Varför ska man så gräsmattan på vintern? Fördelarna med vilande planering

av Titti Carlberg

01 Januari 2024

Varför ska man så gräsmattan på vintern? Fördelarna med vilande planering
Advertisement

Att ha en vacker grön och frodig gräsmatta i trädgården kräver en hel del ansträngning och i vissa fall kan det även vara svårt att lyckas, framför allt om man inte vet vilka de ideala förutsättningarna är för en korrekt groning av fröna.

Temperatur och luftfuktighet är två grundläggande komponenter som ständigt behöver övervakas för en korrekt växt av gräsmattan. Även tidpunkten för sådd spelar en grundläggande betydelse. Många tror att gräsmattan ska sås på våren, när de rätta förhållandena för temperatur och luftfuktighet är nådd, som tillåter en snabb groning av gräset.

Men genom att så på vintern kan man få intressanta resultat av en vacker och frodig gräsmatta på sommaren. Denna teknik är känd som vilande sådd och den gör att du kan spara tid och inte trötta ut dig på våren.

Så, vilket är det nödvändiga tillvägagångssättet för vilande plantering och hur uppnår man den? Det förklarar vi nedan.

Advertisement

De idealiska förhållandena för genomförandet av vilande sådd

De idealiska förhållandena för genomförandet av vilande sådd

FreePik

Vilande sådd är en metod som kan utföras framgångsrikt om särskilda klimatförhållanden råder. Framförallt luftfuktigheten är grundläggande för att denna typ av sådd ska lyckas och därför är de idealiska platserna de som har rikligt med vinternederbörd med konstant höga temperaturer eller där snön täcker marken under hela vintern.

Om dessa förhållanden inte existerar, kan sådden inte bli framgångsrik på grund av brist på fukt eller för tidig groning som avbryts av frost eller på grund av att fröna blåser bort av kraftig vind eller avlägsnas av vilda djur.

Av denna anledning är det viktigt att regelbundet vattna gräsmattan om det inte kommer någon nederbörd under en längre tid och samtidigt ersätta det viktiga skyddet av snö med ett lager halm.

Advertisement

Hur skapar man en vilande sådd

Hur skapar man en vilande sådd

whatwolf/Freepik

Vilande sådd skapas med några enkla steg:

  • välj rätt tidpunkt: för att så gräsmattan på vintern är den rätta tiden när jordtemperaturen är tillräckligt låg för att förhindra groning, vanligtvis när temperaturen sjunker under 7 grader;
  • Välj rätt blandning: även fröblandningen är viktig, eftersom endast sorter som motstår köld kommer att gro på våren;
  • beredning av jorden: börja med att förbereda jorden; om du redan har en gräsmatta, börja då med att klippa den, ställ in gräsklipparen på lägsta möjliga läge och upprepa klippningen ett antal gånger för att förbereda området så mycket som möjligt. Därefter måste du kratta, helst med en kratta av metall, skrapa området så mycket du kan, för att skapa de fåror som är nödvändiga för konstant kontakt mellan fröna och jorden;
  • : du kan göra det för hand, men det är alltid bättre att göra det med en bärbar spridare eller en hjulförsedd såmaskin. På det sättet strös fröna ut på marken på ett jämnare och mer enhetligt sätt;
  • kratta igen och se till att fröna trycks fast i jorden;
  • nu återstår det bara att vänta på vårens ankomst för att se groningen sätta fart.

Tack vare den vilande sådden kommer du att vinna tid på våren och din gräsmatta kommer att växa snabbare.

Advertisement