Du orkar inte längre med den dåliga lukten som blir kvar i din diskmaskin: här får du en lösning på det problemet

av Titti Carlberg

26 December 2023

Du orkar inte längre med den dåliga lukten som blir kvar i din diskmaskin: här får du en lösning på det problemet
Advertisement

Har det aldrig hänt dig att du öppnar luckan på diskmaskinen efter användning och känt en hemsk lukt komma inifrån den? Det är inte lukten från kladdig disk, utan den irriterande lukten som kännetecknar apparaten, och som ger oss känslan att disken inte är ren. Så vad kan vi göra för att förhindra att denna lukt förblir impregnerad för alltid?

Det finns några vanliga produkter, vilket inte alla känner till, som kan användas för att få diskmaskinen att bli som ny igen. Låt oss se vilka.

Advertisement

Hur får man bort dålig lukt från diskmaskinen?

Hur får man bort dålig lukt från diskmaskinen?

Creativo

Smuts, beläggningar, kalkavlagringar: det är detta som är orsaken till att diskmaskinen inte luktar som den en gång brukade. Ett fruktansvärt irriterande fenomen, eftersom det ger oss den obehagliga känslan att disken inte blir så ren som vi vill. Vi använder många specifika produkter, men uppnår ändå inte önskat resultat. Så, låt oss prova några DIY-knep.

  • Vitvinsvinäger. En idiotsäker allierad, låt oss inse det, och även i diskmaskinen har den bra egenskaper. Spraya lite på disken innan du startar diskmaskinen, eller ställ ett fullt glas i korgen innan du startar ett tomt program. I båda fallen kommer lukten och produktens egenskaper att se till att den dåliga lukten försvinner. För att inte tala om att det också är väldigt användbart för att bekämpa kalkavlagringar och märken som kan skapas av glas.
  • Citron. Har du ingen vinäger? Inga problem. Öppna kylskåpet och se efter om det ligger någon citron i det. Om svaret är jakande, kan du pressa den och hälla saften i korgen, på samma sätt som med vinägern. Annars, och för att påskynda rengöringen, kan du dela citronen på mitten och lägga halvorna i korgen, oavsett om den är tom eller inte. Du får se hur det luktar när du öppnar diskmaskinen efter disken.
  • Natriumbikarbonat. Känd, inte bara för dess desinficerade egenskaper, utan dessutom utmärkt när den används vid rengöring. Ibland använder vi det också för att "fånga" lukter som hänger kvar i rummen eller i kylskåpet, så varför inte även i diskmaskinen? En matsked räcker för önskat resultat.

Advertisement

Blev du inte nöjd med resultatet?

Blev du inte nöjd med resultatet?

Creativo

Om du har provat alla metoderna, men fortfarande inte är nöjd, kan du fortsätta med en grundlig rengöring av vitvaran. Hur? Du skulle kunna använda speciella produkter, som finns på marknaden för diskmaskinsvård, eller ta hjälp av citronsyra.

Utmärkt mot smuts och beläggningar, två matskedar i korgen är tillräckligt vid en tom disk på en hög temperatur. Du kommer att se beläggningar av fett, rester och dålig lukt försvinna.

När det väl är avklarat är det viktigt att komma ihåg att hålla diskmaskinen ren, så att inte fenomenet med dålig lukt återkommer.

Advertisement