5 krukväxter som du (nästan) kan glömma att vattna

av Titti Carlberg

21 December 2023

5 krukväxter som du (nästan) kan glömma att vattna
Advertisement

Vad vackra de är, de frodiga växterna som pryder en bostad, de som är ordnade på rätt plats, med spektakulära krukor, stöd och tallrikar som ger ett alltid fascinerande estetiskt resultat! Men ofta ger vi oss inte in på att ha någon krukväxt hemma, kanske för att vi minns alla tidigare vi har haft som inte överlevde någon lång tid.

Naturligtvis behöver växter, precis som alla levande organismer, skötsel, men det finns några som verkligen är så kravlösa att vi nästan kan glömma dem flera veckor i sträck. Speciellt när det kommer till vattning låter vissa växter oss att åka på semester utan några bekymmer! Låt oss se vilka vi kan glömma att vattna... Eller nästan!

Gummiväxt (Ficus elastica)

Gummiväxt (Ficus elastica)

be.green

Även om den kan bli väldigt hög i sin livsmiljö när den står i en bostad där klimatet är avgjort mindre tropiskt, är dess tillväxt begränsad, vilket gör den till en utmärkt inomhusväxt. Dess idealiska temperatur är mellan 16 till 24 grader, och den älskar ljusa lägen, men utsätt den inte för direkt solljus. Vi känner den också som gummiväxten eller fönsterficus, och den var en väldigt populär växt på 80- och 90-talet, som nyligen gjort comeback.

Hemma, särskilt på hösten och vintern, kan det räcka med att vattna den en gång i månaden. Stick ner ett finger i jorden var 3:e eller 4:e vecka; om det är helt torrt är det dags att ge den mycket vatten, se till att dräneringen är bra och sedan kan du vänta en månad till nästa gång!

Advertisement

Flasklilja (Beaucarnea recurvata)

Flasklilja (Beaucarnea recurvata)

plnts.com

På engelska kallas den för "Hästsvanspalmen" på grund av att dess blad bildar en omisskännlig tofs högst upp på toppen, lite som när man samlar ihop sitt hår i nacken. Det andra vanliga namnet är "elefantfot" på grund av den typiska formen på stammen som vidgar och sväller vid basen. Det sägs också att det är en rökätande växt på grund av tron att den kan ta upp rök i slutna utrymmen, även om de i verkligheten "bara" har förmågan att stå emot bränder.

Ett som är säkert är att den inte är särskilt krävande när det kommer till bevattning: även här, om den inte utsätts för direkt värme, kan vi glömma att vattna den i en ungefär en månad. Men det är alltid bäst att kontrollera den emellanåt. Den har en extraordinär kapacitet att lagra vatten, men pressa den inte för hårt!

Paraplyväxt (Schefflera)

Paraplyväxt (Schefflera)

reverde.it

När du ska köpa en Schefflera kan du ställas inför två arter, lite olika varandra: en större, Schefflera actinophylla (den som kallas paraplyväxten) och en mer kompakt, Schefflera arboricola. Skillnaderna, förutom den totala storleken, ligger i att den sistnämndes blad ser blankare ut, mindre och ibland brokiga (gröna och krämiga). För resten är formen densamma, med blad som löser sig som ett paraply från varje enskild stjälk.

Den älskar ljus, men indirekt, och om den står inomhus växer den långsamt. Även i det här fallet bör den vattnas rikligt först när jorden är hetlt torr: vilket innebär att under de kallare årstiderna kan vi i genomsnitt göra det varannan eller var tredje vecka, medan vi måste kontrollera oftare på våren och sommaren.

Devil's Thorn (Euphorbia tithymaloides)

Devil's Thorn (Euphorbia tithymaloides)

SucculentQueenVira/Etsy

Devils Backbone (på svenska Djävulens törn) är namnet på denna suckulent, hemmahörande i tropiska områden (från Florida till Venezuela och Västindien), den kännetecknas av blad med en oregelbunden kontur och väldigt spektakulära variationer. Den utvecklar bägare av köttiga högblad, röda till färgen, som pryder den som blommar, men ur vilka blomknoppar kommer fram på sommaren.

Precis som med de andra ska den bara vattnas när jorden är helt torr, se bara till så att jorden är väldränerad för att undvika vattenstagnation. Det betyder att vi på hösten och vintern kan kontrollera jordens tillstånd varannan eller var tredje vecka och faktiskt vattna en gång i månaden.

Levande stenar (Lithops)

Levande stenar (Lithops)

Luis Fernández García (L. Fdez)/Wikimedia Commons

De har sitt namn att tacka för det faktum att de verkligen ser ut som stenar, men de är suckulenta växter som är infödda i ökenområdena i Namibia och Sydafrika. För att betona deras egenskap, även när de odlas hemma är de ofta omgivna av småsten. Det skämtas också om att de behöver lika mycket skötsel som stenar, alltså ingen. Det är dock en överdrift, men det går inte att förneka att vi kan glömma Lithops längre än många andra växter, speciellt om vi har placerat dem på ljusa platser och med temperaturer mellan 17 och 23 grader året runt. I så fall räcker det att ge lite vatten en gång i månaden (eller mer sällan).

Vilken av dessa växter skulle du vilja ha i ditt hem?

Advertisement