Får du panik inför säsongsbytet? Följ dessa steg så hittar du lite "balans"

av Titti Carlberg

20 December 2023

Får du panik inför säsongsbytet? Följ dessa steg så hittar du lite "balans"
Advertisement

Låt oss inse det: årstidsbytet är något som testar tålamodet även hos den mest lugna personen. Vi skulle bara vilja öppna garderoben, stänga den, vänta en minut och öppna den på nytt för att få se allt i ordning för den kommande årstiden. Men nej, det går inte och man behöver mer självkontroll för att inte bestämma sig för att slänga allt och köpa nytt, om det är din avsikt, varsågod, men kom ihåg att kläder kan skänkas eller återvinnas.

Låt oss lägga dessa oåterkalleliga tankar åt sidan för ett ögonblick, och som lugna människor, låta oss fundera på hur vi ska påbörja arbetet med att göra denna förändring och uppdatera garderoben. Det finns steg att följa, enkla och linjära, för att göra allt utan att slösa en oändlig mängd tid på ett praktiskt sätt.

Var ska man börja för årstidsbytet?

Var ska man börja för årstidsbytet?

Wonderlane/Flickr

Låt oss först välja rätt dag. Låt oss ta en stund för oss själva, att rensa utan stress, men med syftet att det inte ska ta vem vet hur många timmar. När den perfekta dagen har valts kan vi fortsätta genom att följa den här guiden. 

  • Frigör stödpunkterna. Vi är medvetna om att det kommer att skapas kaos. Då är det bättre om det inte finns några krusiduller, prydnadssaker, telefoner eller något annat runt omkring som inte bara kan falla till golvet och gå sönder, utan också försvinna uppslukad av vem vet vad, att hitta något blir omöjligt! Vi behöver hyllorna till att placera allt vi plockar ut från garderoben eller lådorna och väskorna som vi förvara allt i.
  • Töm och kontrollera. Vi börjar sakta men säkert att tömma och ser till att kontrollera föremålen vi ska lägga undan. Det finns saker som vi aldrig kommer att bära igen, så är det bara, låt oss inse det, så lägg den där t-shirten åt sidan. Vid vilket tillfälle kommer du kunna bära den igen? Även de som är för utslitna och andra som vi inte ens minns att vi äger. Låt oss lägga alla dessa plagg åt sidan och göra plats för nya.
  • Rengör och torka garderoben. När garderoben är helt tom är det bra att rengöra den grundligt, även lådorna. Desinficera, damma och torka, så att allt blir rent och väldoftande, och risken att mal eller andra problem ska förstöra våra kläder försvinner.

 

Advertisement

Hur man fortsätter för att nå sitt mål

Hur man fortsätter för att nå sitt mål

Creativo

När dessa steg har genomförts - du är fortfarande dig själv, ja? - går vi vidare till den fas som närmare berör de kläder vi kommer att behöva.

  • Välj kläder och ge dem en uppfräschning. Vi plockar upp plaggen från botten av lådorna för den kommande årstiden. Om vi uppfattar att lukten inte är den bästa och att de skulle behöva en uppfräschning, kan vi tvätta dem eller till och med bara hänga ut dem en stund, för att eliminera den "instängda" lukten.
  • Låt oss nu ställa allt i ordning igen. Nu när kläderna har fått sin uppfräschning kan vi fortsätta med arrangemanget. Det finns ingen som förbjuder oss, trots att vi gjorde det vid förra årstidsbytet, att ta en noggran titt och slänga lite kläder. Ljug inte, det kommer att finnas minst ett plagg som vi bestämmer oss att behålla, även om vi är i valet och kvalet. Är det inte dags att säga farväl till det?
  • Återvinn eller skänk bort. Vad händer med de kläder vi inte vill behålla? Det finns två val. Vi kan välja att skänka dem, om de fortfarande är i gott skick, så då har vi inte bara gjort en grundlig städning, utan också en snäll gest av altruism. Men om det inte går att skänka dem på grund av att de är för slitna, kan vi fundera på att återvinna dem, för att ge vårt bidrag till miljöns välbefinnande.

 

Hur ska vi göra det roligt?

Hur ska vi göra det roligt?

Rawpixel

Det här är huvudstegen för att genomföra ett årstidsbyte som inte får oss att tappa humöret. För att göra det ännu mer "uthärdligt" kan vi välja att göra det i sällskap, eller medan vi lyssnar på avkopplande musik, kanske jazz eller den genre vi föredrar. Du kommer märka att det blir lättare att klara det även denna gång.

Med det sagt, allt som återstår nu är att önska dig ett trevligt arbete och var inte rädd att göra dig av med det du inte använder.

Advertisement