4 användbara tips för att få plats i matsalen. även om den är liten

av Titti Carlberg

27 December 2023

4 användbara tips för att få plats i matsalen. även om den är liten
Advertisement

Ju större en bostad är, desto mer utrymme kan ägnas åt ett område som matsalen: det kan vara ett helt rum eller så kan det delas med ytor som är avsedda för andra ändamål. Det är i alla fall bekvämt att hitta utrymme för en myriad av föremål som är användbara, särskilt porslin.

Med tanke på att tendensen att använda matsalen för andra ändamål blir alltmer utbredd, framför allt om man har en liten bostad. Det blir då nästan livsviktigt att ha olika möbler eller förvaringslösningar som hjälper oss att undvika oordning. Så, låt oss se 4 sätt som inredningsarkitekter brukar rekommendera för att hitta extra utrymme i matsalar, även små, utan att behöva ge upp stil.

Advertisement

Utnyttja vertikalt utrymme

Utnyttja vertikalt utrymme

hydrangeatreehouse.com

Det verkar självklart, men är inte alltid det. När vi väljer möbler till matsalen föredrar vi oftast höga och smala, som når nästan ända upp till taket. Rent estetiskt är vi kanske mer attraherade av låga skänkar, konsoler och skåp som lämnar väggarna tomma. Men när rummet inte är tillräckligt stort för att vi ska kunna utnyttja andra lösningar hjälper det att falla tillbaka på höga, smala möbler för att inte slösa bort användbara volymer.

Advertisement

Överdriv inte

Överdriv inte

@jaci.daily/Instagram

Visst är det sant att vi kan utnyttja utrymmet på väggarna genom att täcka dem med möbler, men det är bäst att göra det med försiktighet: ett rum kanske kan vara bättre utrustat, men om du överdriver det kan känslan bli tryckande. Så experterna har ett smart råd, att hitta ett tillräckligt stort skåp som passar rummets inredning. I det kan du lägga allt, kanske också med hjälp av tillbehör för att organisera utrymmet inuti det, och sedan begränsa dig till några hyllor - om det behövs - ovanför.

Bänkar

Bänkar

younghouselove.com

Du kanske trodde att det var en omodern möbel, men den har gjort comeback: bänkar som låter dig placera en möbel mot en vägg eller i ett hörn av rummet, samtidigt som du drar nytta av utrymmet under sitsen för att förvara användbara föremål. De är särskilt idealiska  när vi, istället för en hel matsal i sig, bara har en yta av ett större rum tillgänligt, som i vissa öppna ytor kombinerar kök och matsal, eller vardagsrum och matsal.

Måttbeställda möbler

Måttbeställda möbler

Benjamin Vandiver/mydomaine.com

Det är ett "tips" så att säga: vi vet alla att det, där det är möjligt, är att föredra måttbeställda lösningar som kan utnyttja utrymmet på bästa sätt, utan att ge upp sin inredningsstil. Det kan vara en bokhylla som ramar in dörren på ena sidan av rummet, eller en som inkluderar en bänk, för att skapa en nisch framför vilket bordet kan stå och så vidare.

Allt beror på ens behov: hur vi använder utrymmet visar vilka föremål vi alltid vill ha till hands, och vilka som istället kan gömmas undan i de dolda urtagen i möblerna vi har valt.

Vilken lösning tror du skulle vara den bästa för dig?

Advertisement