ha frisk luft i ditt hem

av Titti Carlberg

03 Januari 2024

Rengör din luftfuktare på ett korrekt sätt för att alltid ha frisk luft i ditt hem
Advertisement

Under vintern måste vi ofta ta itu med irritationer i andningsorganen som förkylning, nästäppa och torr hud: detta beror på uppvärmningen av ens hem, som tenderar att torka ut luften, vilket leder till att den understiger den ideala luftfuktighetsintervallen på 30-50%.

I dessa fall kan det vara användbart med en luftfuktare, som med en stråle vattenånga hjälper till att hålla luftfuktigheten konstant inom den ideala intervallen. Men på grund av den ständiga närvaron av vatten inuti dem kan dessa produkter lätt bli bördiga grunder för spridning av mögel och bakterier, som oundvikligen sprids ut i miljön tillsammans med ångstrålen och skadar dess kvalitet.

Om du inte vill drabbas av konsekvenserna av denna vidriga blandning av föroreningar i ditt hem bör du se till att göra ren luftfuktaren regelbundet så att den alltid är fri från mögel och bakterier, och även för att garantera en bra kvalitet på luften du andas inom ditt hem.

Förutom att du måste följa instruktionerna i tillverkarens underhållningsmanual, finns det några rengöringssteg och naturliga produkter som kan hjälpa dig att hålla din luftfuktare ren. Låt oss se dem tillsammans.

Advertisement

Daglig vård av luftfuktaren

Daglig vård av luftfuktaren

@vetter4kids/Instagram

Med tanke på att din luftfuktare alltid är i kontakt med vatten kan den utveckla mögel och bakteriespridning ganska snabbt, men du kan ta hand om den med en daglig skötsel för att alltid garantera en bra luftkvalitet i ditt hem:

  • använd alltid destillerat eller avmineraliserat vatten; kranvatten innehåller många mineraler och mikroorganismer som lätt kan underlätta bildningen av mögel och bakterier, medan destillerat eller avmineraliserat vatten bromsar den processen.
  • töm tanken helt efter varje användning och låt den torka; detta gäller även om du använder luftfuktarendagligen och vill att tanken töms under användning. Tänk på att stilla vatten stagnerar, vilket underlättar spridningen av bakterier;
  • försäkra dig om att det inte finns någon slemmig hinna på tankens väggar och skölj i så fall noggrant bort den, låt den sedan torka helt.

Advertisement

Vecko- och månadsvis rengöring av luftfuktaren

Vecko- och månadsvis rengöring av luftfuktaren

@essentially.ness/Instagram

Du bör också utföra vecko- och månadsvis rengöring av luftfuktaren som hjälper dig att få bort eventuella smutsrester från dess alla komponenter:

  • det är nödvändigt att demontera den varje vecka och noggrant diska alla avtagbar delar, förutom de med elektrisk anslutning. För denna åtgärd kan du använda en lösning på 2 matskedar vitvinsvinäger eller citronsyra.
    2 matskedar i 500 ml vatten är tillräckligt, skrubba med en svamp eller en gammal tandborste.
    På så sätt kan du enkelt eliminera alla kalk- och mineralrester som skapas om du inte använder destillerat vatten. Vid särskilt envisa beläggningar kan du använda vinäger eller ren citronsyra och låta det dra i cirka 20 minuter.
  • En gång i månaden bör du desinficera luftfuktaren med en lösning på 1 matsked väteperoxid i 1 liter vatten. Med denna lösning säkerställer du att du får bort alla möjliga spridningar av mögel och bakterier. Lägg ner plastdelarna i lösningen, metalldelarna, däremot, ska rengöras i vinäger eller citronsyralösningen. Torka allt noggrant efter tvätten för att säkerställa att du undviker eventuell spridning bakterier.

Tack vare denna rengöringsrutin kommer din luftfuktare alltid vara ren och desinficerad.

Advertisement