Vilken blir årets blomma och växt 2024? Experternas gissningar

av Titti Carlberg

01 Januari 2024

Vilken blir årets blomma och växt 2024? Experternas gissningar
Advertisement

De senaste 7 åren har en av de mest kända växtförsäljningssajterna  i Amerika, 1-800-Flowers.com, beslutat vilken växt och blomma som kommer koras till årets, ungefär på samma sätt som färgtillverkningsföretag gör med färger: i båda fallen är det en fråga som påverkar designvärlden inom olika sektorer.

När det gäller 2024 förklarar därför 1-800-Flowers.com att den blomma och planta som hamnar högst på podiet kommer att vara en symbol för kärlek och tillväxt. Vinnarna kommer att hjälpa oss att "uttrycka oss själva, odla glädje och meningsfulla relationer med de viktigaste människorna i våra liv".

Specifikt kommer dessa växter att vara pioner, som "med sina livfulla och känsliga kronblad är den perfekta gesten för romantiska och festliga tillfällen"; och philodendron, som "med sina sensationella bladverk inspirerar gröna fingrar och designälskare att föra in naturen i hemmet."

Advertisement

Pionen kommer att bli årets blomma 2024

Pionen kommer att bli årets blomma 2024

pvproductions/Freepik

Pionernas värld är både enorm och fascinerande, och vi skulle kunna prata om den i timmar! I österländska kulturer hyllas de som en symbol för adel och välstånd. Och speciellt de trädlevande är de som är mest eftertraktade: de är långsamväxande, de kräver en del, men kan leva i århundraden!

Det är väldigt lätt att irra bort sig när man läser alla underbara namn på pioner, präglade av extrem poesi: många av dem har sina rötter i kinesisk mytologi och litteratur, deras ursprungsland.

Advertisement
needpix.com

needpix.com

Det finns även örtartade pioner, och de mest populära är träden, vilket vi redan nämnt. Älskad för sina blommor fulla av kronblad, med nyanser som sträcker sig från vitt till mörkt och intensivt lila, inklusive rosa och viola. Om rosor är trädgårdens drottningar, är pioner kejsarinnor, med sin obestridliga överflöd och verkligen ädla bärande.

De blommar på våren, och det är den tiden då det är möjligt att beundra dem i all sin prakt.

@ centrobotanicomoutan/Instagram

@ centrobotanicomoutan/Instagram

Överväg därför under våren 2024 att välkomna några av dessa verkligen fantastiska blommor till ditt hem, eller ge dem som en gåva till nära och kära.

Philodendron kommer att bli årets planta 2024

Philodendron kommer att bli årets planta 2024

Sasha Kim/Pexels

Att säga att det är begränsande att tala om "philodendron" i singular, är en enorm förenkling: det finns hundratals arter, alla olika varandra när det gäller former (även färger) och storlekar, och de av oss som bara har sett dem som krukväxter i bostäder eller på kontor, kan säkert inte föreställa sig att de i deras ursprungliga livsmiljö (vanligtvis på tropiska platser) kan nå helt otroliga dimensioner, i höjd och i... längd!

Exakt, för en av de vanligaste philodendron i våra hem är en klätterväxt, som vi har som en hängande växt. Dess bladverk kan sträcka sig ett par meter inomhus, men ännu mer i sin naturliga livsmiljö.

Det finns också de sorter som är buskar, mer eller mindre, i många människors bostäder, men som i deras ursprungliga livsmiljö är imponerande träd!

Qwirki & Co./Pexels

Qwirki & Co./Pexels

Men låt oss återgå till våra philodendron, de som vi kan välkomna i vårt hem, och som faktiskt har varit bland de populäraste växterna att odla inomhus i flera decennier. Men varför har de fått en sådan framgång? Det kan bero på att philodendron inte är särskilt krävande, så därför lämplig fär dem som inte har så mycket tid att ägna sig åt dem, eller som ännu inte har utvecklat en riktig färdighet i att sköta krukväxter.

Om vi också betänker att en del har vackra variationer, och att det i denna stora familj öckså finns växter med "hål i bladen" som vi känner till som Monstera, kan vi förstå orsaken till deras berömmelse.

Advertisement
Andrea Davis/Pexels

Andrea Davis/Pexels

Om du har ljusa platser i ditt hem, nära fönster som inte översvämmas av direkt sol (som aldrig bör nå dess blad) då är du redo att göra år 2024-växten till din.

Gillar du 1-800-Flowers.com val?

Advertisement